Ο«αφανής ήρωας» της γαστρονομίας, το ψωμί, χρονολογείται από τα αρχαία χρόνια, όταν οι άνθρωποι ζύμωναν κριθάρι με νερό για να απολαύσουν το καθημερινό λιτό τους γεύμα. Ο άρτος, όπως συναντάται σε κείμενα του του Ομήρου και του Ηρόδοτου, σήμαινε μάλιστα το φαγητό, για τα σπίτια της αρχαίας Αθήνας.
Ο γαστρονομικός αυτός θησαυρός, έχει εξελιχθεί μέσα από πολλαπλές διαφορετικές συνταγές που συναντώται σε διαφορετικά μέρη του πλανήτη και παραμένει θεμελιακό στοιχείο της διατροφής μας.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου το ψωμί είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και διαδεδομένο στις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων. Το περιοδικό lovefood συγκέντρωσε σε μια λίστα τα καλύτερα ψωμιά που συναντά κανείς στον ευρωπαϊκό γαστρονομικό χάρτη. Από ψωμιά σύκαλης και προζυμένια μέχρι ψωμιά με διαφορετικά στυλ ψησίματος και ζυμώματος.
Η λίστα του lovefood με τα καλύτερα είδη ψωμιού στον κόσμο:
10. Korovai, Ουκρανία
9. Obwarzanek Krakowski, Πολωνία
8. Focaccia, Ιταλία
7. Ψωμί με σόδα, Ιρλανδία
6. Pretzel, Γερμανία
5. Αγγλικά μάφιν, Αγγλία
4. Πίτα, Ελλάδα
3. Bagel, Πολωνία
2. Ciabatta, Ιταλία
1. Μπαγκέτα, Γαλλία
Το σύμβολο της γαλλικής κουζίνας, η μπαγκέτα, κατέκτησε την κορυφή της λίστας αφού χαρακτηρίζεται ως ένα εμβληματικός τύπος ευρωπαϊκού ψωμιού. Κλασική γεύση και χρυσαφένια αφράτη όψη, η γαλλική μπαγκέτα είναι η τέλεια επιλογή για σάντουιτς και πρωινά, ωστόσο για την πρώτη θέση, ίσως και να περιμέναμε κάτι πιο ιδαίτερο σε γεύση.
Το ψωμί στην Ελλάδα
Το ψωμί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά των Ελλήνων και έχει ανθρωπολογικό ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς πως έχει συνδεθεί με έθιμα και κοινωνικές πτυχές του βίου. Συναντάται σε γαμήλια έθιμα του τόπου, τα Χριστούγεννα με το Χριστόψωμο ή την καθαρά Δευτέρα που έχει καθιερωθεί να τρώμε τη «Λαγάνα».
Μπορείς να γευτείς διάφορες παραλλαγές και εκδοχές των παραδοσιακών ψωμιών της χώρας. Η Γιαννιώτικη φραντζόλα με τη με σφιχτή ψίχα, το Μετσοβίτικο καρβελάκι με προζύμι, η αγαπημένη Μαργαρίτα, το ψωμί κληματσίδα από μαλακό στάρι και προζύμι μούστου.
Η ελληνική εκπροσώπηση στην 4η θέση της λίστας του lovefood με την πίτα, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της γαστρονομικής σκηνής της χώρας. Στο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ως ένα ευέλικτο είδος ψωμιού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πολλών συνταγών, από κεμπάπ μέχρι τυλιχτά σουβλάκια και φαλάφελ.
Την εικοσάδα συμπληρώνουν τα εξής:
11. Broa de milho, Πορτογαλία
12. Pane carasau, Ιταλία
13. Pumpernickel, Γερμανία
14. Knäckebrod, Σουηδία
15. Grissini, Ιταλία
16. Tijgerbrood, Ολλανδία
17. Pan Gallego, Ισπανία
18. Pain de Campagne, Γαλλία
19. Kaisersemmel, Αυστρία
20. Pan de payés, Ισπανία
Έλενα Σαλαντή – reader.gr