Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Στην Ιερά Μονή Φωτμού ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (φωτό)

7Ξεκίνησαν στον Δήμο Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας οι εκδηλώσεις για την μνήμη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού που σε λίγες ημέρες τιμάται. Ιδιαιτέρως φέτος οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες σε άγνωστα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία της περιοχής του Θέρμου. Για τον λόγο αυτό η σηματοδότηση των εκδηλώσεων έγινε όχι μέσα στην πόλη του Θέρμου, αλλά σε ένα ξεχασμένο μοναστηράκι την Ιερά Μονή Φωτμού η Φωτεινού όπως ονομάζεται.\
Η Ιερά Μονή Φωτμού η Φωτεινού αποτελεί βυζαντινό μνημείο το οποίο ανακαλύφθηκε ύστερα από επίμονη εργασία του αειμνήστου καθηγητού Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανασίου Παλιούρα. Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Πετροχώρι Θέρμου. Είναι αφιερωμένο στην Υπεραγία Θεοτόκο την Περίβλεπτο. Εορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Την ονομασία της η Μονή την έλαβε πιθανότατα από την θέση στην οποία βρίσκεται σε σχέση με την λίμνη Τριχωνίδα. Σήμερα διασώζεται μόνο το καθολικό της Μονής με εμφανείς κάποιες αγιογραφίες του 15ου αιώνος και στα νοτιοανατολικά κάποια ερείπια κελιών. Την Ιερά Μονή κόσμησε και ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και άλλες προσωπικότητες της περιοχής.
Οiεκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση Εσπερινού και Αρτοκλασίας από τον σύλλογο Αποκουριτών Αθηνών. « Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός». Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου, συμπαραστατούμενος από τον αιδεσιμολογιώτατο π. Σπυρίδωνα Λόντο, Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας Αθηνών, τον αιδεσιμότατο π. Κωνσταντίνο Γιολδάση, εφημέριο Πετροχωρίου και τον αιδεσιμότατο π. Βασίλειο Λάμπο, εφημέριο Χρυσοβίτσης Θέρμου. Τους ύμνους του Εσπερινού απέδωσε κλιμάκιο της χορωδίας του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», υπό τη διεύθυνση του χοράρχου κυρίου Λεωνίδα Γαρουφαλή.
Στη συνέχεια και αφού παρετέθη ως κέρασμα το παραδοσιακό λουκούμι και νερό, στο προαύλιο της Μονής, η οσιολογιωτάτη μοναχή Μαριάμ Σκαβάρα, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κατερινούς, επί χρόνια καθηγήτρια Φιλόλογος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και συγγραφέας βιβλίου που αφορά την Ιερά Μονή Φωτμού μας μίλησε για την προσφορά των Μοναστηριών στον αγώνα της Επανάστασης, την ιστορία της Ιεράς Μονής Φωτμού αλλά και την παρουσία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Μονή. Τόνισε δε την ενότητα την οποία είχαν τα Μοναστήρια με χαρακτηριστικό παράδειγμα στα έτη 1780-1834, όπου ο ιερομόναχος Αμβρόσιος διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Προδρόμου στη Δερβέκιστα, ενώ συγχρόνως υπήρξε και ηγούμενος των Μονών Μυρτιάς και Φωτμού, τουλάχιστον από το 1826.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης το κλιμάκιο της χορωδίας του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» απέδωσε ύμνους από την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (απολυτίκιο και καθίσματα Όρθρου) και δύο ύμνους προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου (Άξιον Εστί και μία προσευχή του Αγίου Ισαάκ του Σύρου μελοποιημένη). Του ύμνους παρουσίασε και σχολίασε θεολογικά ο κ. Σωκράτης Ψιλιάς, Θεολόγος Μ.Α. και Φιλόλογος, οποίος αναφέρθηκε και σε σύντομα περιστατικά από τον βίο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Την εκδήλωση έκλεισαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ράπτης, ο οποίος εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά ευχαρίστησε τους παρισταμένους για την παρουσία τους και κάλεσε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του Αγίου Κοσμά για να μην χάσουμε και άλλο έδαφος από την χριστιανική μας πίστη και ελληνορθόδοξη παιδεία μας και ο Δήμαρχος Θέρμου που και αυτός με τη σειρά του ευχαρίστησε για την παρουσία όλων και τόνισε την ανάγκη να αναδεικνύονται τέτοια μνημεία όπως η Μονή Φωτμού.

1 2 3 4 5 6 7 8 10 11 12 13 14 15 16 17 18

1 2 3 4 5 6 7 8

Η ανακοίνωση του Δήμου Θέρμου:

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και σε ένα μαγευτικό τοπίο που περιβάλλει την Ι. Μ. Φωτμού, ξεκίνησαν χθες (16/8) οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Θέρμου και είναι αφιερωμένες στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση Εσπερινού και Αρτοκλασίας από τον Σύνδεσμο Αποκουρητών Αιτωλίας «Κοσμάς ο Αιτωλός». Τον πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου, συμπαραστατούμενος από τον αιδεσιμολογιώτατο π. Σπυρίδωνα Λόντο, Προϊστάμενο του Ιερού Νοαύ Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας Αθηνών, τον αιδεσιμότατο π. Κωνσταντίνο Γιολδάση, εφημέριο Πετροχωρίου και τον αιδεσιμότατο π. Βασίλειο Λάμπο, εφημέριο Χρυσοβίτσας Θέρμου. Τους ύμνους του Εσπερινού απέδωσε κλιμάκιο της χορωδίας του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος», υπό τη διεύθυνση του χοράρχου κ. Λεωνίδα Γαρουφαλή.
Στη συνέχεια η οσιολογιωτάτη μοναχή Μαριάμ Σκαβάρα, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Κατερινούς, καθηγήτρια Φιλόλογος, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και συγγραφέας βιβλίου που αφορά την Ιερά Μονή Φωτμού, μίλησε για την προσφορά των Μοναστηριών στον αγώνα της Επανάστασης, την ιστορία της Ιεράς Μονής Φωτμού αλλά και την παρουσία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στην Ι. Μονή. Τόνισε δε την ενότητα την οποία είχαν τα Μοναστήρια με χαρακτηριστικό παράδειγμα στα έτη 1780-1834, όπου ο ιερομόναχος Αμβρόσιος διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Προδρόμου στη Δερβέκιστα, ενώ συγχρόνως υπήρξε και ηγούμενος των Μονών Μυρτιάς και Φωτμού, τουλάχιστον από το 1826.
Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης το κλιμάκιο της χορωδίας του συλλόγου Ιεροψαλτών Αγρινίου «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» απέδωσε ύμνους από την εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού (απολυτίκιο και καθίσματα Όρθρου) και δύο ύμνους προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου (Άξιον Εστί και μία προσευχή του Αγίου Ισαάκ του Σύρου μελοποιημένη). Του ύμνους παρουσίασε και σχολίασε θεολογικά ο κ. Σωκράτης Ψιλιάς, Θεολόγος Μ.Α. και Φιλόλογος, οποίος αναφέρθηκε και σε σύντομα περιστατικά από τον βίο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.
Την εκδήλωση έκλεισαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Ράπτης και ο Δήμαρχος Θέρμου που ευχαρίστησε για την παρουσία τους όλους τους παριστάμενους και τόνισε την ανάγκη να αναδεικνύονται τέτοια μνημεία όπως η Ι. Μονή Φωτμού, καθώς και τα υπόλοιπα μοναστήρια που βρίσκονται στον Δήμο Θέρμου και τη σημασία των οποίων ο δήμος θέλει να αναδείξει στις φετινές εκδηλώσεις.
Το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία του Θέρμου, παρουσία πλήθους κόσμου, έγινε η έναρξη του πολιτιστικού μέρους των εκδηλώσεων. Παρουσιάστηκε το μουσικό έργο «No Words» μέσα από τις πολύπλευρες συνθέσεις και τις εκφραστικές κιθάρες του Ανδρέα Καχριμάνη, τις γοητευτικές μελωδίες από το τσέλο του Σταύρου Παργινού και τα σαγηνευτικά κρουστά του Νίκου Νταρίλα.

pol-fotmou (1)

pol-fotmou (2)

pol-fotmou (3)

pol-fotmou (4)

pol-fotmou (5)

pol-fotmou (6)

pol-fotmou (7)

pol-fotmou (8)

pol-fotmou (9)

pol-fotmou (10)

pol-fotmou (11)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.