Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Στα χαρακώματα πάλι για την Ελιά Καλαμών

Στα χαρακώματα πάλι για την Ελιά Καλαμών

Έντονες πιέσεις από πολλές πλευρές φέρονται να ασκούνται το τελευταίο διάστημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την ανάκληση της απόφασης του υπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης Β. Αποστόλου για την Ελιά Καλαμών.

Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύονται δηλώσεις της Υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή που προκάλεσαν αντιδράσεις και αποτελούν λόγο εγρήγορσης των εκπροσώπων της Αιτωλοακαρνανίας.
Το ζήτημα της Ελιάς Καλαμών είναι βεβαίως πολύπλοκο και απασχολεί την Αιτωλοακαρνανία δεκαετίες τώρα ωστόσο μια λύση που ικανοποίησε εν μέρει το νομό  δόθηκε με την απόφαση Αποστόλου να ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο φυτικών ποικιλιών της Ελλάδας η ποικιλία των επιτραπέζιων ελιών Καλαμάτας και να καταστεί έτσι δυνατή η συνύπαρξη δύο ξεχωριστών προϊόντων – Ελιές Καλαμάτας  και Ελιές Καλαμών ΠΟΠ – που παρέχουν λύση για παραγωγούς που βρίσκονται εκτός της περιοχής της Μεσσηνίας.

Ως προς το ζήτημα της ονομασίας «Ελιά Καλαμάτας», η κυρία Αραμπατζή ανέφερε όμως σε ομιλία της στη Βουλή ότι « η δε απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης, ένταξης στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών της «Ελιάς Καλαμάτας» ως συνώνυμο της ποικιλίας «Καλαμών» που προϋπήρχε, δημιούργησε πληθώρα προβλημάτων και μεγάλη αναστάτωση σε όλους τους φορείς. Οι ονομασίες των ποικιλιών και τα συνώνυμά τους, για φυτά όπως οι ελιές, είναι καταγεγραμμένα στο μητρώο ποικιλιών Frumatis της ΕΕ, στο οποίο η Ελλάδα έχει καταχωρίσει τον όρο «Καλαμάτα» ως συνώνυμο του όρου «Καλαμών».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος , μιλώντας χθες στην Βουλή, έκανε λόγο για μεθόδευση του Υπουργού Μ. Βορίδη να πάρει πίσω τη διεύρυνση του καταλόγου της ελιάς Καλαμών, που είχε νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μέτρο που εκτόξευσε τις εξαγωγές του προϊόντος από 300 σε 60.000 τόνους. «Ποιος το παρήγγειλε αυτό και ποιος θα υπογράψει το συγκεκριμένο «ντελίβερυ; Θα συνδέσετε το όνομά σας με ένα τέτοιο μέτρο; Όποιος το κάνει θα βρει απέναντί του χιλιάδες παραγωγούς, στην Αιτωλοακαρνανία και όχι μόνο», είπε ο κ. Βαρεμένος

Κρίσιμη για την υπόθεση θεωρείται και η …μάχη στο ΣτΕ καθώς ο «Σύλλογος υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης» (Σ.Υ.Μ.Ε.ΠΟΠ), με την ασκηθείσα με αριθμό κατάθεσης Ε1301/2018 αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Δ΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει ζητήσει να ακυρωθεί η απόφαση του Αποστόλου-Κόκκαλη . Ως δικάσιμος για τη συζήτηση της εν λόγω υπόθεσης ορίσθηκε αρχικά η χθεσινή ημέρα, 3η Μαρτίου 2020, ωστόσο πήρε αναβολή για το επόμενο διάστημα.

Αποτελεί λοιπόν προφανές ζητούμενο, με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, να υπάρξει συντονισμός των εκπροσώπων της Αιτωλοακαρνανίας. Πολιτικός και αυτοδιοικητικός κόσμος, Επιμελητήριο και Ενώσεις να δώσουν τη μάχη. Γιατί καλές οι φιέστες και οι …βραβεύσεις για εσωτερική κατανάλωση αλλά μάχη για την ελιά και κατ ’ επέκταση την τοπική οικονομία αλλού δίνεται.

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Σεραφειμ χονδρος

    Δηλαδη ερχεται δευτερο πληγμα για την Αιτω/νια μετα τον Αχελωο ,και με την ευκαιρια που ακουγεται και το ονομα του Βοριδη,ειναι αληθεια οτι στο Επιμελητηριο ξεχασε το τσεκουρι του που ειχε φερει για να κοψει τη πιτα ?

  2. ΧΡΗΣΤΟΣ

    Πολύπαθος τόπος , μοιραίοι εκπρόσωποι διαχρονικά , ο μεγαλύτερος νομός της χώρας αντιμετωπίζεται με συμπεριφορές στα όρια του μίσους , αφαίμαξη νέων ανθρώπων τους οποίους συναντώ σε όλη τη χώρα , και να ήταν σα την γειτόνισσα με τους ορεινούς όγκους ….εδώ μιλάμε για τεράστιες δυνατότητες σε πολλά επίπεδα τέτοιες που ίσως δεν φανταζόμαστε, κι όμως σαν να υπάρχει ένα αόρατο χέρι που συνεχώς φρενάρει και πολύ φοβάμαι πως υπάρχουν και εντός των τειχών δυνάμεις που επικουρούν , με το αζημίωτο , αυτή την απαξίωση του τόπου και των ανθρώπων που ζουν εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.