Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, 2020

Υπόθεση Novartis: Η έρευνα Σαλμά και το «ξεχασμένο» πόρισμα

Salmas MariosΚατάθεση στην εισαγγελία Διαφθοράς έδωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάριος Σαλμάς στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλξη για την υπόθεση της Novartis.

Η κατάθεση του κ. Σαλμά θεωρείται σημαντική καθώς ως αναπληρωτής υπουργός  Υγείας επι Νέας Δημοκρατίας το 2012 , ήταν ο πρώτος που παρήγγειλε εσωτερικό έλεγχο για μη διαφανείς διαδικασίες στη  φαρμακευτική εταιρεία.

Η αρχική εντολή του τότε υπουργού ήταν να ερευνηθεί η υπόθεση εντός 90 ημερών ωστόσο υποβλήθηκε πόρισμα μόλις 8 σελίδων μέσα  σε λίγες ημέρες.

Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Πράγματι τον Ιανουάριο του 2013 υποβλήθηκε νέο πόρισμα το οποίο , όμως, φέρεται να μην κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

Σε δήλωσή του ο κ. Σαλμάς ανέφερε τα εξής:«Κατά τη διάρκεια της υπουργικής μου θητείας, ακολουθώντας το πρόγραμμα της  Κυβέρνησής μας, έλαβα  μέτρα μεγάλης περιστολής της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, από 4 δις ευρώ το 2011 στα 2,3 δισ. ευρώ το 2013. Οι αποφάσεις αυτές περιόρισαν δραστικά τα κέρδη πολλών φαρμακευτικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και της Novartis. Με δική μου πρωτοβουλία ενημέρωσα την κυρία Ράικου για να την διευκολύνω με την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου στην έρευνα που διεξάγει».

Το «πόρισμα Σαλμά»

Το «πόρισμα Σαλμά», η περιέργως ξεχασμένη έρευνα που είχε ζητήσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Σαμαρά το 2012 για τις σχέσεις κρατικών λειτουργών με φαρμακευτικές εταιρίες, ανασύρεται από τις εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση Novartis.

Πρόκειται για ένα πόρισμα που, σύμφωνα με πληροφορίες, περιέχει εξόχως αποκαλυπτικά στοιχεία για τις μεθόδους και τα πρόσωπα μέσω των οποίων φαρμακευτικές εταιρίες – ανάμεσά τους και η Novartis – διαμόρφωναν, με το αζημίωτο, πολιτική στον κλάδο της Υγείας, καθόριζαν υπέρ τους τις τιμές των φαρμάκων και προωθούσαν με ευνοϊκούς όρους στην αγορά τα προϊόντα τους.

Την διεξαγωγή της έρευνας είχε ζητήσει το 2012 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας. Η αφορμή ήταν η συμμετοχή κρατικών λειτουργών του τομέα του φαρμάκου σε συνέδριο που έγινε με έξοδα φαρμακευτικών εταιριών.

Το πρώτο πόρισμα που πήρε στα χέρια, μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες, ο υπουργός χαρακτηρίστηκε από τον ίδιον «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό». Κι ο Μάριος Σαλμάς έδωσε τότε νέα εντολή, στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για νέα έρευνα.

Το πόρισμα αυτής της νέας, δεύτερης έρευνας υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 και, κατά τις πληροφορίες, είχε αποκαλυπτικά στοιχεία που, ουσιαστικά, έδειχναν έμμεσες χρηματοδοτήσεις κρατικών λειτουργών από φαρμακευτικές εταιρίες. Το πόρισμα διαβιβάστηκε τότε στο ΣΔΟΕ, τα ίχνη του όμως χάθηκαν και «ξεχάστηκαν», και ο Μάριος Σαλμάς στον επόμενο ανασχηματισμό έφυγε από το υπουργείο.

Ο ίδιος ο Μάριος Σαλμάς δήλωσε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι σκοπεύει να καταθέσει όσα στοιχεία και πληροφορίες βρίσκονται σε γνώση του στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση Novartis, ενώ έκανε λόγο για «πόλεμο» εναντίον του την εποχή της θητείας του στο υπουργείο Υγείας από συμφέροντα που σχετίζονταν με τον χώρο του φαρμάκου.

Είναι αποκαλυπτική, δε, η επισήμανσή του ότι με το δελτίο τιμών φαρμάκων που είχε τότε ο ίδιος εφαρμόσει, «η Novartis θα έχανε τζίρο της τάξης του 30%», δηλαδή ποσό περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά, καθώς και όλα όσα περιλαμβάνονται στο πόρισμα του 2013, θα εξετάσουν πλέον οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση Novartis αναζητώντας τα πρόσωπα – κλειδιά στο κύκλωμα με τις μίζες και τις παρεμβάσεις στη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων.

tvxs.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. νέος

  Δηλαδή, όσον καιρό ήταν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δεν έγινε τίποτα πρακτικό. Απλώς πορίσματα, ξεχασμένα στα ντουλάπια. ΚΟτζάμ υπουργός και δεν μπόρεσε να βάλει σειρά. Κι είναι γιατρός μάλιστα!
  Μάς περνάς για πρόβατα, κύριε Σαλμά μου;;

 2. Ακης Ροδιτης

  Γιατί κύριε νεε μου, το ΠΑΣΟΚ δεν ειναι τωρα στην εξουσία;;; Ο Κουρουμπλής που ήταν;;; O Σπιρτζης;;;

 3. ΒΛΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

  Τα πολλά λόγια λέει ο λαός είναι φτώχεια…Απλά καταγράφονται αναδρομικά οι δαπάνες προμηθειών ,ελέγχονται ,εντοπίζεται από το πόθεν έσχες των εμπλεκομένων τα ύποπτα χρηματικά ποσά, κατάσχονται και επιστρέφονται ως αδικαιολογήτως παράνομα εισπραχθέντα στο γενικό λογιστήριο του κράτους!!!
  Και για να μην διαταραχθεί η οικογενειακή-κοινωνική ζωή του υπαλλήλου που συμμετείχε στην παραπάνω παράνομη προμήθεια του χαρίζεται η παραμονή στη θέση που κατείχε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.