Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

«Στο καλό μεγάλε του Μεσολογγίου ιστοριοδίφη»

«Στο καλό μεγάλε του Μεσολογγίου ιστοριοδίφη»

Θλίψη προκάλεσε στο Μεσολόγγι η είδηση του θανάτου του Σπυρίδωνα Σακαλή.  Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Νίκου Κορδόση. 

Έφυγε από τη ζωή ο Σπυρίδων Σακαλής, ο μεγαλύτερος ιστοριοδίφης του Μεσολογγίου, υπογράφων πλειστάκις με το ψευδώνυμο Μεσολογγιεύς.

Κατάγονταν από αυθιγενή Μεσολογγίτικη οικογένεια με μεγάλη συνεισφορά αίματος στην Εθνεγερσία.

Ο συνώνυμος παππέπαππός του, με την υπερδεκαμελή οικογένειά του, προσφέρθηκαν θυσία στους αγώνες υπεράσπισης του Μεσολογγίου και την Έξοδο.

Η τεράστια ιστορία του γενέθλιου τόπου, είλκυσε από ενωρίς το ενδιαφέρον του.

Μετά την αποφοίτησή του από την Παλαμαϊκή Σχολή μετακόμισε στην Αθήνα και έτσι διευκολύνθηκε στην αρχειακή ιστοριοδίφιση θεμάτων του Μεσολογγίου από ευρύτερες πηγές.

Με επίμονη αναζήτηση, δημιούργησε συλλογή, Μεσολογγίτικου ενδιαφέροντος, που περιέχει μοναδικά ή σπάνια αντικείμενα, τα περισσότερα των οποίων εκτέθηκαν το 2007 στη «Διέξοδο» στην έκθεση «Καλειδοσκόπιο της Ιερής Πόλης».

Με έξοχη χρήση της ελληνικής γλώσσας δημοσίευσε κατά καιρούς άρθρα ιστορικού περιεχομένου συνέγραψε δε το 2000 την πραγματεία «Τύχη Οικογένειας Ι.Ι.Μάγερ» συνοδευόμενη από ονομαστικό κατάλογο 1582 αναζητούμενων αιχμαλώτων και αγνοούμενων της Εξόδου, το 2003 το φυλλάδιο «Μεσολογγίτικα Ιστορικά Σύμμεικτα», το 2017 το «Στρατόπεδον Λιγοβιτσίου – Στρατηγία Αλεξ. Μαυροκορδάτου του ….τρομερού» και το 2021, σε ηλικία 98 χρόνων, το «Αντιρρητικόν εις Κωνσταντίνον Παπαρρηγόπουλον».

Η ανάρτηση του Νίκου Κορδόση: 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.