Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

SOS νοσοκομειακών γιατρών: ‘Οποιος σήμερα δεν έχει λεφτά πεθαίνει αβοήθητος

ena-bima-prin-to-black-out-briskontai-ta-nosokomeia.w_lΕνα βήμα πριν το black out βρίσκονται τα νοσοκομεία, εξαιτίας της δραματικής υποχρηματοδότησης της Υγείας την τελευταία 5ετία.

Τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια, χειρουργεία αναβάλλονται λόγω έλλειψης υλικών και «όποιος θα διαθέτει χρήματα θα βρίσκει την υγειά του και οι υπόλοιποι να πεθαίνουν αβοήθητοι», αναφέρει περιγράφοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται ταδημόσια νοσοκομεία η ΠΟΕΔΗΝ, που διεκδικεί δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Με τις μηδενικές προσλήψεις και τη σταδιακή συρρίκνωση των λειτουργικών δαπανών (άνω του 60%), τα προβλήματα ημέρα με την ημέρα οξύνονται και οδηγούνται σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα.

Εξαιτίας των ασφυκτικών χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, τα Νοσοκομεία δεν επιχορηγήθηκαν με τα αντίστοιχα δωδεκατημόρια των μηνών που παρήλθαν (οκτώ δωδεκατημόρια), της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης στον εφετινό Προϋπολογισμό.

Στον Προϋπολογισμό του έτους 2015 προβλέπεται χρηματοδότηση1,3 δις ευρώ, μειωμένη σε σχέση με το έτος 2014 κατά 230 εκ. ευρώ στο οποίο εξοφλήθηκαν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Τα Νοσοκομεία έλαβαν έως τώρα το 18% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης (230 εκ. ευρώ), αν και παρήλθαν οι επτά πρώτοι μήνες του έτους.

Τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια

«Τα Ταμεία των Νοσοκομείων είναι άδεια», αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ και σημειώνει ότι οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 700 εκ. ευρώ.
«Οι εταιρείες η μία μετά την άλλη διακόπτουν την προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης, υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού και υλικών διατροφής, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς επίσης η ποιότητα του φαγητού των ασθενών. Αναβάλλουν χειρουργεία λόγω έλλειψης υλικών.

Δεν διαθέτουν το στοιχειώδες υγειονομικό υλικό (γάζες, σύριγγες, βαμβάκι). Απευθύνονται σε άλλα Νοσοκομεία για χορήγηση δανεικών υλικών. Εργαζόμενοι για να προστατευτούν αγοράζουν γάντια και άλλα υλικά από την τσέπη τους.

Προσλήψεις προσωπικού ακούμε αλλά δεν τις βλέπουμε.
Η κυβέρνηση (και δια στόματος Πρωθυπουργού τον Απρίλη) συνεχίζει να ανακοινώνει μεγάλο αριθμό προσλήψεων στα Νοσοκομεία».

Παράλληλα, με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει: «Επανειλημμένως σας έχουμε ζητήσει τηνεπιστροφή των Κέντρων Υγείας στα Νοσοκομεία προέλευσης, τα οποία από 1/1/2015 (Ν. 4238/2014) μεταφέρθηκαν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (λειτουργικά, διοικητικά, οργανικά).

Πέραν του λειτουργικού χάους που συνεχίζει να υφίσταται αφού αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά, οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται από 1/1/2015 τα δεδουλευμένα νυκτερινά και αργίες.

Οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών δεν φρόντισαν να τροποποιήσουν τους Προϋπολογισμούς, για να υποδεχθούν τα διαθέσιμα κονδύλια, προκειμένου να προχωρήσουν στην ενταλματοποίηση και την εξόφληση.

Άμεσα θα πρέπει να παρέμβετε στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών να ολοκληρώσουν τα διαδικαστικά, ώστε να εξοφληθούν οι εργαζόμενοι. Διαφορετικά θα κατευθύνουμε τα Πρωτοβάθμια Σωματεία να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας».

thetoc.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΒΑΣΙΛΗΣ

    Η ΠΟΕΔΗΝ ΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ .ΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΕΝΓΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.