Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου, 2021

Σπουδαία εκδήλωση στο Θέρμο για τον Μήτσο Κασόλα

Σπουδαία εκδήλωση στο Θέρμο για τον Μήτσο Κασόλα

Πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, η εκδήλωση προς τιμή του συγγραφέα Μήτσου Κασόλα, που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Λύκειο Θέρμου και ο Δήμος Θέρμου. Στην κατάμεστη αίθουσα των εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θέρμου μαθητές που συμμετείχαν στην υλοποίηση Πολιτιστικού προγράμματος για το συγγραφέα, παρουσίασαν απόψεις του συγγραφέα και αποσπάσματα από το έργο του, ενώ προβλήθηκαν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Τάσσου Ψαρρά, που ήταν αφιερωμένο στο συγγραφέα.

pol-ekdilosi-mhtsos-kasolas
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Θέρμου Μιχάλης Ζαραβίνας, που τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που ένας τίτλος ευγενείας, «Πρίγκιπας των Γραμμάτων», δεν κληρονομείται, αλλά επάξια κερδίζεται, όχι μόνο με την προσφορά στο στίβο των γραμμάτων και της λογοτεχνίας αλλά και με τη συνολική δημοκρατική και αγωνιστική στάση και συμπεριφορά στο στίβο της ζωής. Είναι ξεχωριστή τιμή και χαρά που σήμερα σε καλωσορίζουμε στον τόπο σου, τόνισε, που τόσο πολύ τον ανέδειξες μέσα από τα βιβλία σου και για πρώτη φορά τιμάται, εδώ, το έργο και η προσφορά σου. Έχει ιδιαίτερη αξία ότι αυτό γίνεται με προσπάθειες της νέας γενιάς, των μαθητών του Σχολείου μας.
Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου Κων/νος Μαραγιάννης, που μαζί με τον εκπαιδευτικό Βενέδικτο Θεολογίτη, είχαν την ευθύνη του πολιτιστικού προγράμματος και τόνισε ότι αφορμή για την εκδήλωση ήταν η έκδοση του τελευταίου βιβλίου του, «Τα μέλλον είναι πίσω μας», ένα βιβλίο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα Μανιφέστο Παιδείας και Πολιτισμού, αφού επισημαίνει την αναγκαιότητα χάραξης μιας εθνικής πολιτικής, που θα στηριχθεί στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τις αξίες του .Ο Μήτσος Κασόλας δεν είναι υπερβολή να πούμε, τόνισε, ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ,όχι μόνο για τη λογοτεχνική του δημιουργία, αλλά , κυρίως , για τον αγώνα που έδωσε μέσα από μια πολυμελή οικογένεια, πρώτα να επιβιώσει και ύστερα να ξεπεράσει όλα τα βιοποριστικά προβλήματα και τα κοινωνικά εμπόδια και να φτάσει ψηλά, χωρίς να ανήκει σε κανένα «τζάκι»..Αυτό το μήνυμα της δημιουργίας και της επιτυχίας, με τη δύναμη της θέλησης, της επιμονής και του αγώνα, θέλουμε να περάσουμε απόψε στην κοινωνία και ειδικά στους νέους.. Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι ο φτωχός συγγενής που χρωστάει και περιμένει τις δόσεις των δανειστών, αλλά η βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι σημερινοί νέοι, πέρα από την ηλεκτρονική επικοινωνία, τα φεις μπουκ και την τεχνολογική μοναξιά, έχουν πολλές διεξόδους. Μπορούν να καταφύγουν στα βιβλία και μέσα από τη μελέτη, να ισχυροποιήσουν την ιστορική τους μνήμη, την αυτοσυνείδησή τους, να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ξαναβρούν την αισιοδοξία, το χαμόγελο και την αγάπη για τον Άνθρωπο…
Ο Δήμαρχος του Θέρμου Σπυρίδων Κωνσταντάρας καλωσορίζοντας το συγγραφέα τόνισε ότι θα πρέπει να αναδείξουμε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους που έχει ο τόπος μας, να μελετήσουμε το έργο τους και να αναδείξουμε τις διαχρονικές τους αξίες. Ο Μήτσος Κασόλας είναι ένα καταξιωμένος συγγραφέας με τεράστιο έργο και οι απόψεις του για την παιδεία και τον πολιτισμό, θα πρέπει αποτελέσουν τη βάση και τον οδηγό για τη χάραξη μιας εθνικής πολιτικής, που έχει ανάγκη ο τόπος μα για να αντιμετωπίσει την κρίση και τις προκλήσεις.
Στη συνέχεια, οι μαθητές Μαρία Ρισβά , Μικαέλα Κοκκότου, Ειρήνη Κρέκα, Ελπίδα Πυλαρινού, Μαρία Βασιλοπούλου και Ζώης Γραβάνης παρουσίασαν αποσπάσματα από τα έργα του, δίνοντας έμφαση στο τελευταίο βιβλίο του «Το μέλλον είναι πίσω μας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απόψεις του συγγραφέα για την παιδεία και τον πολιτισμό. « Ο συγγραφέας πιστεύει σε έναν αδογμάτιστο , πολυφωνικό , δημοκρατικό και πανανθρώπινο πολιτισμό σ την αναγκαιότητα χάραξης μιας εθνικής πολιτιστικής πολιτικής που θα στηριχθεί στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τις αξίες του που είναι σήμερα επίκαιρες. Στο ερώτημα, πώς θα αποκαταστήσει η Ελλάδα το όνομά της και θα λάμψει στα μάτια του κόσμου επισημαίνει: « να αποκτήσει μια φωτισμένη ανθρωπιστική παιδεία, αναποδογυρίζοντας το υπάρχον μοντέλο της που αντί να φωτίζει, συσκοτίζει. Δημιουργία ενός νέου πολιτισμού, με ορθολογική οργάνωση της οικονομίας μας, δίκαιο φορολογικό σύστημα και κοινά αποδεκτό σύνταγμα. Τότε, οι Έλληνες θα απελευθερώσουν τις δημιουργικές τους δυνάμεις και θα συμμετέχουν στο καθημερινό πολιτισμικό γίγνεσθαι. Και δεν θα είναι μόνο θεατές ή μόνο χειροκροτητές των υπο-πολιτιστικών προϊόντων που αλλοιώνουν το ήθος, τη γλώσσα, την ηθική, τις αξίες του και την ιστορία τους…. Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με την παιδεία. « Με μια διαφορετική παιδεία που θα βρίσκεται στον αντίποδα της υπάρχουσας. Και τι περιεχόμενο θα έχει ; Τον άνθρωπο, τη ζωή του, τη φύση… Θα καλλιεργεί στα παιδιά το σεβασμό της ζωής του διπλανού μας. Την αγάπη, την αλληλεγγύη, την ειρήνη, την αξιοπρέπεια, την ψυχική του υγεία. Με την υπάρχουσα παιδεία αρρωσταίνει η ζωή μας, το μυαλό μας, η ευαισθησία μας και αρρωσταίνουμε και τη γη. Μια παιδεία που θα κάνει τους νέους να ονειρεύονται το μέλλον μέσα σε έναν κόσμο πιο ανθρώπινο που το ψωμί, το νερό και ο αέρας θα είναι για όλους τους ανθρώπους και η δικαιοσύνη θα είναι το θεμέλιο του κόσμου…»
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση- τοποθέτηση του συγγραφέα Μήτσου Κασόλα που ευχαρίστησε το κοινό που ανταποκρίθηκε στην τιμητική εκδήλωση και τους οργανωτές της εκδήλωσης. Ήταν πραγματικά απολαυστικός και παρουσίασε κάποιες προσωπικές στιγμές στην επαφή του με το κοινό σε διάφορες εκδηλώσεις και την ανταπόκριση απλών πολιτών στο έργο του. Ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγγραφή νέου μυθιστορήματος το οποίο θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με τον Τάσο Ψαρρά, να το γυρίσει σε σειρά και πολλές σκηνές θα γυριστούν στο Θέρμο, σε συνεργασία με το Δημοτικό Σχολείο του Θέρμου. Τέλος, αποδόθηκε στο συγγραφέα τιμητική πλακέτα από το Γενικό Λύκειο και το Δήμο Θέρμου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, επίσης, η σύζυγος του Μήτσου Κασόλα, Αριάδνη, παιδικοί του φίλοι και συγχωριανοί του από την Ανάληψη, ο πρώην Δήμαρχος Θέρμου Θόδωρος Πορφύρης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Γλαβάς, ο αρχηγός της ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Θέρμου Γιάννης Τριανταφυλλάκης, Δημοτικοί σύμβουλοι, Πρόεδροι και Εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων ο δημοσιογράφος, ποιητής και στιχουργός Λευτέρης Τηλιγάδας , η Αλέκα Μοσχονά, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου από το Αγρίνιο, ο Γιώργος Σαψάκης, αστυνομικός και ποιητής, προσωπικότητες των γραμμάτων και των επιστημών, γονείς των μαθητών, οι Διευθυντές των σχολείων, του Γυμνασίου Αγλαΐα Σύρρου και του Δημοτικού σχολείου Γιώργος Χριστόπουλος, πολλοί εκπαιδευτικοί, ο Πρόεδρος της Β΄ΕΛΜΕ και Αιρετός του ΠΥΣΔΕ Ατ/νίας Γιώργος Καραμητσόπουλος, η Βουλευτής Ευβοίας Ζωή Λιβανίου, που ήρθε από την Χαλκίδα για την εκδήλωση.
Κατά την εκτίμηση όλων η εκδήλωση ήταν συγκινητική και συναισθηματική φορτισμένη για έναν τόσο σημαντικό και ευαίσθητο συγγραφέα και αποτέλεσε ένα μάθημα ζωής για τη νέα γενιά.

pol-ekdilosi-mhtsos-kasolas2
pol-ekdilosi-mhtsos-kasolas3 pol-ekdilosi-mhtsos-kasolas1
pol-ekdilosi-mhtsos-kasolas

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.