Κυριακή, 9 Μαΐου, 2021

Στοίχημα το τριήμερο για τη μετάδοση του ιού- Σημείο αναφοράς η 18η Μαΐου

Στοίχημα το τριήμερο για τη μετάδοση του ιού- Σημείο αναφοράς η 18η Μαΐου

Σημείο αναφοράς στη σταδιακή άρση των μέτρων η 18η Μαΐου – Εκκλησίες, παραλίες, αγορές, μεταφορές και σχολεία αποτελούν μερικούς μόνο από τους τομείς που τίθεται «σε λειτουργία» από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα.

Κομβικής σημασίας για το ρυθμό της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων καθίσταται αφενός η προσέλευση σε παραλίες και εκκλησίες το Σαββατοκύριακο και αφετέρου η έναρξη σειράς οικονομικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων την Δευτέρα, επεκτείνοντας την ελευθερία κινήσεων των πολιτών για πρώτη φορά σε ένα τόσο ευρύ φάσμα, από την έναρξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Εκκλησίες, παραλίες, αγορές, μεταφορές και σχολεία αποτελούν μερικούς μόνο από τους τομείς που τίθεται «σε λειτουργία» από σήμερα και μέχρι τη Δευτέρα, θέτοντας σε πλήρη εγρήγορση τον κρατικό μηχανισμό.

Οι πολλοί και διαφορετικοί χώροι που ανοίγουν σχεδόν δυο μήνες μετά τον εθνικό αυτοπεριορισμό, με ταυτόχρονη δραστηριότητα στη διάρκεια της ίδιας μέρας εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, αποτελούν στην πραγματικότητα τη μεγαλύτερη δοκιμασία απέναντι στα ποσοστά ανόσιας του κορονοιού στην Ελλάδα.

Και αυτό γιατί, από τις 8 το πρωί σήμερα έχουν ανοίξει οι 515 οργανωμένες παραλίες σε όλη την επικράτεια, με αυστηρές προδιαγραφές, όπως και ποινές ως προς την τήρηση αποστάσεων (λ.χ. 4 μέτρα απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες και δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα), ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα προβλεπόμενα, θα ακολουθούν για τους ιδιότητες και διαχειριστές:

Στην πρώτη παράβαση πρόστιμο από 5.000 έως 20.000 ευρώ και η λειτουργία της επιχείρησης θα αναστέλλεται για 30 ημέρες.

Στη δεύτερη παράβαση, τόσο το πρόστιμο όσο και το διάστημα για το οποίο θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης θα τριπλασιάζεται, δηλαδή η επιχείρηση θα κλείνει για 90 ημέρες.

Μαζική αναμένεται και η αυριανή προσέλευση στις εκκλησίες, οι οποίες επαναλειτουργούν -όπως και όλοι οι χώροι λατρείας- με αποστάσεις 1.5 μέτρου, ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας και υποχρεωτικά αντισηπτικά.

Ακόμη πιο συνθέτη για το κυβερνητικό επιτελείο γίνεται η εικόνα τη Δευτέρα, οπότε:

– Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια

– Λειτουργούν τα εμπορικά κέντρα τύπου mall δυο εβδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό

– Ξεκινούν τα μαθήματα στην Α’ και Β’ Λυκείου και σε όλα τα γυμνάσια,

– Ανοίγουν ξανά ζωολογικοί και βοτανικοί κήποι και αρχαιολογικοί χώροι,

– Επιστρέφουν οι πρόβες και οι κινηματογραφικές παραγωγές.

Η μακρά λίστα δραστηριοτήτων που επιστρέφουν στην ομαλότητα οδήγησε χθες στην ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές με διάρκεια μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ τις επόμενες ώρες θα γίνουν γνωστοί και οι κανόνες για τις οδικές μετακινήσεις, ιδιωτών και επαγγελματιών του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, στις οδηγίες για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές στα επιβατηγά και στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων προβλέπονται:

Καθορισμός του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.

Θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

Διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.

Χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

Ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.

Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

Καθαριότητα και απολύμανση των πλοίων, αερισμός και κλιματισμός των πλοίων.

Διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.

Κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.

Πλήρεις οδηγίες ανακοινώθηκαν χθες και για τις αεροπορικές πτήσεις, καθώς εκδόθηκαν νέες Notams που περιλαμβάνουν την επέκταση της αναστολής πτήσεων εξωτερικού από και προς την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Την ίδια στιγμή, παραμένει σε ισχύ και η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Αναλυτικά:

1. Επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα, η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

2. Παρατείνεται ως τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

3. Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την ελληνική επικράτεια, όσον αφορά την Τουρκία, επεκτείνεται ως τις 14 Ιουνίου 2020 τα μεσάνυχτα.

4.Επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» της Αθήνας, οι αφίξεις-αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων και συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία ισχύει ως τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα.

5. Παραμένει σε ισχύ ως τις 31 Μαΐου 2020 τα μεσάνυχτα, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών.

Επιπλέον, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων, εξαιρούνται οι πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo), υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικοί ενδιαφέροντος (humanitarian), οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με πλήρωμά του (Ferry Flights), οι κρατικές πτήσεις, οι πτήσεις που αναφέρονται ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, στρατιωτικές πτήσεις, οι πτήσεις της Frontex, οι πτήσεις ανεφοδιασμού, οι πτήσεις προς στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι πτήσεις επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών και οι πτήσεις του Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της Γενικής Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης, για την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: μέλη οικογενειών Ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών Συνθήκης Σένγκεν, υγειονομικό προσωπικό, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια VISA σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικά, διπλωματικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικό προσωπικό, πληρώματα αεροσκαφών και όσοι μη Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από τα ελληνικά Προξενεία.

Γεωργία Σαδανά

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.