Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021

Νεφελούδης: βάζουμε τέρμα στην ομηρία όσων έλαβαν κατοικία από τον ΟΕΚ

Νεφελούδης: βάζουμε τέρμα στην ομηρία όσων έλαβαν κατοικία από τον ΟΕΚ

po-syn-typou-gg-ergasias (5)
Στο Αγρίνιο βρίσκεται σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.
Είναι ομιλητής εκδήλωσης που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου με θέμα τις νέες ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Την εκδήλωση οργανώνουν οι σύλλογοι των εργατικών κατοικιών Αγίου Ιωάννη Ριγανά και Σταδίου. Αύριο Τρίτη θα επισκεφτεί τον ΣΕΠΕ αλλά και τον ΟΑΕΔ όπου θα έχει συνάντηση με την διοίκηση του.
Πριν την ομιλία του ο κ. Νεφελούδης είχε συζήτηση με εκπροσώπους της διοίκησης του Επιμελητηρίου και εν συνεχεία παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με συνεργάτες του, παρουσία της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Τριανταφύλλου και του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος Παντελής Ζέρη ο οποίος έκανε και τον εισαγωγικό χαιρετισμό. Θέμα της συνέντευξης ζητήματα που αφορούν πρωτίστως τα στεγαστικά δάνεια του πρώην ΟΕΚ και οι ρυθμίσεις γύρω από αυτά.
Επι τάπητος τέθηκε η στεγαστική πολιτική και η απόφαση του υπουργείου εργασίας για τον τρόπο υπολογισμού της ενιαίας τιμής παραχώρησης ακινήτων των οικισμών του τέως ΟΕΚ- ΟΕΕ (νυν ΟΑΕΔ), η οποία ορίστηκε στο ποσό των 304,41 €/τ.μ. Η απόφαση αυτή απελευθερώνει από την πολύχρονη ομηρία και ανασφάλεια χιλιάδες οικιστές χωρίς Οριστικά Παραχωρητήρια οι οποίοι αδυνατούσαν να αποπληρώσουν το τίμημα, καθώς με τον παλαιότερο τρόπο υπολογισμού καλούνταν να πληρώσουν μεγαλύτερες τιμές .Παράλληλα, με την απόφαση ανακουφίζονται και οι οικιστές με Οριστικά Παραχωρητήρια που ο χρόνος αποπληρωμής τους είναι σε ισχύ και έχουν εκδοθεί με τιμή μεγαλύτερη των 304,41 €/τ.μ.
Στη συνέντευξη Τύπου ως «πολιτική ομηρία» χαρακτήρισε ο κ. Νεφελούδης τα στεγαστικά δάνεια που έλαβαν από τον πρώην ΟΕΚ- ΟΕΕ οι οικιστές των εργατικών κατοικιών.  Τόνισε πως οι οικιστές θα απελευθερωθούν από την πολιτική ομηρία και θα πάρουν τα σπίτια τους σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Ειδικότερα, σημείωσε πως παραμένουν σε εκκρεμότητα οι 32.000 από τις 52.000 εργατικές κατοικίες (που έχει κατασκευάσει ο τέως ΟΕΚ) . Ανέφερε πως 15.000 οικογένειες δεν έχουν πάρει οριστικά παραχωρητήρια, 10.000 οικογένειες πήραν οριστικά παραχωρητήρια αλλά χρωστούν ακόμη χρήματα και θα κινδύνευαν με υποθήκη οι κατοικίες τους ενώ 8000-9000 οικογένειας πήραν παραχωρητήρια και είναι σε φάση αποπληρωμής.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, αναζητώντας η Κυβέρνηση την αιτία του προβλήματος  στις αποπληρωμές,   κατέληξε στο συμπέρασμα πως ευθύνεται  το γεγονός  πως ένα μεγάλο μέρος των οικιστών δεν μπορεί να ανταπεξέλθει λόγω της υψηλής μέσης τιμής ανά τετραγωνικό μέτρο η οποία  (στους περισσότερους από τους 156 οικισμούς της χώρας) ανερχόταν στα 735 ευρω το τ.μ. όταν στην ελεύθερη αγορά το μέσο κόστος κατασκευής σπιτιού με αντίστοιχα χαρακτηριστικά είναι 410 ευρώ το τ.μ.
Το ερώτημα που κλήθηκε η Κυβέρνηση να απαντήσει, σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, ήταν για ποιο λόγο υπήρχε αυτή η σημαντική απόκλιση της μέσης τιμής στην ελεύθερη αγορά σε σχέση με τις κατοικίες που κατασκεύαζε ο ΟΕΚ ο οποίος άλλωστε δεν ήταν κερδοσκοπικός οργανισμός . Κατέληξε πως στην τελική τιμή του τετραγωνικού μέτρου προσμετρούνταν το κόστος αγοράς της γης πριν από την τιμολόγησή του με αποτέλεσμα να ακολουθήσει υπερτιμολόγηση και τα αύξηση του κόστους για τους οικιστές. Έκανε λόγο για ζέον καθεστώς υπερτιμολογήσεων- υπερβάσεων καθώς κάνεις δεν ήλεγχε , κανείς δεν επέβλεπε.
Πλέον αντικειμενοποιήθηκε η τιμή, έγινε ενιαία σε όλη τη χώρα, 304,41 €/τ.μ , και δεν θίγει όσους στο Αγρίνιο πληρώνουν λιγότερο καθώς είναι παλαιότερες οι κατοικίες. Δεν επηρεάζει δηλαδή όσες τιμές είναι χαμηλότερες αλλά όσες είναι υψηλότερες . Πλέον αντικειμενοποιήθηκε η τιμή, έγινε ενιαία σε όλη τη χώρα, 304,41 €/τ.μ , και δεν θίγει όσους στο Αγρίνιο πληρώνουν λιγότερο καθώς είναι παλαιότερες οι κατοικίες. Δεν επηρεάζει δηλαδή όσες τιμές είναι χαμηλότερες αλλά όσες είναι υψηλότερες . Υπογράμμισε εξάλλου ο κ. Νεφελούδης πως επιμηκύνθηκε ο χρόνος αποπληρωμής σε 360 από 240 δόσεις , κάτι που πρωτίστως αφορά όσους πήραν οριστικά παραχωρητήρια αλλά χρωστούν ακόμη χρήματα. Για την πολύτεκνες οικογένειες διατηρείται η έκπτωση 50% ενώ ο ΟΑΕΔ θα επιστρέψει υπερβάλλοντα χρήματα σε οικιστές. Προβλέφθηκαν εξάλλου ευνοϊκές ρυθμίσεις , 20%, για κάποιες περιπτώσεις όπως μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρίες, συνταξιούχοι κ.α.
Ειδικότερα, αναφορικά με την Αιτωλοακαρνανία, καθώς η μέση τιμή ήταν χαμηλότερη στους περισσότερους οικισμούς του νομού, από τη ενιαία θα ωφεληθούν πρωτίστως οι οικιστές των κατοικιών στην περιοχή του σταδίου όπου μέχρι τώρα ήταν υψηλότερη . Πολλοί ωστόσο θα ωφεληθούν από τις γενικότερες ρυθμίσεις.
Σε δύο- τρεις μήνες θα υπάρξει ρύθμιση και για όσους έλαβαν δάνεια (πέραν των στεγαστικών) από τον ΟΕΚ ανέφερε ο κ Νεφελούδης ο οποίος επανέλαβε πως πρόθεση είναι η επανασύσταση του ΟΕΚ.

Επαναλειτουργία ΣΕΠΕ στο Μεσολόγγι
Ως θετική είδηση εξάλλου ο κ. Νεφελούδης ανέφερε την επαναλειτουργία του ΣΕΠΕ Μεσολογγίου ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του Εργατικού Κέντρου και υλοποιώντας τη σχετική δέσμευση. Η σχετική πρόβλεψη γίνεται στο νέο οργανόγραμμα που κατατέθηκε.

po-syn-typou-gg-ergasias (1)

po-syn-typou-gg-ergasias (3)

po-syn-typou-gg-ergasias (5)

po-syn-typou-gg-ergasias (6)

po-syn-typou-gg-ergasias (7)

po-syn-typou-gg-ergasias (9)

po-syn-typou-gg-ergasias (13)

po-syn-typou-gg-ergasias (15)

koi-omilia-ergatikes (1)

koi-omilia-ergatikes (2)

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. jem

    Δηλαδή βρε παλικάρια αυτοί που πληρώνανε τις δόσεις τους στον ΟΕΚ ήταν μαλάκες και οι μη πληρώσαντες ήταν οι πονηροί;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.