Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Στην αντεπίθεση περνούν οι διασυρόμενοι κτηνοτρόφοι της Λεπενούς…

Στην αντεπίθεση περνούν οι διασυρόμενοι κτηνοτρόφοι της Λεπενούς…


ozodisTελικά για το 4ο μνημόνιο ίσως αποδειχτεί ότι δεν φταίει το μείγμα πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αλλά τα γελάδια της Λεπενούς και οι υπέρογκες επιδοτήσεις για δήθεν ανύπαρκτα ζώα που έπαιρναν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής! Μπορεί να το ακούσετε κι αυτό από Πάτρα μεριά!!!
Η καθόλου αστεία άποψη , δυστυχώς στριφογυρίζει και στο μυαλό θεσμικών εκπροσώπων του νομού μας που έχουν την εντύπωση ότι γενικά η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας εισπράττει υπέρογκες αλλά και παράνομες επιδοτήσεις! Αυτό πιστεύουν οι “αυτόφωτοι” πολιτικοί που έχουν σχέση με την περιοχή και δυστυχώς την ίδια άποψη αυτή έχουν περάσει και σε “ετερόφωτους” που έδειξαν ανοχή και στον έλεγχο από πλευράς ΟΠΕΚΕΠΕ και στην μετέπειτα στάση των υπηρεσιών της Περιφέρειας! Το Yes Man είναι η κυρίαρχη απάντηση στις εντολές της Αθήνας και της Πάτρας από τα γραφεία της Αιτωλοακαρνανίας….. και όλοι μαζί προσπαθούν τους τελευταίους μήνες να εξοντώσουν τους παράνομους και διασυρόμενους κτηνοτρόφους της Λεπενούς!
Θα σας αναφέρω χαρακτηριστικό παράδειγμα: Παράγοντας του ΟΠΕΚΕΠΕ απο την Λαμία δήλωνε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που υπηρεσιακοί παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας δέχθηκαν τον καθολικό έλεγχο των βοοειδών της Λεπενούς έστω κι αν αυτός προέρχονταν από καταγγελία! Η απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών θα μπορούσε να περιοριστεί σε ένα τυχαίο δειγματοληπτικό έλεγχο της τάξεως του 5% όπως ορίζει ο νόμος μας εξηγούσε ο ίδιος παράγοντας !
Η ίδια τακτική επέστρεψε λίγες εβδομάδες μετά όταν ήρθαν τα ραβασάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ! Αντί να τακτοποιηθούν τα μητρώα των κτηνοτρόφων όπως ζητούσε το αποτέλεσμα των ελέγχων “καρατομήθηκαν” ένα – ενα τα μητρώα και αφαιρούνταν ζώα με στόχο να μειωθεί το ζωικό κεφάλαιο όσο το δυνατόν γίνεται!
Σημεία και τέρατα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι της Λεπενούς που κάθε μέρα βρίσκονται στα γραφεία των αρμόδιων υπηρεσιών σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι και προσπαθούν τα βρουν το δίκιο τους!
Υπάρχουν πλέον τεράστια ερωτήματα με πλούσιο νομικό ενδιαφέρον και προεκτάσεις φυσικά! Γιατί π.χ. οι ελεγκτές του ΟΠΕΚΕΠΕ στον επιτόπιο έλεγχο και ανα περίπτωση έβαζαν τους παραγωγούς (αγράμματοι και υπερήλικοι στην πλειοψηφία) να προσυπογράφουν το αποτέλεσμα του ελέγχου; Τους ζητούσαν λοιπόν -όπως καταγγέλλεται- να βάζουν την υπογραφή τους πριν ξεκινήσουν να μετράνε τα ζωα και αφού εξασφάλιζαν την υπογραφή των παραγωγών έφευγαν ανενόχλητοι απο το ποιμνιοστάσιο!
Φυσικά οι παραγωγοί δεν αντέδρασαν εκείνη τη στιγμή αφού ούτε τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος γνώριζαν , ούτε πίστευαν πως συντελούνταν κάτι παράνομο εκείνη την στιγμή απο πλευράς ελεγκτών! Άλλη περίπτωση αυθαιρεσίας που δείχνει την διάθεση των ελεγκτών αποτελεί η παράνομη εξαίρεση ως μη επιλέξιμα ζώων με υπαιτιότητα τη διαφορά ηλικίας που είχαν τα ζώα του μητρώου με τα ζώα του ποιμνιοστάσιου!
Και εδώ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τις μαντικές ικανότητες των ελεγκτών που μάλιστα ξεπερνούν και αυτές της Πυθίας! Οι ελεγκτές κατάφεραν να τεκμηριώσουν τις ηλικίες των βοοειδών κοιτώντας τα δόντια ή τα ίδια τα βοοειδή από απόσταση 100τουλάχιστον μέτρων ανα περίπτωση !
Και η αυθαιρεσία συνεχίζεται φυσικά και μετά τον έλεγχο αφού όσοι ζήτησαν απο την αρμόδια υπηρεσία της Π.Ε. να έρθει να εκτιμήσει την ηλικία των ζώων εκ των υστέρων έλαβαν αρνητική απάντηση!
Οι αρμόδιες υπηρεσίες Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας ασχολούνται μόνο με αυτό το θέμα και τα επεισόδια που συμβαίνουν είναι καθημερινά απο αγανακτισμένους παραγωγούς!
Αλήθεια πως γίνεται κάποιος να είναι ένοχος και παράλληλα να διαμαρτύρεται για το δίκιο του με αποδείξεις τις οποίες αρνείται η αρμόδια υπηρεσία να δεχθεί ως πειστήρια για να τακτοποιήσει τα μητρώα των κτηνοτρόφων;
Γιατί τέτοια ταύτιση απόψεων των ελεγκτών του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε.Αιτωλοακαρνανίας; 100 παραγωγοί της Λεπενούς έχουν μηνύσει συγκεκριμένο υπηρεσιακό παράγοντα ενώ η υπόθεση έχει φτάσει στο Συνήγορο του Πολίτη και στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Ο ανεμιστήρας με τη λάσπη που κάποιοι έριξαν στο χωριό της Λεπενούς εντελώς ξαφνικά αλλά με συγκεκριμένο όφελος θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα αφού ένα – ένα ξετυλίγονται τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ μιας τέλειας ενορχήστρωσης! Το ζήτημα εγείρει και νομικές προεκτάσεις οι οποίες τις επόμενες εβδομάδες θα αποδοθούν στους εμπλεκόμενους αφού οι διασυρόμενοι κτηνοτρόφοι της Λεπενούς είναι περισσότερο ενωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ για να φτάσουν την υπόθεση μέχρι τέλους!

Νίκος Μουρτζιάπης 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.