Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Στην Παιδεία ήρθε η ώρα τα αυτονόητα να γίνουν πράξη

Στην Παιδεία ήρθε η ώρα τα αυτονόητα να γίνουν πράξη

Του Γιώργου Σταράμου*

Τις επόμενες μέρες θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που στοχεύει στην αποφασιστική αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αρχικά το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις σχετικές με την εισαγωγή και την φοίτηση στα ΑΕΙ της χώρας μας. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα διασφαλίσει ότι οι νεοεισερχόμενοι θα έχουν λάβει την ελάχιστη αποδεκτή εκπαίδευση ώστε να έχουν την δυνατότητα όχι μόνο να ξεκινήσουν τις σπουδές τους, αλλά και να τις περατώσουν στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα. Φυσικά θα υπάρχει ειδική μέριμνα για συγκεκριμένες κατηγορίες φοιτητών (πχ εργαζόμενοι φοιτητές ή φοιτητές με θέματα υγείας), καθώς και διακοπή φοίτησης για όσους το επιθυμούν. Με τη νέα διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού σε 2 φάσεις οι νέοι φοιτητές θα είναι πιο πιθανό τελικά να εισάγονται στη σχολή που πραγματικά θέλουν. Έτσι θα εκλείψει το φαινόμενο των «αιώνιων φοιτητών», αλλά και της περιφρόνησης του προνομίου του να είσαι φοιτητής.

Επόμενος στόχος του συγκεκριμένου νομοσχεδίου είναι να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα της φοιτητικής κοινότητας, την αληθινή προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Αν θέλουμε πραγματικά Ευρωπαϊκά σύγχρονα Πανεπιστήμια η θεσμοθέτηση της ελεγχόμενης εισόδου στους χώρους των Ιδρυμάτων, καθώς και ο καθορισμός πλαισίου πειθαρχικού δικαίου για τους παραβάτες πρέπει να θεωρούνται αυτονόητα. Δεν γίνεται άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τους χώρους αυτούς να τούς λυμαίνονται εις βάρος της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Σε αρκετές δε περιπτώσεις τελούνται αξιόποινες πράξεις (ενδεικτικά αναφέρω καταστροφή υλικοτεχνικού εξοπλισμού, παρεμπόδιση μαθημάτων, ξυλοδαρμοί φοιτητών, πολυετείς καταλήψεις διάφορων χώρων, παρασκευή μολότοφ, τραμπουκισμοί καθηγητών, διακίνηση ναρκωτικών κ.α. – μιλάμε σχεδόν για το σύνολο του Ποινικού Κώδικα) των οποίων όλοι όσοι φοιτήσαμε σε ελληνικό Πανεπιστήμιο έχουμε γίνει κατά καιρούς μάρτυρες. Για την αντιμετώπιση αυτών των πράξεων ιδρύεται η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος. Θα είναι ειδικά εκπαιδευμένη άοπλη ομάδα με μόνο σκοπό την διαφύλαξη εκείνων των Ιδρυμάτων (και του προσωπικού τους, καθηγητών και φοιτητών) στα οποία εμφανίζονται εστίες παραβατικότητας και για όσο αυτές υφίστανται.

Η αυτοδύναμη κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός προεκλογικά ζήτησαν την ψήφο των Ελλήνων έχοντας στο προεκλογικό πρόγραμμα «ψηλά» τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ΟΝΝΕΔ και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχοντας την τιμή επί σειρά ετών να αποτελούν την μεγαλύτερη οργανωμένη ελληνική πολιτική νεολαία και την πρώτη δύναμη στα ελληνικά Πανεπιστήμια συμμετείχαν ενεργά στον διάλογο με ολοκληρωμένες προτάσεις και συνδιαμόρφωσαν τελικά το νομοθετικό πλαίσιο που έρχεται προς ψήφιση.

Είναι τελικά απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας η διαμόρφωση ασφαλούς ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, μακριά από τις παθογένειες που οδήγησαν στον ευτελισμό του «Ασύλου των Ιδεών» το οποίο μετατράπηκε σε «Άσυλο Ανομίας».

Στην Ελλάδα του 2021 αυτά όλα θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί. Ωστόσο «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Ήρθε η ώρα η στείρα αντιπολίτευση των μηδενικών προτάσεων και οι μίζερες, αναχρονιστικές μειοψηφίες να παραμείνουν στο παρελθόν. Ήρθε η ώρα τα Πανεπιστήμια να αναβαθμίσουν την λειτουργία τους, να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο, να έρθουν πιο κοντά στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς, να περάσουν οριστικά στη νέα ψηφιακή εποχή και να γίνουν οι οδηγοί της προόδου και της καινοτομίας.

Ήρθε η ώρα επιτέλους τα αυτονόητα να γίνουν πράξη!

*Ο Γιώργος Σταράμος είναι οικονομολόγος MSc και Πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Αιτωλοακαρνανίας

Πηγή: politic.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Αρτέμης Μάτσας

  Σας παραθέτω τίτλους αφισών που διαφήμιζαν πολιτιστικές εκδηλώσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στην οποία σίγουρα ήσασταν μέλος:
  «Πάρτη με 6 ευρώ»
  «Party μωρή άρρωστη»
  «Sumer Party με ημίγυμνες. Υποδοχή πρωτοετών»
  Αυτά τα μαντάτα και Α και ΟΥ και ΣΚΟΙΛ ΕΛΗΚΙΚΟΥ.
  Καλοχώνευτο..

 2. Ανώνυμος

  • ΟΝΝΕΔίτη…

  • ΠΕΣ απλά και ΞΕΡΑ τη Θέση σου…. Του Κόμματός σου , της Κυβέρνησής σου , της Κρατικής (σας … στο τρέχον…) ΕΞΟΥΣΙΑΣ…

  • Α!… και ΜΗΝ Μιλάς ΟΝΝΕΔίτη για Παιδεία….. Μίλα για τίποτε Κολέγια…. Μίλα για τίποτα σε (Δημόσια Α.Ε.Ι. !!!!!… ) Πανάκριβα Μεταπτυχιακά…

  Την Εκπαίδευση άσ’ τη ….. άστην και την Αριστεία….

  Τόσους … μα Στελέχη Νου- Δου έχω αντικρίσει έως τώρα Σκέτα Ρουσφέτια… ακόμη και με Πλαστά Πτυχία….

  Άσε τις Βλαμμένες Απολυτότητες , περί «…τα ‘αυτονόητα’ να γίνουν πράξη…» , που εκτός από μικρομεσαίος ΟΝΝΕΔίτης , τα «υπερασπίζεσαι» με την υπογραφή ΚΑΙ Ακαδημαϊκών σου Τίτλων…

  «Αυτονόητα» …. Γενικώς … ΟΝΝΕΔίτη… ΔΕΝ Υπάρχουν…

  • Όπως ΔΕΝ Υπάρχει «’Κοινή’ Γνώμη» … «’Κοινή’ Λογική» … Όπως ΔΕΝ Υπάρχουν «αυταπόδεικτα».

  Αυτονόητα για τη ΔΙΚΗ σου – σας Σκληρή ΔΕΞΙΑ αντίληψη και Βούληση Καταστολής «ΟΚ» Υπάρχουν αλλά αφορούν ΜΟΝΟ το Δικό σας Ιδεοληπτικό … ή άντε να το πω πιο ήπια «κράμα σκέψης & Θελήσεων»….

  … Τουναντίον απέχουν τα Δικά σας «αυτονόητα» (ΚΑΙ) στο προκείμενο, όχι Μόνο από το Σεβασμό του ΑΣΥΛΟΥ .. από τις Αρχαίες … κι Όχι δα πάντα τόσο «Δημοκρατικές» Κοινωνίες … αλλά ακόμη και από τους Όρους του Διαφωτισμού και Πολιτικού Φιλελευθερισμού , που … Υποτίθεται ότι ως Αστικό «Φιλελεύθερο» Κόμμα είστε οι %%$$##%%»Φορείς» τους…

  Σιγά ΜΗΝ και Μπλιαχς….

  Μόνον ΝεοΦιλελέ Οικονομικά και … πάντα Δεξιοί στην Ανισότητα και στην Καταστολή…

  • Άπειρα , Διαφορετικά, Αυτονόητα έχει ο Κάθε Πόρος και Έκφραση Σκέψεις Δικά του – Υποκειμενικά ή και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ…. ΜΗΝ το επεκτείνω και σε χαόσω «Αυτονόητε» ΟΝΝΕΔίτη…
  ………………..

  • Βαριέμαι ν’ ασχοληθώ με την «αυτονόητη ‘Επιχειρηματολογία’» σου … ΤΟΣΟ αναμενόμενη ΞΎΛΙΝΗ Αυταρχική Ροή Σκέψης (σου).
  Είμαστε σε άλλους Κόσμους….

  Δυο Επίλογοι Μόνον….
  Α’…
  • Ας τη να πάει στα Διάλα … την «..και α και ου και Δαπ-ΝουΔουΦουΚου» , με τα παλαιά (;;..) τα ζήσαμε βανάκια των «Ρέητζερς» ή πιο Φρέσκων Μπράβων Νυκτός … όπως και η ΠΑΣΠ… άλλωστε…. Τους Οπλισμένους Σωματοφύλακες των Πολιτικών Στελεχών σας , όταν έρχονταν – έρχονται να «μιλήσουν» σε Σχολές….

  • Την ΔΑΠ … «πρώτη Δύναμη» επιχειρηματικότητας Εκδρομών Μυκόνου κλπ… πάρτυς στα «σουπερμάγαζα» …

  «Εκλεκτών σημειώσεων» στα Μέλη , βιομηχανιών Αντιγραφών , Προσβάσεων στα Μεταπτυχιακά…. Ε;;…. – «Αριστεία»!!!!!!!!!!!!…

  Βου’.
  • Η κάθε άλλο παρά αυτονόητη , που και χου εις τας Δυτικάς Αστικάς Ευρώπας… Πανεπιστημιακή Αστυνομία …. Εκτός από Αμέρικα – Τουρκία και … ω ναι τόσο δικού σας Ολοκληρωτικού Ονείρου «Κομμουνιστική» Β. Κορέα ….

  • Στο Αμερικανιστάν… καθιερωμένη… έτσι;;…. Ούτε Σκληρό Εμπόριο Ναρκωτικών αποτρέπει… ούτε Εγκλήματα , ούτε τη Διάκριση και βασανισμό Φοιτητών «παληοί και Νέοι» … όπως Στρατόκαβλα… Ούτε τα Σεξουαλικά Εγκλήματα… Ούτε την «εσωτερικότητα» Κάποιων «Sororities»…

  • ΝΑΙ ή ΟΧΙ ΟΝΝΕΔίτη;;…

  • Άπειρα Ωμά … συγκριτικά και με την πλέον Λούμπεν (απαράδεκτη – τραγική , σιχαμένη οπωσδήποτε.. περίπτωση ) των Δικών μας Α.Ε.Ι.

  Τα «αυτονόητα» ΟΝΝΕΔίτη είναι ΔΙΚΑ ΣΑΣ!…

  Η Ακαδημαϊκή και Πολιτική Ελευθερία είναι ΔΙΚΑ Μας … άλλου Κόσμου….. Έτη Φωτός από τα Αστυνομικά – «Πανοπτικά» ΔΙΚΩΝ ΣΑΣ….

  Θ._

 3. Άκης Ροδίτης

  Οπωσδήποτε οι αφίσες είναι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Σε αριστερές νεολαίες το πολύ – πολύ να άνηκαν τίποτα βόμβες μολότοφ, μαχαίρια και στυλιάρια.

 4. Νίκος Παλια-τζής

  Στα δικά τους πάρτι οι αριστεροί, βάζουνε το Χαϊκάλη να τους ειδοποιήσει από το τηλέφωνο και παίζουνε μουσική του συντρόφου Δήμου Μούτση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.