Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Στράτος: ο επικίνδυνος χείμαρρος, ο ανύπαρκτος φωτισμός στην εθνική και οι ρωγμές στην εκκλησία

Στράτος: ο επικίνδυνος χείμαρρος, ο ανύπαρκτος φωτισμός στην εθνική και οι ρωγμές στην εκκλησία

Πολλά είναι τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα χωριά του δήμου Αγρινίου με αρκετούς από τους προέδρους να προσπαθούν για χρόνια να δώσουν λύση. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι του προέδρου της Στράτου κ. Αναστασίου Πατσέα ο οποίος, όπως λέει, από το 2011 που εξελέγη προσπαθεί να δώσει λύσει στα προβλήματα όμως οι απαντήσεις είναι οι συνήθεις και στερεότυπες περί έλλειψης πόρων, εμπλοκής με τα υπουργεία και άλλες παρόμοιες.

Βασικό ζήτημα της περιοχής είναι ο χείμαρρος που καταλήγει στον οικισμό της Στράτου και αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη συνθήκη τους χειμερινούς μήνες. Αιτία τα όμβρια ύδατα ακόμη και από την Κεχρινιά, την Λεπενού και άλλα σημεία, καθώς και τα φερτά υλικά από τις εργασίες με αδρανή υλικά που γίνονται στη περιοχή. Τα τελευταία έχουν καταλήξει να περιορίσουν την κοίτη του Αχελώου από τα τέσσερα μέτρα ακόμη και στο ένα μέτρο σε κάποια σημεία. Αυτό σημαίνει ότι με μια μεγάλη νεροποντή το νερό μπορεί να περάσει ακόμη και πάνω από το οδόστρωμα!

«Έχω κάνει από την Άνοιξη έγγραφο στην Περιφέρεια και δεν είχα κάποια απάντηση οπότε αυτές τις μέρες συντάσσω ένα ακόμη προς την Πολιτική Προστασία με κοινοποίηση στη Αντιπεριφέρεια, ελπίζοντας να γίνει κάτι πιο χειροπιαστό από την προηγούμενη φορά», εξηγεί ο κ. Πατσέας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η προηγούμενη φορά ήταν πριν από δύο χρόνια όταν είχε σταλεί μια μπουλντόζα που έσπρωξε τα φερτά υλικά δεξιά και αριστερά από τον χείμαρρο, όμως αυτά επανήλθαν σύντομα στην προηγούμενη κατάσταση.

Ένα ακόμη πάγιο αίτημα, καθώς και μια μεγάλη απογοήτευση των κατοίκων στην περιοχή της Στράτου έχει να κάνει με τον φωτισμό στην εθνική οδό στα όρια του οικισμού, στην γέφυρα της Στράτου αλλά και στα όρια του αύλακα που διατρέχει την περιοχή.

Σε όλα τα σημεία που έχουν προαναφερθεί υπάρχει πρόβλημα αλλά ειδικά στον μισό οικισμό τις βραδινές ώρες και ειδικά τον χειμώνα δεν υπάρχει καθόλου φωτισμός. Πέρυσι στο σημείο υπήρξε θανατηφόρο τροχαίο και η περιοχή θρήνησε τον χαμό μιας άτυχης γυναίκας ενώ τα παιδιά που κινούνται τα απογεύματα προς φροντιστήρια και άλλους προορισμούς με τα αστικά λεωφορεία διαμαρτύρονται ότι δεν φαίνονται από τα οχήματα! Είναι κατανοητό για πόσο επικίνδυνες συνθήκες μιλάμε.

Οι τοπικοί παράγοντες έχουν ενοχλήσει πάμπολλες φορές τις αρχές με τις απαντήσεις να κινούνται στα γνωστά πλαίσια, ενώ το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα μαζί με τα έργα ασφαλτόστρωσης και φωτισμού πάνω στην γέφυρα Στράτου.

Παράλληλα, τους κατοίκους της περιοχής προβληματίζει και η κατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, στην οποία υπάρχουν πλέον σημαντικές ρωγμές. Όπως λένε οι ντόπιοι η εκκλησία «άνοιξε» σε αρκετά σημεία εδώ και καιρό και είναι πολύ κρίμα γιατί πρόκειται για κτίσμα του 1871. Για το θέμα έχει μεταβεί μηχανικός από την ΛΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά ακόμη δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα αποτελέσματα της έρευνάς του και τι πρέπει να γίνει. Οι τοπικοί παράγοντες αναμένουν επίσκεψη της προϊσταμένης της Εφορείας κ. Ολυμπίας Βικάτου για το θέμα του Αη Νικόλα στην Στράτο και, όπως λένε, περιμένουν να ενημερωθούν για κάποια πρωτοβουλία που θα σώσει τον ιστορικό ναό.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.