Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Στα 11 Βήματα και Βηματάκια!… 

8

 

 • Άλλες ματιές στο Ο.α.κ.α.
 • Χωρίς (δικό μου…) φωτογραφικό υλικό αυτή η …παρα- αθλητικών αναφορών ανταπόκριση από το Ο.α.κ.α. – 1η Αγωνιστική του Παναιτωλικού μας. Για «κάποιο , άγνωστο λόγο» (γενικό μοτίβο δανεισμένο από μια πανέξυπνη Σπουδάστριά μου…) , κλείδωσε η κάρτα μνήμης της FUJI , η οποία μ’ έχει βγάλει ασπροπρόσωπο , ακόμα και όταν το πρόσωπό μου είναι κατάλευκο από δακρυγόνα και «μαλόξ». Εν Καλογρέζη – α (ζόρικη αυτή η δοτική πτώση)  , τη 20 Αυγούστου 2017 , βρέθηκε μπόσικη … θα την παλαίψουμε όμως επόμενες Αγωνιστικές , ιδίως εκτός έδρας , να έχουμε τη Μηχανούλα everyday stronger….
 • Έχει κάτι το (μπόλικα…) αστείο , η προ- ματς  τελετουργία  στα «κεκλεισμένα» Γήπεδα … «Τιμωρημένα» τέλος πάντων και δεν είναι πρώτη φορά που το αντικρίσαμε στο Ο.α.κ.α.  Μεταξύ ολιγίστων συγγενών και Φίλων των Ομάδων , συν των Δημοσιογράφων η καθισιά στις αραιοκατοικημένες εξέδρες , αλά τα διαφημιστικά της Nova , της «Σούπερ Λίγκας»  και όλα τα παρεμφερή τσουμπλέκια… εκεί!…  Σε πλήρη ντεσιμπέλ από τα Ηχεία….  Μοιάζει με μοναχικό εσπερινό σε άδειο ξωκκλήσι , στο οποίο και εάν δεν μνημονεύσει ο Πάτερ τον οικείο Δεσπότη , ουδείς θα το πάρει χαμπάρι , μα ο Πάτερ το «υπερ του αρχιεπισκόπου ημών….» το λέει με μοναδική συνέπεια, ασχέτως εάν πηδήξει άλλα κομμάτια του ευχολογίου….   Σύμφωνοι , όλοι ξέρουμε ότι από την περασμένη Πέμπτη , η κα Nova ματάγινε Δέσποτας της «Σούπερ Λιγκ» , οπότε…..
 • Τόσο άδειο το αχανές της Καλογρέζας , ώστε έφταναν παντού οι φωνές , μέχρι και κάποιοι διάλογοι των Ποδοσφαιριστών.  Μήπως το «Ολυμπιακό Στάδιο» να μελετηθεί Και για την Ηχητική του;… Μήπως μια Νέα Επίδαυρος ανατέλλει;….  Γιατί να κουβαλιούνται τα δυνατότερα παγκοσμίως ηχοσυστήματα για τις μεγάλες συναυλίες κειπέρα και να μην έχουμε κάποιες φορές , φυσικής φωνής Δραματουργών , Αισχύλο ή Σοφοκλή , με πεντακάθαρη διάχυση ήχου , όπως Αρχαία Θέατρα , όπως Μέγαρον , μπροστά σε κατανυκτικά Κοινά;….  Ή μήπως (θα μου πεις…) μπορεί να’ χει θεατρικότητα και δράμα και κωμικόν η μπαλλίτσα… κατανυκτικά Κοινά , όμως ΔΕΝ;..
 • (Και ορθότατα θα μου το πεις!…) . με τον ίδιο τρόπο που έφταναν στο  Δυτικό τόσο αραιοκατοικημένο , κάτω διάζωμα και τα μικρότερα ντεσιμπέλ του αγωνιστικού Χώρου  , πόσο μάλλον κάποια «αααααχχχχ….» πραγματικά ή τρανής ηθοποιίας (κάτι είπε επ’ αυτού αργότερα ο κυρ Μανόλο ο Χιμένεθ)  τραυματισμών , όμοια έφταναν στο χορτάρι οι κραυγές των ελαχίστων της κερκίδας….  Καλά να πεις των 50 … ή κάτι μπόλικα περισσότερο άραγε (;…) των προσκλήσεων της Γηπεδούχου ΑΕΚ και των Πολύ λιγότερων του Φιλοξενούμενου Παναιτωλικού… Αλλά και από τα Δημοσιογραφικά;… ΝΑΙ, ΚΑΙ από τα Δημοσιογραφικά…..
 • Σύμφωνοι – συμφωνότατοι , οι Συντάκτες ΔΕΝ τίποτα «παρθένες» , ούτε , στο πλείστο, «ουδέτεροι διάμεσοι μεταξύ των γεγονότων και του Κοινού» , όπως λεν τα ευχολόγια των Σχολών Δημοσιογραφίας. Στα , αθλητικά , στην προκείμενη (ας μην πούμε για τα Πολιτικά και μακρύνει η Κουβέντα…) είθισται ο Ρεπόρτερ Ομάδας να είν’ και Οπαδός της…. Σε Επίμαχες και… ανεπίμαχες φάσεις , ωστόσο του εν Ο.α.κ.α. ματσασκίου , πιο πολύ ακούγονταν … μα στεντόρεια … ως την απέναντι εξέδρα φαντάζομαι ή και την απομακρυσμένη Κηφισίας κάποιοι Συνάδελφοι , παρά τα μέλη της παε και λοιποί προσκλησιούχοι της Α.Ε.Κ. (Εδώ έχει και κάτι το γκροτέσκο , νομίζω…. Στα κανονικά , ανοικτών των θυρών  παιχνίδια των Κιτρινόμαυρων ,  φεύγουν με σπασμένες φωνητικές χορδές εκατοντάδες και χιλιάδες Οριτζινάλια και «21» γενικώς , που 90 +++ λεπτά φωνάζουν , τραγουδάνε , βριζοκοπάνε και τη φωνή τους την παίρνει ο αέρας μέχρι τα 150 μέτρα απέναντι στο χορταρικό που παίζει η μπάλλα…. Σχεδόν πουλάκια είναι και λαλούν… πουλάκια είν’ κιας λένε…  , ενώ στο «κεκλεισμένων» η Επιδαύριος ακουστική έφερνε κάποιες δεκάδες γκαρίκλες να ταρακουνούν τα σύμπαντα….).
 • Να , ίσως , γιατί παρασύρθηκε και ο Δικός μας Κυρ Μάκης ο Χάβος και στις πρώτες του Δηλώσεις (στην , ας την πούμε ξανά …Δεσποτική Nova…) μίλησε για επιρροή , αυτού του κομματιού της εξέδρας , στην τελική κρίση της Διαιτησίας για κατακύρωση του 2 – 0 και , ορθή εν τέλει, απαλοιφή του «οφφσάιντ». Μα και στη συνέντευξή του μετά , αν και μάζεψε τα «αρχικά» , άφησε ένα μικρό (;..) καρφάκι περί «δημοσιογραφικών» ιαχών στην «επίμαχη».
 • Δυο αναγκαιότατες Αλήθειες: Ι.  ΦιλοΑεκτζήδες , μεν  Ρεπόρτερς , που βρίσκονταν στο Ο.α.κ.α. για Εργασία – άμεσες μεταδόσεις ραδιοφωνικές – ιντερνετικές κλπ.  ήταν πολύ πιο μετρημένοι στις αντιδράσεις τους…  Άλλοι , χωρίς τρέχουσα Δημοσιογραφική δουλίτσα το διάστημα του ματς ήταν οπαδικά γκαρικλοειδείς.   Βέβαια , σε άλλα γήπεδα έχουμε δει άλλα πολύ , μα πάρα πολύ χειρότερα…. Αμ εκεί να δεις και ν’ ακούσεις στα «Δημοσιογραφικά».  ΙΙ. Στο Ο.α.κ.α. , πάντως και τώρα , όπως κι άλλες φορές , είδαμε Στελέχη του Π.Σ.Α.Τ. (Σωματείου Αθλητικών Συντακτών) , αλλά και του Γραφείου Τύπου και γενικότερα της ΠΑΕ Α.ε.κ. , να βάζουν στη θέση τους κάποιους πιο «θερμόαιμους» Συντάκτες…
 • Πάντα χρειάζεται το replay , ειδικά για κάποιους μυωπικής όρασης και ψιλοάμπαλλους , όπως η αφεντιά μου…. Στο όλο και πιο παρατημένο , χρόνο με το χρόνο , ο.α.κ.α.  του 2014 και νυν 2017 , απιθώνονται στα δημοσιογραφικά , μπόλικες  συσκευές τιβί (περασμένης τεχνολογίας… ξέρεις  , αυτές που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε πριν τις «φλατ» , τα «καρούμπαλα , με τον στρογγυλεμένο , μπόλικο κώλο..) , που καλού – κακού , κουβαλιούνται λίγο μετά τη λήξη ,  δυο – τρεις μαζί , σε ασφαλείς αποθήκες.  Εικόνα , λοιπόν κας Novaς στους περισσότερους Συντάκτες και , ομολογουμένως , ανά σημεία ζωηρό «γουάϊ- φάϊ».  Ο άμπαλλος , λοιπόν εγώ  Θ. ,  πολιτικός και όχι αθλητικός συντάκτης,  αναρωτιέμαι γιατί τόσοι έμπειροι , με κοφτερό μάτι … σε γνωρίζω από την όψη και από την κόψη φάση , παρακολουθούν , πάντα κοπτερά τον Αγώνα, ΨΙΛΟ- αναρωτιούνται στις αμφισβητούμενες , ψάχνουν αλλά δεν βγάζουν συμπέρασμα , όταν μετά από κάποια δευτερόλεπτα , λόγω καθυστέρησης του Ψηφιακού Σήματος , το δείχνει η καρούμπαλη συσκευή … αλλά το δείχνει ΚΑΙ: Πετάγονται πάνω όταν δουν , ύστερα από 30’ το replay σε αργή κίνηση.  (Απλή παρατήρηση!…  Στο πολιτικό ρεπορτάζ έχω συναντήσει απείρως «περιεργότερα»).
 • Έχοντας γύρω μου έμπειρους Συναδέλφους που έκαναν ραδιοφωνική μετάδοση του ματσακίου (καλό ν’ αυτό….. δεν χρειάζεται ο άμπαλλος να βγάζεις ραδιοφωνάκι- ακουστικά…) διέκρινα σεβασμό για τον Παναιτωλικό , την υπεροχή του στο Α’ ημίχρονο , αλλά και αρετές ύστερα από την αποβολή Πάουλο , τη βεβαιότητα ότι , τουλάχιστο έγως το 2-0 , η Αγρινιώτικη Ομάδα θα’ βαζε Γκολ!…. Μέχρι και την «κόκκινη» , το’ χαν σίγουρο ότι ο Παναιτωλικός θα το γυρνούσε!….  Ας πω και το άλλο!…  Πριν τη σέντρα και πολύ – πολύ μετά , μια γενικότερη πρόβλεψη τελικού σκορ ήταν 1 – 2!…  Α!… αντίκρισα και  Multi θαυμαστικά για το Δικό μας , φρεσκότατο , Χόρχε Ντίας!!….  Αν δεν είχε σώσει ο Ανέστης Δις και Τρις την δική του Ομάδα (κι ας τον προσγείωσε ο κυρ Μανόλο , ύστερα στας δηλώσεις…)  στο Α’ Ημίχρονο , Μάλλον ο Χόρχε , όσο έπαιξε θα ήταν ο MVP του Ο.α.κ.α.   Χμμμ… άλλη μια Φορά τρισδιαολάκος , με εξαιρετικά μπασίματα και ο Κλέσιο…. Επίσης πήρε θαυμαστικά….  Λέγαμε μετά με Παναιτωλικό παλληκάρι ότι τους κάνει όλους αντάρα…. Υστερεί στην τελική…   Συμφωνήσαμε ότι εάν είχε ΚΑΙ την Τελική , ΔΕΝ θα’ παιζε στο λατρεμένο Μας Αγρίνιο , αλλά κάπου στη Βαρκελώνη….
 • Πολύ στενοχωρημένοι , πικραμένοι στην Αποστολή του Παναιτωλικού , στην Έξοδο Μικτή Ζώνη – Πούλμαν Επιστροφής , για το πώς χάθηκε το ματς. Το «τημ» ήρθε όχι με καμιά χαζοβεβαιότητα , μα με προετοιμασία να το Κερδίσει.  Στοίχησαν Τρεις στιγμές και κάποιες άλλες (επιθετικά , πλέον) και άλλες καλές στην «κόντρα επίθεση» που μπερδεύτηκαν μετά και δεν ….  Έμαθα πάντως ….  Ωσεί παρών … μια που δεν ήμουν εκεί , ότι η πίκρα και το γαμώτο , είχαν και ψυχραιμία μαζί….  Όχι «καταδίκες».  Από τους πιο σκασμένους , ο «παλιός» και «νέος» μας Λουίτζι Τζενάμο , που ήδη από τον πάγκο , διάρκεια αγώνα φώναζε και συμβούλευε το (μοιραίο) «Μάρκο Πόλο»  για Ψυχραιμία , όχι τσάμπα φάουλ , πέναλτυ – κάρτες…..  Είχα να συμμετάσχω στις συνεντεύξεις .
 • (παρένθεση: Ο Τρανός Μάκης Χάβος , ενώ είχε ν’ αντιμετωπίσει , μάλλον τσαντισμένους Συντάκτες Ρεπορτάζ Α.ε.κ. , που τον περίμεναν πώς και πώς , κέρδισε αυτόματα , πάλι το σεβασμό τους!…  Ήταν σίγουρα η Ήπια , τόσο Μελετημένη όπως πάντα Μάκη εισαγωγή του.  Βοήθησε άραγε μια διευκρινιστική ερώτηση δική μου και Απολύτως Ανθρώπινη και Επαγγελματική μαζί , απάντησή του;…. Η Πρόσθετη από άλλο Συνάδελφο , με ολοκλήρωση Σαφήνειας Μάκη;…  Ίσως!….  Αυτός ο Κώουτς πάντως , με τα Πολύ καλά και τα όποια λάθη του , ΔΕΝ έχει Κερδίσει – αγαπηθεί Μόνο στην Πόλη Μας!…..)
 • Πέτυχα λοιπόν , πούλμαν Ομάδας , όταν ήδη είχε ξεκινήσει από περίμετρο Ο.α.κ.α. Τί Ωραίο και Τί κατάκτηση του Παναιτωλικού μας να ΜΗΝ χρειάζεται «αστυνομική συνοδεία» στην αναχώρησή του σε «εκτός» … κι όχι μόνο διότι ήταν «κεκλεισμένων».  Ναι , ευτυχώς , χρόνια τώρα , το’ χω ζήσει κι αλλού!…. Α!… ΜΗΝ μου πεις εάν οι Τσακογιάννηδες και Μπέοι (παλαιάς κοπής «λιμά»)  και παντοτινής κοπής «φεουδάρχες» εξέλιπαν…. Ο Τίτορμος , πια , όμως είν’ σεβαστός….  Κι αν όχι έστω «ολίγον αγαπημένος» ως Πεντακάθαρος , μα γι’ αυτό το λόγο , ανάμεσα σε αντικρουόμενα οπαδιλίκια και συμφέροντα , τουλάχιστο στα περισσότερα Γήπεδα αυτής της Χώρας θα πηγαίνει και θα’ ρχεται με την ησυχία του…..
 • Μες το μισοσκόταδο, περίβολου Ο.α.κ.α. , σήκωσα χέρι …. Χαιρέτισα κι έστειλα αγάπη  στο σύμπαν του λεωφορείου της Ομάδας μου!….  Στο ίδιο μισοσκόταδο , είδα να μου στέλνουν «γεια» …. Κι όχι μόνο ένας πολύ αγαπημένος Φίλος στις πρώτες θέσεις….
 • Για λόγους , που παραβλέπω εάν έχουν σχέση με την «πολιτική» Παε ΑΕΚ , Δημόσιες Σχέσεις της , «συμπάθειες» και άλλα ρευστά…… μα για σεβασμό στον Παναιτωλικό , συν , επίσης Κύριο , τον εξαιρετικό Επαγγελματισμό και Συναδελφικότητα των Παλληκαριών του Γραφείου Τύπου και του (επίσης λαμπρού) Παιδιού στην είσοδο των Δημοσιογραφικών , οφείλω Ξανά Ευχαριστίες….  Χμμ… Ξέρεις ΔΕΝ κάτι το «τυπικό» , μεταξύ «τυπικών ‘διεκπεραιώσεων’».  Ήταν εξασφάλιση απόλυτης άνεσης , πέραν των «συνήθων».  Δυο «λεπτομέρειες»:
 • Ι. Παρότι ως Μέλος ΕΣΗΕΑ έχω δικαίωμα εισόδου στα Δημοσιογραφικά Γηπέδων , μιας που «κεκλεισμένων» έστειλα «δια παν» μέηλ ειδοποίηση στους Συναδέλφους , Γιάννη Μπίλιο κλπ.  του Γραφ. Τύπου Α.ε.κ.   Φτάνοντας είσοδο Ο.α.κ.α .  , ο Γιώργης (το Τρομερό Παλληκάρι στον έλεγχο..) μου παρέδωσε Ονομαστική , παρακαλώ , διαπίστευση!….
 • ΙΙ. Στις Δηλώσεις Μανολίτο Χιμένεθ , σήκωσα χέρι για ερώτηση…. Μου δώθηκε αμέσως ο λόγος με νεύμα …. Ωωωω … τι «τραγικό» (χαίρω πολύ) μπέρδεμα … πήρε λόγο – ερώτηση Καλός Συνάδελφος , ακριβώς γωνία νεύματος μπροστά μου… Ε , ΚΑΙ;…. Ο Συντονιστής Συνάδελφος παε ΑΕΚ , του έκανε νοήματα … μού’ κανε και μένα νεύματα «λάθος – συγνώμη».  Επέβαλε να ρωτήσω αμέσως μετά!….
 • ΔΕΝ καμία σημασία , εάν από ερωτήσεις Θ.  στο Μάκη  (με νεύματα «ρωτάς εσύ» του Δικού μας Χρήστου Στούμπου ή του Συναδέλφου από Α.Ε.Κ.  …) βγήκαν δηλώσεις προς καταγραφή….
 • Η ουσία είν’ ότι στο (παρατημένο) Ο.α.κ.α. ΔΕΝ ένοιωσα «ξένος» – πραγματικά φιλοξενούμενος ήμουν!….
 • Εάν τα είχε καταφέρει και ο Perry Μας – κρίμα , Κυριακή ο Αγών… Πότε να έρθει – Πότε να επιστρέψει , με υποχρεώσεις από «αχάραγα» Δευτέρας;…) , ως Αγρινιώτες και Respect  Γ. Μπίλιου στον Perry  ,  να μας είχαν μπουφέ Ανανάδες , Γαρίδες και καπνιστό Σολομό … υποθέτω , βασιμότατα , εγώ τώρα!….

11  βήματα , λοιπόν και ενδιάμεσα βηματάκια , από το πρώτο Επίσημο Ματς του Παναιτωλικού Μας…..

Καλά να’ μαστε να συνεχίσουμε τέτοιες ανταποκρίσεις Εντός … μα Κυρίως Εκτός Έδρας….

 • Ήταν συμπαθητικά στο Ο.α.κ.α.
 • Με το βάρος του 2-0 να μην φεύγαμε …. Ενώ μπορούσαμε Άλλο!….

(Συνεχίζεται…. Σε  άλλα ματς!…)

Θ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.