Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Στο Αγρίνιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε νέα αγροτική πολιτική”

Στο Αγρίνιο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: «Είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε νέα αγροτική πολιτική”


Στο Αγρίνιο βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη 3 Απριλίου, ο  υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης.  Είναι ο βασικός ομιλητής εκδήλωσης για τη νέα ΚΑΠ που οργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου με τη Διοικούσα Επιτροπή του οποίου συναντήθηκε προηγουμένως. Αύριο θα απευθύνει χαιρετισμό στο Πανελλήνιο Ζιζανιολογικό Συνέδριο που φιλοξενείται στην πόλη και θα επισκεφθεί το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχου Αιτωλοακαρνανίας..

« Είμαστε αποφασισμένοι να χαράξουμε νέα αγροτική πολιτική για να στηρίξουμε την ελληνική παραγωγή και το μικρό-μεσαίο παραγωγό», δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης μιλώντας στους δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας παράλληλα την σημασία  της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τη χαρακτήρισε χρηματοδοτικό εργαλείο για τον πρωτογενή τομέα και τη  μεταποίηση προσδιορίζοντας ως μέγιστη προτεραιότητα την αξιοποίηση του. Πρόσθεσε εξάλλου πως «αν τα δισεκατομμύρια που διατέθηκαν στο παρελθόν είχαν κατεύθυνση σε  δράσεις και παραγωγικές επενδύσεις η εικόνα της χώρας θα ήταν διαφορετική».

Ο κ.Αραχωβίτης επεσήμανε πως βρίσκεται στον κατεξοχήν παραγωγικό- σε όλους τους τομείς- νομό σημειώνοντας πως έχουμε «να συζητήσουμε πολλά πράγματα και προβλήματα να λύσουμε». Τα βασικά ζητήματα του αγροτικού κόσμου της περιοχής τέθηκαν στην συνάντηση με τη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου ενώ δεν έλειψε και η έντονη διαφωνία του υπουργού με τον πρόεδρο Π.Τσιχριτζή για το «καυτό»  ζήτημα του ΠΟΠ  Ελιάς Καλαμών.

Η ομιλία έλαβε χώρα παρουσία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ , κομματικών και αυτοδιοικητικών στελεχών, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων. Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου και Γιώργος Βαρεμένος και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγρινίου Σταύρος Καμμένος απηύθυναν χαιρετισμό.

«Ήμασταν μια άκρη της Ευρώπης. Τώρα είμαστε το κέντρο των Βαλκανίων. Τα προηγούμενα χρόνια δεν προετοιμάσαμε τις υποδομές μας. Είτε ήταν αντιπλημμυρικά είτε έργα άρδευσης. Το πρώτο μας μέλημα ήταν η προστασία των παραγωγών των χαμηλότερων οικονομικά στρωμάτων. Προτεραιότητα μας το 2015 ήταν να προστατέψουμε τις επιδοτήσεις που τότε ήταν στην φορολογητέα ύλη. Δημιουργήσαμε τριών ειδών αφορολόγητα και το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών προστατεύθηκε», ανέφερε στην ομιλία του ο κ.Αραχωβίτης.

Έκανε λόγο γα κίνητρα στους συνεταιρισμούς. «Η χώρα μας έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό. Ο κλήρος της είναι μικρός και μικροτεμαχισμένος. Η ποικιλομορφία είναι ο πλούτος μας και οι μικρές εκμεταλλεύσεις. Η επιδότηση ανά στρέμμα είναι το λάθος κριτήριο. Η γεωργία είναι ένας μεγάλος εργοδότης και απασχολεί πολύ κόσμο και αυτό θέλουμε να το διατηρήσουμε. Ο τρόπος για να το πετύχουμε είναι οι συνεταιρισμοί. Είναι ο μόνος τρόπος. Δίνουμε κίνητρα για συμμετοχή στους αγροτικούς συνεταιρισμούς», είπε.

Ο κ. Αραχωβίτης ανέπτυξε  το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ΚΑΠ . Το σχέδιο αυτό προβλέπει  χαμηλότερο προϋπολογισμό για την  κατά 4,6% σε τρέχουσες τιμές καιβασίζεται σε κοινές απαιτήσεις, όπως είναι η ενισχυμένη αιρεσιμότητα και οι κοινοί δείκτες.
Η ενισχυμένη αιρεσιμότητα έχει ενιαίες υποχρεώσεις για το σύνολο των γεωργών, έχει ενιαίες υποχρεώσεις για το περιβάλλον και για το κλίμα, αλλά και διοικητικές ποινές σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των δικαιούχων.
Οι κοινοί δείκτες που παρακολουθούν την πορεία είναι οι δείκτες των εκροών για την ετήσια εκκαθάριση των δαπανών της ΚΑΠ, είναι οι κοινοί δείκτες των αποτελεσμάτων για τον ετήσιο έλεγχο της προόδου έναντι των στόχων και είναι και οι κοινοί δείκτες των επιπτώσεων για την αξιολόγηση της επίδοσης της ΚΑΠ.
Στις άμεσες ενισχύσεις, στον πρώτο πυλώνα, προβλεπεται  διαχωρισμός μεταξύ βασικής εισοδηματικής ενίσχυσης, συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής ενίσχυσης, συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένους τομείς και συμπληρωματικής εισοδηματικής ενίσχυσης για τους νέους γεωργούς.
Προτείνεται, επίσης, η μείωση των άμεσων ενισχύσεων, όταν ο αγρότης λαμβάνει ποσά πάνω από 60.000 ευρώ ετησίως ενώ μια βασική διαφοροποίηση, που φέρνει η νέα φιλοσοφία στην Κοινή Γεωργική Πολιτική, είναι τα στρατηγικά σχέδια.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας  Π.Μανδέλος, οι βουλευτές και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβαν την άποψη πως είναι Fake News της ΝΔ ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος υπέγραψαν τροπολογία υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων . «Οι Έλληνες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε υπέγραψαν τέτοια τροπολογία. Αντίθετα, σε αντίστοιχη τροπολογία που κατέθεσε το Ε.Λ.Κ τήρησαν αρνητική στάση, πλήρως ευθυγραμμιζόμενοι με την εθνική θέση του ΥπΑΑΤ.».

Πριν την εκδήλωση σε συνάντηση με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας:

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ Πασόκ

    Η εαρινή σύναξη των αποτυχημένων!
    Ο Τσίπρας απογοήτευσε . Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΑΤΥΧΕ!

  2. Ανώνυμος

    ΕΓΩ ΕΠΙΘΥΜΩ ΔΙΑΚΑΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΝ !!!!!!!!!!! ΜΙΑ ΛΑΙΚΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ-ΤΟΝ ΒΟΡΙΔΗ-ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ-ΤΟΝ ΜΠΑΛΤΑΚΟ-ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ-ΤΟΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗ-ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ-ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ-ΤΗΝ ΦΩΦΟΥΛΑ-ΤΟΝ ΠΛΕΥΡΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ !!!!!! ΨΥΧΩ !!!!!!!!!! CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.