Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Στην πατρώα γη τα οστά του ήρωα Βασίλη Παναγόπουλου

Στην πατρώα γη τα οστά του ήρωα Βασίλη Παναγόπουλου

ΠαναγόπουλοςΒ_2Το 2009 το Αγρίνιο υποδέχθηκε τα λείψανα του Αντιπτέραρχου Βασίλειου Παναγόπουλου, Κυβερνήτη του αεροσκάφους το οποίο κατερρίφθη στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή του 1974.
Το Σάββατο 27 Μαΐου ωστόσο η πατρώα γη του Αγρινίου θα υποδεχθεί και το υπόλοιπο τμήμα των λειψάνων του Ήρωα, αυτών που ταυτοποιήθηκαν μετά τις ανασκαφές του καλοκαιριού του 2015 στο σημείο που θάφτηκε το αεροσκάφος και οι σωροί 33 συνολικά ατόμων που επέβαιναν στο Νοράτλας (με την ονομασία Νίκη 4). Θυμίζουμε πως πέρυσι η Παραβόλα υποδέχθηκε τη σορό του καταδρομέα Αιμίλιου Μονιά.
Το αεροσκάφος του Παναγόπουλου, μαζί με 14 άλλα αεροσκάφη NORATLAS, απογειώθηκαν τη νύκτα της 21ης Ιουλίου 1974, από τη Σούδα της Κρήτης, μεταφέροντας την Α’ Μοίρα Καταδρομών στην Κύπρο, με αποστολή την ενίσχυση των δυνάμεων για απόκρουση της τουρκικής εισβολής. Στην εν λόγω επιχείρηση δόθηκε η κωδική ονομασία «Νίκη».
Τα αεροσκάφη έφτασαν στην Κύπρο με προορισμό το αεροδρόμιο Λευκωσίας στις πρώτες πρωινές ώρες της 22ας Ιουλίου, χωρίς να γίνουν αντιληπτά από τις τουρκικές δυνάμεις. Οι φίλιες δυνάμεις που επάνδρωναν τα υψώματα Μακεδονίτισσας, καθώς και άλλες που ήταν επιφορτισμένες με την ασφάλεια του αεροδρομίου Λευκωσίας, δεν ενημερώθηκαν για την επικείμενη άφιξη των ελληνικών αεροσκαφών, με αποτέλεσμα όταν αυτά πλησίασαν το αεροδρόμιο να τα εκλάβουν ως εχθρικά και να κατευθύνουν πυρά εναντίον τους.
Τελικός απολογισμός ήταν η κατάρριψη του αεροσκάφους με την κωδική ονομασία Νίκη-4, στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Κοιμητήριο του Τύμβου της Μακεδονίτισσας, με αποτέλεσμα όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό, πλην ενός καταδρομέα, να σκοτωθούν. Συνολικά σκοτώθηκαν δύο αξιωματικοί και δύο υπαξιωματικοί, που αποτελούσαν το πλήρωμα, καθώς και 27 καταδρομείς. Άλλα τρία αεροσκάφη, τα Νίκη-3, Νίκη-7 και Νίκη-12 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Από τους επιβαίνοντες υπήρξαν δύο νεκροί και έντεκα τραυματίες.
Την Πέμπτη 25 Μαΐου στη Λευκωσία της Κύπρου θα λάβει χώρα ειδική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση των οστών του Πτέραρχου Βασιλείου Παναγόπουλου από το Αγρίνιο και των Ανθυπασπιστών Καταδρομών Σωτήρη Κουρούνη από την Καστάνιτσα Βόρειας Κυνουρίας και Στέφανου Τζιλιβάκη από τα Χανιά
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ειδοποίησε τους συγγενείς των πεσόντων,
οι οποίοι θα μεταφερθούν αεροπορικώς από την Τετάρτη 24 Μαΐου στη Λευκωσία. Μετά την εκδήλωση, τα οστά θα μεταφερθούν στο Τατόι και από εκεί στις πόλεις των πεσόντων.
Του δικού μας Βασιλείου Παναγόπουλου. θα έρθουν στο Αγρίνιο στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 27 Μαΐου, στο κοιμητήριο της πόλης, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου. Εκείνη την ώρα θα ψαλεί Τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.
Ο οικογενειακός τάφος βρίσκεται σε πλάγια ευθεία με την εκκλησία, περίπου 70 μέτρα, στο παλαιό κοιμητήριο.
Μετά το τρισάγιο, η οικογένεια θα προσφέρει καφέ στο παλιό κυλικείο, στην είσοδο του κοιμητηρίου.

Πληροφορίες και από εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ

Γεννήθηκε το 1935 στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας. Τον Απρίλιο του 1956 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών). Το Δεκέμβριο του 1957 ονομάστηκε έφεδρος ανθυποσμηναγός. Μονιμοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1961 με τον ίδιο βαθμό. Σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου 1974, όταν το αεροσκάφος Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, στο οποίο επέβαινε ως κυβερνήτης κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής στην Κύπρο, καταρρίφθηκε κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.
Ο Βασίλης Παναγόπουλος γεννήθηκε το 1935 στο Αγρίνιο .
Τον Απρίλιο του 1956 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας (τμήμα εφέδρων χειριστών). Το Δεκέμβριο του 1957 ονομάστηκε έφεδρος ανθυποσμηναγός. Μονιμοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1961 με τον ίδιο βαθμό.
Σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου 1974, όταν το αεροσκάφος Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, στο οποίο επέβαινε ως κυβερνήτης κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής στην Κύπρο, καταρρίφθηκε κατά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Νικολας

    Η πόλη έχει τιμήσει τον ήρωα αεροπόρο Βασίλειο Παναγόπουλο δίνοντας το όνομα του στην οδό που περνούσε μπροστά από το πατρικό του σπίτι και έχει τοποθετήσει την προτομή του στη συμβολή των οδών Μακρη και Χ. Τρικούπη. Αξίζει νομίζω να κάνετε ένα αφιέρωμα στην Αποστολή ΝΙΚΗ, την Αεροαποβατική επιχείρηση που έλαβε χώρα στις 21 -22 Ιουλίου 1974 στη Κύπρο και χαρακτηρίστηκε από το διεθνή τύπο ως Αποστολή Αυτοκτονίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.