Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Στη Βουλή από Σαλμά οι καταγγελίες για τον έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των βοοειδών της Λεπενούς

Στη Βουλή από Σαλμά οι καταγγελίες για τον έλεγχο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ των βοοειδών της Λεπενούς

ageladesΟ Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάριος Σαλμάς, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα τους διασταυρωτικούς ελέγχους στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας.
Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση που φέρεται να αποκάλυψε πως ο αριθμός των βοοειδών που εντόπισαν οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν κατά πολύ μικρότερος από τον δηλωθέντα.
Ο κ. Σαλμάς στην Ερώτηση του αναφέρει πως ο έλεγχος που έγινε από τους ελεγκτές του Οργανισμού δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο στους κτηνοτρόφους να παρουσιάσουν τα ζώα τους. Επικαλείται καταγγελίες των κτηνοτρόφων σχετικά με το ότι οι ελεγκτές τους έβαζαν να προσυπογράφουν το αποτέλεσμα των ελέγχων, πριν ακόμη αυτοί διενεργηθούν.
Αναφέρει εξάλλου πως τα κλιμάκια όριζαν την ηλικία των ζώων με μια ματιά από απόσταση, εξαιρώντας τα ως μη επιλέξιμα. Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας αρνήθηκε μετά τους ελέγχους και το σάλο που δημιουργήθηκε, να αναλάβει αυτή να εκτιμήσει τις ηλικίες των ζώων. Επιμένει να μην δέχεται τα όποια αποδεικτικά προσκομίζουν οι κτηνοτρόφοι, που προσπαθούν απλά να βρουν το δίκαιο τους, υποστηρίζει ο κ.Σαλμάς . Αναφέρει επίσης πως η ΔΑΟΚ ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας που έχει την πλήρη ευθύνη για την επικαιροποίηση και την κτηνιατρική βάση δεδομένων, διαγράφει από τις εκτροφές των παραγωγών, ζώα που απλώς είχαν απωλέσει το ενώτιο και οι ελεγκτές εκ του μακρόθεν διαπίστωσαν διαφορετική ηλικία ζώου.

σαλμασΑναλυτικά το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:
«Στις αρχές Ιανουαρίου και ενώ ολόκληρη η χώρα βρισκόταν στη δίνη ενός πρωτοφανούς κύματος κακοκαιρίας, κλιμάκιο του ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε μια «καταδρομικού» χαρακτήρα επιχείρηση στη Λεπενού Αιτωλοακαρνανίας, προκειμένου να διενεργήσει τους καθ’ όλα θεμιτούς και απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους.
Προς αποφυγή πιθανής παρερμηνείας, σας ξεκαθαρίζω, κύριε υπουργέ, ότι είμαστε υπέρ των ελέγχων και ζητάμε την απόλυτη εφαρμογή των κυρώσεων που προβλέπονται για περιπτώσεις κτηνοτρόφων που δήλωναν ανύπαρκτα ζώα, καθώς αυτό δεν παραβιάζει μόνο τη νομοθεσία, δεν συνιστά απάτη μόνο κατά του κράτους και της Ε.Ε., αλλά πρωτίστως υπονομεύει τον ίδιο τον κλάδο της κτηνοτροφίας και βαίνει σε βάρος των παραγωγών που αγωνίζονται σε δύσκολες συνθήκες για να κρατήσουν τη χώρα και την ελληνική περιφέρεια ζωντανή.
Και αυτοί, κύριε υπουργέ, είναι η πλειοψηφία. Ο έλεγχος που έγινε από τους ελεγκτές του Οργανισμού δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο στους κτηνοτρόφους να παρουσιάσουν τα ζώα τους.
Υπάρχουν καταγγελίες των κτηνοτρόφων σχετικά με το ότι οι ελεγκτές τους έβαζαν να προσυπογράφουν το αποτέλεσμα των ελέγχων, πριν ακόμη αυτοί διενεργηθούν. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζεται κύριε Υπουργέ ότι τα κλιμάκια όριζαν την ηλικία των ζώων με μια ματιά από απόσταση, εξαιρώντας τα ως μη επιλέξιμα. Η αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας αρνήθηκε μετά τους ελέγχους και το σάλο που δημιουργήθηκε, να αναλάβει αυτή να εκτιμήσει τις ηλικίες των ζώων. Επιμένει να μην δέχεται τα όποια αποδεικτικά προσκομίζουν οι κτηνοτρόφοι, που προσπαθούν απλά να βρουν το δίκαιο τους.
Η ΔΑΟΚ ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας που έχει την πλήρη ευθύνη για την επικαιροποίηση και την κτηνιατρική βάση δεδομένων, διαγράφει από τις εκτροφές των παραγωγών, ζώα που απλώς είχαν απωλέσει το ενώτιο και οι ελεγκτές εκ του μακρόθεν διαπίστωσαν διαφορετική ηλικία ζώου.
Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
1. Θα δεχθείτε ως επιλέξιμα ζώα που υπήρχαν και παρουσιάστηκαν κανονικότατα, αλλά οι ελεγκτές σας είχαν άλλη άποψη για την ηλικία τους από αυτή που έγραφε το μητρώο;
2. Θα διερευνήσετε τις πολύ σοβαρές καταγγελίες για το πως ενήργησαν οι ελεγκτές και το πώς παραπλάνησαν τους κτηνοτρόφους και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την αποκατάσταση του κύρους και της αξιοπρέπειας μιας κοινωνίας που συλλήβδην συκοφαντήθηκε στο πανελλήνιο;»

Θέματα που ενδιαφέρουν

11 Σχόλια

 1. jιm

  Εκτός αυτού κύριε Βουλευτά δεν έιδα να πράτετε το παραμικρό για την Γάγκρενα που λέγεται ”Δασαρχεία” όπου οι κτηνοτρόφοι έχουν ζητήσει χαρτί για να εκδώσουν άδεια Σταυλου και οι κύριοι αυτοί επί 3 και πλέον χρόνια δεν απαντούν με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια και να διμιουργεί πλείστα προβλήματα στους Κτηνοτρόφους. Ή οι κύριοι των δασαρχείων τυγχάνουν προστασίας και ασυλίας χωρίς να σκέπτεσθε από τον φόρο ποίων πληρόνωνται.

 2. jιm

  Με όλο το σεβασμό στο κοινοβουλευτικό σας έργο κύριε Βουλευτά θα ήθελα να επισημάνω ότι αν αληθεύει ότι οι ελεγκτές βρήκαν 4.960 κεφάλια αντι των 13.000 που ήταν δηλωμένα τότε μιλάμε για την απάτη των απατών. Τώρα σε ότι αφορά την ηλικία των ζώων θεωρώ ότι και ενα μικρό παιδί μπορεί να διακρίνει μία αγελάδα από ένα μοσχάρι. Τώρα το άν δεν μας αρέσει ό έλεγχος και καταγγέλουμε τους ελεγκτες για δήθεν μη σωστού ελέγχου ή για εξαπάτηση των κρηνοτρόφων κλπ είναι άλλο θέμα. Βέβαια θα πρέπει ακόμη να επισημάνω ότι οι ειληκρινείς κτηνοτρόφοι που κοπιάζουν και έχουν τα ζώα που δηλώνουν και να παράξουν γάλα και κρέας για να φάμε και εμείς, δεν είναι τα κορόιδα της παρέας για να βλέπουν τους απατεώνες να κάθονται στο καφενείο τρώγοντας τον ιδρώτα των άλλων και να λένε το κοντό τους και το μακρύ τους. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, καμία σχέση δεν έχω με το χώρο αλλά ούτε με τον κλάδο.

 3. ΚΩΣΤΑΣ

  οι επιδότησης να δίνονται στην παραγωγή και ΟΧΙ στη γνωριμία

 4. ΚΩΣΤΑΣ

  η επιδότησης να δίνονται σε αυτούς που παράγουν και όχι σε αυτού που έχουν το μέσον σε κάθε κρατική υπηρεσία

 5. spiros

  Κατι ακουσα κ για βασανιστηρια με φαλαγγα στα υπογεια καφετεριας…..

 6. jιm

  Ετσι απλά και ήσυχα ασχολήθείτε με το θέμα των Δασαρχείων κύριε Βουλευτά αν θέλετε να υπάρχει κτηνοτροφία στο Νομό και την επόμενη δεκαετία γιατί αλλιώς πολύ φοβάμαι ότι θα βλέπετε ζωντανο με τα κυάλια.

 7. jιm

  Σώπα βρε Ανώνυμε, έτσι σε έμαθαν να λες σκάσε και να σε υπαακούουν. Και σε ρωτάω είναι αλήθεια ότι ήταν δηλωμένα 13.000 Βοοηδή και βρέθηκαν 5.000 μόνο. Και ποιός είσαι εσύ που θα μου πείς να σκάσω χωρίς να με ξέρεις. Αν σου αρέσει κάποιοι συμπολίτες σου να ζούνε παρασιτικά, εμένα όχι. Εκτός και αν συγκαταλέγεσαι και συ σε αυτούς με τα πολλά δηλωμένα χωρίς να τα έχεις.
  Πάντως ή έτσι ή αλλιώς σε πληροφορώ ότι δεν θα σκάσω όπως εσύ διατάζεις και πηγαινε απο εκεί που ήρθες. Αμήν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.