Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Στην τελική ευθεία η γεώτρηση των ΕΛΠΕ – Edison στον Πατραϊκό Κόλπο

Στην τελική ευθεία η γεώτρηση των ΕΛΠΕ – Edison στον Πατραϊκό Κόλπο

Πρόκειται για περιοχή έκτασης 1.419 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στην Κεφαλονιά, την Αχαία και την Αιτωλοακαρνανία
Σύντομα προγραμματίζεται η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας των Ελληνικών Πετρελαίων με την Edison στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο, η οποία θα φτάσει σε βάθος 2.800 μέτρων, με την ελπίδα να ανακαλυφθεί κοίτασμα υδρογονανθράκων το οποίο, σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις από τις έρευνες που έχουν προηγηθεί, αν υπάρχει θα είναι μάλλον πετρέλαιο και όχι φυσικό αέριο.

Αυτό επισημαίνουν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ αρμόδια στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων τονίζοντας ακόμη ότι επίκειται η κατάθεση νέας περιβαλλοντικής μελέτης που θα αφορά αποκλειστικά την γεώτρηση, μελέτη που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα περίπου δύο μηνών.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στο δυτικό τμήμα του οικοπέδου που έχει παραχωρηθεί για έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο. Πρόκειται για περιοχή έκτασης 1.419 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στην Κεφαλονιά, την Αχαία και την Αιτωλοακαρνανία

Εφόσον είναι επιτυχής, αν δηλαδή ανακαλυφθεί πετρέλαιο, θα ακολουθήσουν νέες γεωτρήσεις για την περιχαράκωση του κοιτάσματος, δηλαδή την εκτίμηση του συνολικού του μεγέθους και, σε τελικό στάδιο εφόσον η εκμετάλλευση κριθεί αποδοτική, νέες γεωτρήσεις για την άντληση των αποθεμάτων.

Πρόκειται για επενδύσεις υψηλού κόστους καθώς το βάθος της θάλασσας το σημείο όπου προγραμματίζεται η ερευνητική γεώτρηση είναι περί τα 300 μέτρα ενώ ο στόχος είναι άλλα 2.500 μέτρα κάτω από τον πυθμένα. Η ερευνητική γεώτρηση σε αυτό το βάθος εκτιμάται ότι κοστίζει περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ ενώ άλλα 30 εκατομμύρια τουλάχιστον είναι το κόστος των γεωτρήσεων για την περιχαράκωση.

Οι γεωτρήσεις αυτές απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό, δηλαδή πλωτό γεωτρύπανο το οποίο θα μισθώσει η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ για την εκτέλεση των εργασιών.

Η περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου παραχωρήθηκε στην Κοινοπραξία ΕΛΠΕ- Edison τον Οκτώβριο του 2014 και έκτοτε διεξάγονται στην περιοχή σεισμικές και γεωλογικές έρευνες καθώς και επεξεργασία των δεδομένων που προκύπτουν από αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα υπεγράφησαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και του εκπροσώπους των πετρελαϊκών εταιριών οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο (κοινοπραξία ΕΛΠΕ Repsol) και στον Κυπαρισσιακό κόλπο (ΕΛΠΕ).

Θα ακολουθήσει η υπογραφή των αντίστοιχων συμβάσεων για τις δύο θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, με την Κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Ανώνυμος

    Ρε τους απατεώνες, το γεωτρυπανο , φέρει τόση μεγάλη έκταση χωρητικότητας, σε τετραγωνικά χιλιόμετρα;; Η το λένε να μήν προσδιορίσουν ακριβώς τη τοποθεσία; Για να Μιν ύπαρξη αντίδραση σπό κάποιον φορέα; Τσ ορυκτά υδραγωναθρακες δεν ανήκουν στο έθνος κράτος; Τότε ποιοί είναι αυτή που κάνουν γεωτρήσεις σε άλλη χόρα; Ποιοί τούς επιτρέπουν να δραστηριοποιούνται σε άλλη χόρα; Οι τοπική φορείς, με ποιό τρόπο αντιδρούν για το συμφέρον της Χόρας τους, και του λαού τους; Όταν εξωριξουν τα κοιτάσματα ποιό το συμφέρον της περιοχής και του λαού; Και γιατί δεν συμβάλουν τοπικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής για το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής; Και εγώ Λέο δε τά αφήνουν όπως είναι; Δε ξέρεις στο μέλλων τη καταστάσεις θα προκύψουν, μπορεί το νεοελληνικό κράτος να………………….βλέπουμε σήμερα ότι ο λαός πλυρωφοριτε και ενημερώνεται σχεδόν πλήρως και γρήγορα, όσο ποτέ άλλοτε, τώρα δεν επιτρέπονται λάθη, η εσκιμενη παραπληροφόρηση, διότι η ενημέρωση είναι ραγδαία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.