Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Σκληρό μήνυμα Ιερωνύμου με αποδέκτη και τον Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά: «Αποτειχιστείτε και πηγαίνετε στα μοναστήρια σας»

Σκληρό μήνυμα Ιερωνύμου με αποδέκτη και τον Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά: «Αποτειχιστείτε και πηγαίνετε στα μοναστήρια σας»

Ως σαφές μήνυμα με αποδέκτες πρωτίστως τους  Μητροπολίτες Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά χαρακτηρίζουν εκκλησιαστικοί κύκλοι όσα ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην αντιφώνηση του κατά τη σημερινή χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλινίκου.

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ο ίδιος και μάλιστα από τόσο δημόσιο και επίσημο βήμα, την λέξη «αποτείχιση» ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όσους τοποθετούν τη βούληση τους πάνω από αυτήν της Ιεράς Συνόδου να αποτειχιστούν και να ιδιωτεύσουν.

Θυμίζουμε πως οι δυο Μητροπολίτες παραπέμφηκαν σε εκκλησιαστικό ανακριτή για τη στάση τους κατά τη διάρκεια του Πάσχα όταν αψήφισαν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου.

Το δημοσιεύμα του orthodoxia.info.gr

Σκληρό μήνυμα Ιερωνύμου προς αντιφρονούντες αρχιερείς: «Αποτειχιστείτε και πηγαίνετε στα μοναστήρια σας»

Να πάνε στα σπίτια και στα μοναστήρια τους και να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους κάλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος, όσους  αρχιερείς αρνούνται να τηρήσουν τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου βάζοντας πάνω από τις κοινές αποφάσεις τις προσωπικές τους απόψεις.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την ισχυρή στήριξη που έλαβε από την Σύνοδο της Ιεραρχίας, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας έριξε το «γάντι» στους μητροπολίτες που αμφισβητούν τις συνοδικές αποφάσεις δείχνοντας τους ουσιαστικά, την πόρτα της εξόδου.

Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου μητροπολίτη  Καστορίας Καλλινίκου στον Καθεδρικό ναό της Αθήνας, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε εκτενώς στην ομολογία και υπόσχεση που έδωσε ο νέος αρχιερέας ενώπιον της Εκκλησίας ξεκαθαρίζοντας του πως κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις και με αυτήν την ομολογία εισέρχεται στην Ιεραρχία για να τονίσει αμέσως μετά ότι όποιος έχει διαφορετικές απόψεις μπορεί «να αφήσει τα καθήκοντά του και να προσέλθει στο σπίτι του, στο μοναστήρι του, στο κελί του, και από κει να έχει τις θέσεις τις δικές του…».

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ειδική αναφορά στις προσωπικές θέσεις, τις ισχυρές γνώμες, την αμφισβήτηση και την προσωπική ελευθερία που μπορεί να εκφράσει ο καθένας για καταλήξει όμως στο συμπέρασμα πως τίποτα από αυτά δεν μπορεί να σταθεί πάνω από την βούληση της Ιεράς Συνόδου.

Τόνισε δε στον νέο αρχιερέα και δι’ αυτού σε όλους, πως το κείμενο της ομολογίες που διάβασε πριν την χειροτονία του, καταλήγει στη φράση…»το υπέγραψα με το χέρι μου».

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ… ΑΠΟΤΕΙΧΙΖΕΤΑΙ

Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά ο ίδιος και μάλιστα από τόσο δημόσιο και επίσημο βήμα, την λέξη «αποτείχιση» ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε όσους τοποθετούν τη βούληση τους πάνω από αυτήν της Ιεράς Συνόδου να αποτειχιστούν και να ιδιωτεύσουν.

«Υπάρχει μία φράση, πολλοί βέβαια την ακούνε και ανατριχιάζουν και δεν τη θέλουν, υπάρχει όμως μια λέξη που κυριολεκτεί «αποτειχίζομαι»» είπε ο Αρχιεπίσκοπος και  συνέχισε «Αυτός λοιπόν που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήσει τη γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου έρχεται και λέει αυτά που έχω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία, επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω αποτειχίζομαι και από δω και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή κάνω αυτό που θέλω».

>> ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΥΔΑΡΟΣ   orthodoxia.info.gr

Παρακολουθήστε την αντιφώνηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου:

Θέματα που ενδιαφέρουν

8 Σχόλια

 1. Giannis

  Δεν πας και εσύ σε κάνα μοναστήρι μπάρμπα Ιερώνυμε που δεν μπορείς να περπατήσεις,μπας και σβήσεις καμία αμαρτία γιατί δε σε βλέπω καλά….αρκετές κοτσανες είπες…

 2. Avonimos

  Αυτά δεν είναι λόγια πατέρα της Εκκλησίας του Χριστού!!!
  Ειναι λόγια αλλού!
  Που προσπαθεί να κάνει χωρισμό της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
  Λυπάμαι, Μετάνοια…… Αγάπη…… Προσευχή……. Δεν βλέπω!

 3. Τάκης

  Μπράβο στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιερώνυμο. Ελπίζω να μπορέσει να διώξει και να διαλύσει το τσιφλίκι του Κοσμά , ο οποίος δεν βλέπω να δηλώνει τη παραίτηση του.

 4. Avonimos

  ζητούν προσκύνηση της συνόδου.
  Τι άλλο θα δούμε;
  Τον Τριαδικό Θεό, την Υπέρ Αγία Θεοτόκο προσκυνάμε όχι την σύνοδο ιεραρχία!!!
  Την σύνοδο την σεβόμαστε όταν πράττει τα πατερικά κείμενα και τον λόγο του Ιερού Ευαγγελίου!
  Ντροπή επιτέλους

 5. Εθελοντής

  Αντί να κηρύττει αγάπη , συγχώρηση, ομόνοια της εκκλησίας , συνεχίζει τον διχαστικό του λόγο. Οι μεγάλοι ιεράρχες τοποθετούσαν πάνω απ’ όλα την ΕΚΚΛΗΣΙΑ κι όχι το εγώ τους. Μήπως ερχόμενο το γήρας έφυγε η σύνεση Ιερόνυμε;;;;;;;

 6. Anonimos

  Επομένως, λοιπόν το «σκάφος» καθοδηγεί η Εκκλησία και όχι ο Χριστός?
  Πάγωσε χθες το Εκκλησιασμα με αυτά που ξεστόμισε ο Αρχιεπίσκοπος!!!!
  Ή Ιερά Σύνοδος Πάνω από τον Μέγα Αρχιερέα την Ιησού Χριστό!!!!
  Μάλιστα υπακοή Μόνο στην Ιερά Σύνοδο.
  Αλλιώς, Απόσυρση στα κελιά και τα σπίτια μας!!! 🤔
  ✝️🙏🙏

 7. 911

  τάδε διετάχθη και έφη η νεοταξική μαριονέτα και τώρα ξέρεις….
  από τη άλλη δε, σίγουρα ο σεβασμιώτατος θα προσεύχεται για την καημένη και πλανεμένη μαριονέτα…
  φόρα τώρα την γαλάζια ποδίτσα Τζερόνιμο και σπεύσε για νεότερες καμπαλίστικες διαταγές και αν βγάλεις άκρη ποτέ…

 8. Φ.Θ.

  Τάκη παιδί μου ηρέμησε σε παρακαλώ! Εννοείται ότι είσαι εκτός θέματος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.