Σάββατο, Απρίλιος 20, 2019

Στασιμότητα για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό;

Η απευθείας σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο δεν προβλέφθηκε κατά το σχεδιασμό του αυτοκινητοδρόμου και μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν ήταν ψηλά στην διεκδικητική ατζέντα της περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο σημειώθηκε κινητικότητα και κρίσιμη εξέλιξη υπήρξε, τον περασμένο Φεβρουάριο, η δωρεά από ιδιώτη, τον Αγρινιώτη μηχανικό Χρήστο Ράδο και την εταιρεία του Race Μελετητική, της μελέτης σύνδεσης. Η προσφορά αυτή υπήρξε πολύτιμη καθώς κερδήθηκε χρόνος και…χρήμα για το δημόσιο.
Η μελέτη , που έχει τα χαρακτηριστικά οριστικής μελέτης αλλά δε είναι και φέρει τον τίτλο της «προωθημένης μελέτης», παραδόθηκε στη δημοτική αρχή Αγρινίου και τον Υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη (φωτό) . Για να είναι οριστική η μελέτη και το έργο ώριμο πρέπει να εκπονηθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  που εν συνεχεία θα κατατεθεί προς έγκριση στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Καταγράφεται στασιμότητα ωστόσο καθώς δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία για την εκπόνηση μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γεγονός που προκαλεί προβληματισμό. Παράγοντες του υπουργείου πάντως φέρονται να καθησυχάζουν πως υπάρχουν οι πιστώσεις και η ΜΠΕ θα προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Την ίδια ώρα το Υπουργείο διαβουλεύεται με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση των έργων σύνδεσης με την Ιόνια οδό.
Όπως και να έχει η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό είναι ζήτημα που δεν μπορεί να χρονοτριβήσει άλλο. Χάθηκαν δεκαετίας και είναι αναγκαία η πίεση των τοπικών αρχών και φορέων για να μην χαθούν και άλλες.
Η συγκυρία είναι κρίσιμη καθώς τυχόν κωλυσιεργία τώρα ελλοχεύει κίνδυνο για μεγάλη χρονική καθυστέρηση καθώς ουδείς παραγνωρίζει πως το 2019 είναι εκλογικό έτος σε όλα τα επίπεδα κάτι που σημαίνει πως τα γραφειοκρατικά  γρανάζια της κρατικής μηχανής δεν θα κυλάνε γρήγορα.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Νικ.

    Τελικά δεν είναι τίποτα τυχαίο ….. Για αυτό είμαστε 50 χρόνια πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα… Άφαντοι όλοι ,δήμαρχοι βουλευτές κα πάνω απ’ όλα αδιάφορος κοσμος.

  2. Αναρχοκαπιτάλας

    Νικ. Ο δήμαρχος (εκτός από τον ίδιο τον μελετητή φυσικά) είναι ο μόνος που έτρεξε για το θέμα της μελέτης και το παρέδωσε στο υπουργείο. Με δεδομένη την αργοπορία που χαρακτηρίζει τέτοιες μελέτες, με αυτή τη πρωτοβουλία κερδήθηκε πολύτιμος χρόνος. Αντί να κράζεις αυτή τη κυβέρνηση της πλάκας τους βάζεις όλους σε ένα τσουβάλι! Ο ίδιος η δήμαρχος ήταν που μαζί με τον πρόεδρο του ΤΕΕ θύμισαν δημόσια από του βήματος (σε πρόσφατο συνέδριο) με πιεστικό και έντονο ύφος το θέμα στον Βαρεμένο κι αυτός μάλιστα δυσανασχέτησε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.