Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, 2020

«Smart Europe» στην Περιφέρεια

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με στόχο την υποστήριξη του σχεδιασμού περιφερειακών πολιτικών που ως σκοπό έχει τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε καινοτόμους και παραγωγικούς τομείς της Οικονομίας, πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου στην Πάτρα, συνάντηση εργασίας (Peer Review) για το έργο «Smart Europe: Ανταλλαγή καλών πρακτικών με στόχο την ενίσχυση της καινοτόμου απασχόλησης σε Περιφέρειες της Ευρώπης».

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Π.Δ.Ε. Ευάγγελος Γεωργίου, ο διευθυντής του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Γεράσιμος Μεντζελόπουλος, ο διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Χρήστος Τζομάκας, το στέλεχος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Νίκος Θωμόπουλοςεκπρόσωποι από τις Περιφέρειες Flevoland (Ολλανδία), Bologna (Ιταλία), Tampere (Φινλανδία) και την Ένωση των Ευρωπαϊκών Περιφερειών (AER).

«Δικός μας σκοπός είναι να υπάρχει μια εποικοδομητική συνεργασία και σύνδεση των επιστημονικών και πανεπιστημιακών μονάδων Καινοτομίας και Τεχνολογίας με τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας, και για αυτό άλλωστε βρισκόμαστε στο πλευρό και είμαστε αρωγοί στην σημαντική προσπάθεια του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών» σημείωσε ο Γ. Αγγελόπουλος συμπληρώνοντας: «Στόχος της Π.Δ.Ε. είναι αυτές οι προσπάθειες να συγκροτήσουν ένα τομέα με δυναμική προοπτική ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Η παραγωγή ανθρώπινου δυναμικού υψηλής ειδίκευσης αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας που μπορεί να οδηγήσει τόσο στην παραπέρα ανάπτυξη των επιχειρήσεων όσο και στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Δυτική Ελλάδα».

Το έργο Smart Europe

Πολλές Περιφέρειες της Ευρώπης σχεδιάζουν πολιτικές για την ενίσχυση της καινοτομίας ως οδηγό και μοχλό ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας τους, εντούτοις δεν έχουν σαν άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δηλαδή ενώ επενδύουν στην αύξηση των ικανοτήτων του στελεχικού δυναμικού των επιχειρήσεων για καινοτόμες εφαρμογές, αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε αύξηση της απασχόλησης, είτε γιατί παραδείγματος χάριν οι καινοτόμες επιχειρήσεις απασχολούν εξειδικευμένο προσωπικό εκτός Περιφέρειας, είτε γιατί παραγωγικές και καινοτόμες στρατηγικές μεταφέρονται αλλού.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο αναγνωρίζει ότι η «έξυπνη» και «στοχευμένη» πολιτική εξειδίκευσης, μπορεί να εκτοξεύσει την απασχόληση σε τομείς που βασίζονται στην καινοτομία και την τεχνολογία. Για το λόγο αυτό έχει αναπτύξει και εφαρμόζει την μεθοδολογία «Peer Review», σύμφωνα με την οποία ομάδα στελεχών από διαφορετικές Περιφέρειες, επισκέπτεται μια Περιφέρεια «Στόχο» και σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς και επιχειρήσεις, ανιχνεύουν, αποτυπώνουν και αξιολογούν τις εφαρμοζόμενες πολιτικές και προτείνουν αντίστοιχες πρακτικές που εφαρμόζονται στις δικές τους χώρες.

Στόχος τους είναι να βοηθηθεί η κάθε Περιφέρεια στο να σχεδιάσει και να αναπτύξει τη δική της στρατηγική στην έξυπνη εξειδίκευση, επενδύοντας σε τομείς που παρουσιάζουν ισχυρό δυναμικό και αποτελούν προτεραιότητα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.