Δευτέρα, Ιανουάριος 21, 2019

Στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης οι ελπίδες για τη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό

ιονια οδός Εντός και εκτός συνόρων με τον πιο επίσημο τρόπο το Υπουργείο Υποδομών έχει ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης της δυνατότητας της χρονικής επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης των αυτοκινητόδρομων με δύο βασικούς στόχους. Τη μείωση της τιμής των διοδίων και νέα οδικά έργα ενταγμένα στις παραχωρήσεις.

Η αρχή έγινε με επαφές στις Βρυξέλλες με την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DG Comp (το εκτός συνόρων) ενώ ζητήθηκε από τους παραχωρησιούχους να καταθέσουν τις προτάσεις τους (εντός συνόρων).

Μεγάλο στοίχημα να πραγματοποιηθούν νέα μεγάλα οδικά έργα χωρίς το δημόσιο να βάλει το χέρι στην τσέπη (ούτως ή άλλως δεν έχει και πηγές χρηματοδότησης) ολοκληρώνοντας το μεγάλο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας. Τα σημαντικότερα έργα είναι το Ιωάννινα-Κακαβιά, σύνδεση Πρέβεζας, Αγρινίου, Ναυπάκτου, να κλείσει το «δαχτυλίδι» στην Πελοπόννησο κ.α.

Επίσης η μείωση της τιμής των διοδίων είναι ένα δύσκολο σημείο που όμως αν επιτευχθεί, όλοι γνωρίζουν ότι θα δώσει ώθηση στην κίνηση των αυτοκινητόδρομων που σήμερα ναι μεν κινούνται σε θετικούς ρυθμούς αλλά σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιεί εμπορικά. Εδώ ίσως να έχουμε και μία win-win περίπτωση καθώς το θέμα των διοδίων έχει απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν.

Βέβαια η διαδικασία νέας αναθεώρησης των συμβάσεων και μάλιστα με τέτοιο περίπλοκο τρόπο (νέος τρόπος υπολογισμός διοδίων, επιπλέον φυσικό αντικείμενο κ.α.) δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη αλλά όπως αναφέρθηκε έχουμε παρόμοιες περιπτώσεις τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Το γνωμικό «η φθήνια τρώει τον παρά» στην σύγχρονη Ελλάδα δυστυχώς το τηρεί μόνο το Τζάμπο και για αυτό θησαυρίζει .
    Αν τα καύσιμα ήταν στην μισή τιμή και τα διόδια στην μισή και ακόμη λιγότερο, οι Αθηναίοι κλπ αστοί ,μια δυο φορές τον μήνα θα επισκέπτονταν τους τόπους καταγωγής τους με ποικίλα οφέλη για όλους ,αλλά με τέτοιες τιμές που να πας και τι να πρωτοπληρώσεις ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.