Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Οι στρουθοκάμηλοι του μεταναστευτικού ταξιδεύουν στη χώρα

Οι στρουθοκάμηλοι του μεταναστευτικού ταξιδεύουν στη χώρα

STROY

Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να πας για Δεκαπενταύγουστο αύριο η γκρίνια για τον στρουθοκαμηλισμό μας στο μεταναστευτικό αλλά ας μας επιτραπεί να το θεωρούμε το νο1 ζήτημα που θα έπρεπε να απασχολεί τη χώρα. Αντίθετα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με την απλή αναλογική, την συνταγματική αναθεώρηση, τον Στυλιανίδη, την ΕΛΣΤΑΤ(για εκατομμυριοστή φορά) και διάφορα άλλα παρόμοια. Τώρα, όπως αναμενόταν μετά το «πραξικόπημα» στην Τουρκία, επανήλθε η ώρα της κρίσης.

Και δεν επανήλθε για όποιον κι όποιον αλλά τα δημοσιεύματα βάζουν στο μικροσκόπιο την μαρτυρική και λεβεντογέννα Κρήτη, το μέρος της χώρας που περηφανεύεται για την αυτάρκεια και αυτοτέλειά του, μαζί με αγώνες, αλληλεγγύες και δημοκρατικές παραδόσεις. Τα  νέα λένε ότι μετά από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ο πρώτος και καλύτερος προορισμός της χώρας ίσως κληθεί να σηκώσει βάρος του προβλήματος. Και να ήταν μόνο αυτό; Φαίνεται να «έρχονται» 3.000 μετανάστες τους οποίους επαναπροωθεί η Γερμανία, κρίνοντάς τους ως υπεράριθμους ή μη κατάλληλους για άσυλο.

Οι τίτλοι είναι έτοιμοι. «Ανάστατη η Κρητική κοινωνία», «μετανάστες made in Germany», «τελειώνουν και τον τουρισμό της Κρήτης» κλπ, κλπ. Αναμένονται οι παροδικές αντι-αντιδράσεις των «αλληλέγγυων» που θα το ξηλώσουν το θέμα στα επίπεδα «όλοι να έρθουν, όλοι οι καλοί χωράνε» και το θέατρο του παραλόγου αναμένεται να πάρει και πάλι μπρος. Βέβαια, όταν υπάρχει Κρήτη μέσα οι εξελίξεις είναι απρόβλεπτες. Την μετράνε κάπως διαφορετικά οι πολιτικοί μας αυτή την περιοχή και ίσως δικαίως, γιατί πάντοτε έπαιρνε αυτό που ήθελε, παίζοντας έναν ξεχωριστό ιστορικό ρόλο στη χώρα.

Οι μετανάστες όμως που(λέγεται ότι)θα πάνε στην Κρήτη μέσω Γερμανίας έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία; Καταρχήν δεν θα μας φαινόταν καθόλου περίεργο όλο αυτό να ήταν ένας αντιπερισπασμός μόνο και μόνο γιατί ο κ. Μουζάλας έβαλε και τη Κρήτη στα μέρη όπου, από Νοέμβριο,(εννοείται ότι) θα διαμοιραστούν σε όλη τη χώρα οι μετανάστες που, όλοι το ξέρουν πια, θα μείνουν στην Ελλάδα σε πολύ μεγάλους αριθμούς.

Όχι, ακόμα και η στήλη που διαβάζετε από τον χειμώνα είχε μεταφέρει τα νέα: Στις 12 Ιανουαρίου φέτος η γερμανική κυβέρνηση, αποφάσισε ταχύτερες διαδικασίες απέλασης για όσους έχουν καταδικαστεί ή δεν πληρούν προϋποθέσεις και παρέτεινε για έξι μήνες ΜΟΝΟ την αναστολή εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙ για την Ελλάδα, αντί για δώδεκα μήνες,όπως έκανε μέχρι τώρα. Είχαμε γράψει ότι «αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου ΜΟΝΟ αναστέλλεται η επαναπροώθηση μεταναστών από τη Γερμανία προς την Ελλάδα, οι οποίες είχαν απαγορευτεί το 2011 με απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, έπειτα από προσφυγή Ιρακινού ο οποίος ζητούσε άσυλο και κινδύνευε με επαναπροώθηση στην Ελλάδα».

Δεν ξέρω αν καταλάβατε. Από το 2012, κάθε χρόνο ανανεωνόταν για 12 μήνες η απαγόρευση επιστροφής μεταναστών στη χώρα μας γιατί είχαμε κριθεί απάνθρωποι και ανίκανοι από τα γερμανικά δικαστήρια να τους ξαναδεχτούμε. Για πάρτη μας, δηλαδή, ΔΕΝ εφαρμοζόταν το Δουβλίνο ΙΙ από τη Γερμανία προς εμάς. Φέτος αυτή η παράταση έγινε 6μηνη. Οι έξι μήνες πέρασαν. Όλοι κάναμε πως δεν καταλάβαμε τίποτε. Τώρα το θέμα μας θίγει ξανά. Ακόμα χειρότερα θίγει την Κρήτη!

Και, ασφαλώς, θα φάει η μύγα σίδερο. Οι Γερμανοί θα…. «ξανάρθουν». Θα ανοίξει πάλι το θέμα της Μάχης της Κρήτης οι αποζημιώσεις, ο αντιφασιστικός αγώνας, ειδικά από όταν τελειώσει η τουριστική περίοδος… Πάλι θα βρεθούμε εμείς κι ο βολικός εχθρός, με το πιο αντιστασιακό μέρος της χώρας να έχει το όπλο παρά πόδα. Και θα… νικήσουμε πάλι. Γιατί «δεν γίνεται αλλιώς, γιατί έχουμε δίκιο, γιατί έτσι μας έχει τάξει η μοίρα και η Ιστορία»!

Μέχρι να βγάλουμε το κεφάλι από την άμμο, να τρέξουμε σαν καλές στρουθοκάμηλοι και να τρακάρουμε με την πραγματικότητα. Όλα αυτά αν ισχύει τίποτε από τα δημοσιεύματα και δεν είναι όλα ένα ξεκάρφωμα για την Κρήτη. Γιατί για την επανεισδοχή βάσει Δουβλίνου ΙΙ μόνο ο χρόνος μένει να φανεί. Κάποτε θα εφαρμοστεί και δεν θα μας φυλάνε οι κακοί από τους εαυτούς μας.

APO

Γ.Συμψηρής

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. antikeimenikos

    Από τον Εβρο ως την Κρήτη αλληλεγγυοι από τα lidl ψηφίζουν Συριζα ανοιχτά σύνορα, αλλά όχι hot spot στην περιοχή τους.

    Ξεφτιλιζονται πεσμένοι στα 4…

    Κρίμα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.