Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπή των Περιφερειών στις Βρυξέλλες ο Περιφερειάρχης

po-katsifaras-paradosi-proedrias (5)Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2018 ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, προκειμένου να συμμετέχει ως τακτικό μέλος, στις εργασίες της 127ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΕτΠ) που πραγματοποιούνται 30 Ιανουαρίου -1 Φεβρουαρίου 2018.
Κατά την Ολομέλεια θα ληφθούν θέσεις σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ, το μελλοντικό προϋπολογισμό της, την πολιτική μεταφορών της ΕΕ, και άλλα σημαντικά θέματα, ενώ θα υπάρξουν και σημαντικές συζητήσεις παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων, όπως του Πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, António Costa, του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Tomislav Donchev, του Α΄ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, ευρωβουλευτών, κ.α.
«Είναι η πρώτη συνεδρίασή μας για το 2018, που είναι μια κομβική χρονιά. Η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής σύγκλισης είναι το μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη. Αναζητούμε μια νέα γενιά ευρωπαϊκών πολιτικών, που θα απαντούν στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, αλλά και θα στηρίζουν τις ειδικές ανάγκες για μεταρρυθμίσεις ανά χώρα, με στόχο την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή» αναφέρει σχετικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Erasmus για τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης
Ένα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια των εργασιών είναι το Πρόγραμμα Erasmus για τους τοπικούς και περιφερειακούς αιρετούς αντιπροσώπους, μια πρωτοβουλία που προωθείται από την Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES Group) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, στην οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, είναι Αντιπρόεδρος.
Μάλιστα, το θέμα είχε συζητήσει εκτενώς ο Περιφερειάρχης με τον Α’ Αντιπρόεδρο της ΕΕτΠ, Μάρκου Μάρκουλα, στην Πάτρα, στο περιθώριο του Διεθνούς Αναπτυξιακού Συνεδρίου EER, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου ο κ. Μάρκουλα δεσμεύθηκε να υποστηρίξει με επιστολή του τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ έκτοτε ακολούθησε και σχετική ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επί του θέματος.
Μετά την επιτυχία του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Erasmus για μαθητές, μαθητευόμενους, νέους επιχειρηματίες, επαγγελματίες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και δημοσιογράφους, η γνωμοδότηση της ΕΕτΠ αποσκοπεί στην επανέναρξη του Erasmus με τροποποίηση, ώστε να απαντά στις ανάγκες των Τοπικών και Περιφερειακών εκλεγμένων Αντιπροσώπων. Στόχος είναι να επιτρέπει στους εκλεγμένους αντιπροσώπους να βελτιώσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την πολιτική συνοχής της ΕΕ, ενώ παράλληλα, θα μπορούσαν να ενημερώνονται μέσω της ανταλλαγής πρακτικών και να δρομολογούν κοινές πρωτοβουλίες προς όφελος των πολιτών.
«Οι 91.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι εκατοντάδες χιλιάδες εκλεγμένοι αντιπρόσωποί τους, αποτελούν ουσιαστικό σύνδεσμο ανάμεσα στην Ευρώπη και τους πολίτες της, και η κινητικότητα των αιρετών μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο μάθησης» τονίζει ο κ. Κατσιφάρας και συνεχίζει: «Η κατάρτιση των αιρετών της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της ευρωπαϊκής πολιτικής και η δημιουργία επαφών μεταξύ τους, είναι βασικά στοιχεία όχι μόνο για την ανάπτυξη απαραίτητων γνώσεων και δεξιοτήτων, αλλά συμβάλλει και στην κατανόηση εκ μέρους τους του πνεύματος της αλληλεγγύης, της συνεργασίας και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.».

Η ατζέντα των θεμάτων
Εκ μέρους της Βουλγαρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (από την 1η Ιανουαρίου και για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2018, η Βουλγαρία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πρώτη φορά από την προσχώρησή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2007), ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Tomislav Donchev, θα θέσει στο Σώμα τέσσερις τομείς προτεραιότητας της Προεδρίας, οι οποίοι είναι:
• Το μέλλον της Ευρώπης και των νέων – οικονομική μεγέθυνση και κοινωνική συνοχή
• Ασφάλεια και σταθερότητα σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη
• Ευρωπαϊκή προοπτική και συνδεσιμότητα των Δυτικών Βαλκανίων
• Ψηφιακή οικονομία και δεξιότητες για το μέλλον
Επίσης, υψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και ο προϋπολογισμός της ΕΕ και οι περιφερειακές επενδύσεις μετά το 2020, όπου η ΕτΠ θα καταλήξει στη θέση των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρώπης επί του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο μετά το 2020 – του δημοσιονομικού προγράμματος για την επόμενη γενιά πολιτικών της ΕΕ ενόψει των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένονται το Μάιο.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι συμβουλευτικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούμενο από τοπικούς και περιφερειακούς εκλεγμένους εκπροσώπους και των 28 κρατών μελών.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.