Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Σόιμπλε: Μακρύς και γεμάτος εμπόδια ο δρόμος της Ελλάδας προς τις αγορές

Σόιμπλε: Μακρύς και γεμάτος εμπόδια ο δρόμος της Ελλάδας προς τις αγορές

soible
«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές».

Αυτό είναι το μήνυμα -σε γραπτή μορφή- που απευθύνει στη χώρα μας και τους λοιπούς εταίρους, ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού», Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσα από το συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

«Η μαγική λέξη είναι “εμπιστοσύνη”» αναφέρει χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στους συνέδρους, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι, «έπειτα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Σύμφωνα με τον χερ Σόιμπλε, «η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος, προκειμένου η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια».

Όπως επισήμανε, κινούμενος στη «γραμμή» του ESM, «οι μεταρρυθμίσεις θέτουν τα θεμέλια, ώστε το κράτος να γίνει πιο αποτελεσματικό. Επίσης, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για ιδιωτικές επενδύσεις, οικονομική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, ανοίγοντας προοπτικές για το μέλλον».

«Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν» έγραψε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις που απομένουν».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται βαθμιαία, αλλά και ότι «τα τεράστια ελλείμματα του προϋπολογισμού δεν υπάρχουν πια».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ παρατηρεί ότι οι χώρες που μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμά τους, μετά την κρίση του 2010, γνωρίζουν σήμερα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και κάθετη μείωση της ανεργίας. «Η ιδέα αυτών των προγραμμάτων βοήθειας ήταν η σωστή προσέγγιση και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στα σοβαρά, ακόμη κι αν λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες στην Ελλάδα» υπογραμμίζει, υπεραμυνόμενος των προγραμμάτων λιτότητας, που είχαν τη δική του «σφραγίδα».

Παράλληλα, σημειώνει ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2017, καθώς πέρυσι η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 1.000.000, μόνο στην ευρωζώνη. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο σύνολο της ευρωζώνης μειώθηκε στο μισό, μεταξύ 2013 και 2016. «Η οικονομία της ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί γρηγορότερα απ’ ό,τι μια σειρά άλλες μεγάλες οικονομίες» υποστήριξε, τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών φέρνουν αποτέλεσμα».

Στον γραπτό χαιρετισμό προς το συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο κ. Σόιμπλε υπογραμμίζει ακόμη ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ευρώπη προσφέρει και πάλι στους πολίτες της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Τα ποσοστά αποδοχής για την ΕΕ και το ευρώ ανεβαίνουν και πάλι. Ιδίως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ».

«Έχουμε ενισχύσει τις τράπεζες μέσω των κατάλληλων κεφαλαιακών απαιτήσεων, εγκαθιδρύσαμε μια αποτελεσματική εποπτεία του τραπεζικού τομέα και δημιουργήσαμε έναν μηχανισμό επίλυσης κρίσεων που προστατεύει τους φορολογούμενους από πολυδάπανες διασώσεις τραπεζών» τονίζει επίσης.

Αναφερόμενος, τέλος, στο Brexit, σημειώνει πως «θέτει εντελώς νέες προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Ακόμα κι αν οι ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες πλήξουν βαρύτερα το Ηνωμένο Βασίλειο απ’ ό,τι την ΕΕ, δεν έχουμε κανένα συμφέρον να αποδυναμωθεί υπερβολικά ο ρόλος του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.