Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Στους καλαμιώνες του κάμπου…

Στους καλαμιώνες του κάμπου…

sygomidi_kalamion_kalyvia_3Με το κόψιμο των καλαμιών ασχολούνται αυτή την περίοδο αρκετοί κάτοικοι των Καλυβίων  και εργάτες, οι οποίοι εμπορεύονται αυτό το φυτό και δουλεύουν καθημερινά στους καλαμιώνες που αφθονούν στην περιοχή μας!

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια επικερδή εργασία η συγκομιδή των καλαμιών και σε πολλά σημεία του οδικού και αγροτικού δικτύου του χωριού , συναντάμε συνεργεία που κόβουν καλάμια ή έτοιμες στοίβες από δεμάτια καλαμιών που περιμένουν τη σειρά τους για να «φύγουν» σε άλλες περιοχές.

Με κοπίδια, πριόνια και αλυσοπρίονα τα καλάμια κόβονται, τεμαχίζονται, δένονται σε δεμάτια και φορτώνονται στα τρακτέρ ή στα φορτηγά, για να μεταφερθούν κατόπιν σε αγοραστές αγροτικών περιοχών κυρίως της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας!

Το να κόψει κάποιος καλάμια είναι μια εργασία που φαινομενικά δείχνει εύκολη, αλλά απαιτεί προσοχή για πιθανά ατυχήματα ενώ παράλληλα αποτελεί έναν τρόπο για όσους το πωλούν στην αγορά να βγάλουν ένα καλό εισόδημα.

Η καταλληλότερη εποχή της συγκομιδής για το καλάμι, είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αυτή την εποχή το καλάμι είναι σχετικά παγωμένο, χωρίς χυμούς και έτσι αντέχει την μετέπειτα επεξεργασία, αλλά έχει και την μέγιστη αντοχή στις εξωτερικές κατασκευές. Χρησιμοποιείται σαν μέσο στήριξης φυτών, σε αγροτικές καλλιέργειες ντομάτας, φασολιάς, αρακά, αγγουριάς κ.ά. σε κατασκευές ελαφρές και ανθεκτικές όπως τα πρόχειρα καταλύματα (καλύβες) και μικρά θερμοκήπια.

Ο κύκλος ζωής του καλαμιού στην ρίζα του είναι το πολύ τρία χρόνια αν δεν κοπεί. Έχει την ικανότητα να λυγίζει στους ανέμους και να μην κινδυνεύει από την μανία τους. Μπορεί η καλαμιά να συγκρατήσει με τις ανθεκτικότατες ρίζες της εδάφη επικλινή και σαθρά. Μπορούμε να την κάψουμε αλλά αυτή θα αναγεννηθεί ξανά…

http://kalyvia.gr/

 

sygomidi_kalamion_kalyvia_1 sygomidi_kalamion_kalyvia_2

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.