Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Στα νησιά μειώνονται, στο Μεσολόγγι αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές

Την μηναία αναφορά για τις μεταναστευτικές ροές έδωσε στη δημοσιότητα η Κυβέρνηση.Σύμφωνα με τα στοιχεία της τον Μάιο του 2020, οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κατέγραψαν 91% λιγότερες αφίξεις σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι, ενώ σε τέσσερα  νησιά ( Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) δεν υπήρξε καμία άφιξη.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι μεταφορές προς την ενδοχώρα. Από την αρχή του έτους έχουν αποχωρήσει από τα 5 κύρια νησιά υποδοχής αιτούντων αλλά και μικρότερα νησιά 13.728 αιτούντες άσυλο, ενώ μειώθηκαν κατά -16,1% οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και κατά -14,17% οι συνολικά διαμένοντες στα νησιά. Η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι εκκρεμείς αποφάσεις κάτω από 100.000. Συγκεκριμένα, μέσα στον Μάϊο εξετάστηκαν 6.264 αποφάσεις ασύλου και 2.030 προσφυγές. Οι εκκρεμείς αποφάσεις ασύλου ανέρχονται πλέον σε 99.936, από 105.501 που ήταν τον Απρίλιο και 126.181 που ήταν τον Ιανουάριο του 2020.

Με αφορμή την μηνιαία αναφορά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης ανέφερε: «Η αποσυμφόρηση των νησιωτικών δομών και η ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών αποτελούν βασική προτεραιότητα των δράσεων μας. Από την αρχή του έτους έχουν μεταφερθεί από τα νησιά του Αιγαίου περίπου 14 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, ενώ οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης από 38.400 την 1/1/2020 έφτασαν τους 32.247. Παράλληλα εκδόθηκαν περισσότερες από 6.000 αποφάσεις ασύλου. Τα στοιχεία για την κατανομή του πληθυσμού ανά περιφέρεια δείχνουν ότι το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο σηκώνουν ανισομερώς το βάρος του μεταναστευτικού, και μαρτυρούν ότι υπάρχει χώρος για επίδειξη εθνικής αλληλεγγύης. Με εξαίρεση τις νησιωτικές περιφέρειες του Αιγαίου, όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας, φιλοξενούν αιτούντες άσυλο έως 1% του πληθυσμού τους, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί».

Αυξάνονται οι ροές από… Κρανίδι στο Μεσολόγγι  

Ενόσω βέβαια η Κυβέρνηση διατυμπανίζει τη μείωση των μεταναστευτικών ροών , στο Μεσολόγγι η ανησυχία αυξάνεται καθώς στην Ιερά Πόλη είναι κοινό μυστικό πως ο αριθμός προσφύγων μεταναστών αυξάνεται.

Ωστόσο δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση και συγκεκριμένα στοιχεία την ώρα που ανανεώνονται οι φιλοξενούμενοι στην ξενοδοχειακή μονάδα ενώ μετανάστες που έλαβαν άσυλο κατευθύνονται προς ενοικίαση κατοικιών.

Η διάχυτη αίσθηση στο Μεσολόγγι είναι πως έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός αλλά η δημοτική αρχή παρά τις προσπάθειες της φέρεται να μην έχει συγκεκριμένη ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο Μεσολόγγι έχουν το τελευατίο διάστημα μεταφερθεί Σομαλοί που έως πρόσφατα φιλοξενούνταν στο Κρανίδι.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.