Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Στα 1.262 έφτασαν τα κρούσματα της ιλαράς

A health agent prepares a vaccine during a campaign of vaccination against yellow fever, dengue, chikungunya and zika after the World Health Organization issued recommendations for travellers heading to certain parts of Brazil and Southeast Asia, in Buenos Aires, Argentina January 24, 2018. REUTERS/Marcos Brindicci

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Υπενθυμίζεται ότι το Φθινόπωρο του 2017 καταγράφηκαν και δύο θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς. Ο πρώτος αφορούσε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι μεταξύ των κρουσμάτων είναι και περισσότερα από 30 άτομα, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατροί δημοσίων νοσοκομείων, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει ότι η έλλειψη αντιδραστηρίων για τον έλεγχο αντισωμάτων εκθέτει σε κίνδυνο υγειονομικό προσωπικό και ασθενείς.
Το ΚΕΕΠΝΟ υπενθυμίζει ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις.

Μαίρη Μπιμπή-news.in.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.