Ζητούμενο η άμεση στήριξη και αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών της Αιτωλοακαρνανίας που πλήττονται από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη. Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιος είπε πως αν και δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τον συγκεκριμένο μύκητα, οι παραγωγοί θα υποστηριχθούν με κρατικές οικονομικές ενισχύσεις κατόπιν των καταγραφών που μπορούν να κάνουν οι ΔΑΟΚ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα συνεργεία του ΕΛΓΑ.
Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Αιτωλοακαρνανίας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφορικά με τις εκτεταμένες καταστροφές των εσπεριδοειδών της Αιτωλοακαρνανίας από τον Μαύρο Ακανθώδη Αλευρώδη.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην αρχική του τοποθέτηση, ανέφερε ότι χιλιάδες παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τις σοδειές τους να χάνονται και τα δέντρα τους να καταστρέφονται από την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας με κοινή ονομασία Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus).
Ανέφερε, επίσης, ότι ο επιβλαβής αυτός οργανισμός εντοπίστηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 2016 σε λεμονιές στο Άργος, ενώ τα τελευταία χρόνια η παρουσία του έχει επιβεβαιωθεί από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στην Αιτωλοακαρνανία, με την αρμόδια ΔΑΟΚ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επικινδυνότητα αυτού. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κωνσταντόπουλος ρώτησε τον Υπουργό ποια τα αποτελέσματα του Προγράμματος του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και γιατί καθυστερεί η εισαγωγή κατάλληλων φυσικών εχθρών για την αντιμετώπιση του μύκητα αυτού που καταστρέφει καρπό και δέντρα. Αλλά και ποιος είναι ο σχεδιασμός και οι ενέργειες αποκατάστασης στις οποίες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν, μέσω και της καταβολής σχετικών αποζημιώσεων, οι σοβαρές βλάβες που έχουν υποστεί οι παραγωγοί των εσπεριδοειδών που χάνουν τις σοδειές και τα δέντρα τους από τον μύκητα. Τέλος, ζήτησε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στύλιο, να προβλεφθούν αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στύλιος απάντησε ότι το Υπουργείο προσπαθεί να διαχειριστεί αυτό το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει από το 2016 και το οποίο δημιουργεί προβλήματα στην ηρτημένη παραγωγή, κάνοντας τον καρπό να μην είναι εμπορεύσιμος.
Ο κ. Στύλιος ανέφερε ότι από την καλλιέργεια των εσπεριδοειδών γίνεται τζίρος πάνω από 1 δις ευρώ τον χρόνο. Αναφερόμενος στο ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση του Μαύρου Ακανθώδη Αλευρώδη είπε ότι υπάρχει συνεργασία με άλλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Βιετνάμ και ότι γίνονται προσπάθειες να παραχθούν παρασιτογόνα έντομα. Επίσης, είπε ότι υπάρχει τρόπος μέσα από τη νέα ΚΑΠ και τα προγράμματα «eco-schemes» να χρηματοδοτούνται οι μέθοδοι καταπολέμησης του επιβλαβούς αυτού οργανισμού, αρκεί να βρεθεί ο συγκεκριμένος θηρευτής. Ανέφερε, ότι θα σταλεί σχετική εγκύκλιος στις περιοχές που εντοπίζεται ο επιβλαβής οργανισμός ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί πως να διαχειριστούν το πρόβλημα.
Ενώ απαντώντας στο ζήτημα της αποζημίωσης, που ζήτησε να προβλεφθεί ο κ. Κωνσταντόπουλος, είπε ότι αν και δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τον συγκεκριμένο μύκητα, οι παραγωγοί θα υποστηριχθούν με κρατικές οικονομικές ενισχύσεις κατόπιν των καταγραφών που μπορούν να κάνουν οι ΔΑΟΚ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και τα συνεργεία του ΕΛΓΑ.