Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου, 2020

Συγκίνηση στην τελετή παραλαβής των λειψάνων του Αιμίλιου Μονιά

Στην Ελλάδα σήμερα τα λείψανα των 16 πεσόντων του Noratlas
Μέσα σε μια έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Εθνικής ‘Άμυνας της Ελλάδας Πάνου Καμένου και άλλων επισήμων της Πολιτείας, της Εκκλησίας και του Στρατού, πραγματοποιήθηκε το πρωί, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, η επίσημη τελετή παράδοσης των λειψάνων των 16 Ελλήνων  πεσόντων που επέβαιναν στο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ΝΟΡΑΤΛΑΣ ΝΙΚΗ 4 το οποίο καταρρίφθηκε κατά λάθος από φίλια πυρά τον Ιούλιο του 1974. Μεταξύ αυτών και τα λείψανα του Καταδρομέα από την Παραβόλα Αιμίλιου Μανιά, συγγενείς του οποίου παρέστησαν στην τελετή.

Στην Ελλάδα η τελετή υποδοχής των λειψάνων  θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα σήμερα Τρίτη, στην αεροπορική βάση Δεκέλειας στο Τατόι, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Τα λείψανα των ηρώων θα μεταφερθούν στην Ελλάδα  με αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας C-130, για να παραδοθούν στους συγγενείς τους για ταφή. Στην Παραβόλα η ταφή του Αιμίλιου Μανιά θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 16.00.

Στους συγγενείς των ηρωικά πεσόντων για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδρομέων και μελών του πληρώματος του ΝΟΡΑΤΛΑΣ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε το Μετάλλιο Εξαίρετης Προσφοράς. Μιλώντας ενώπιον των συγγενών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε πως νιώθει δέος συγκλονισμό και βαθιά συγκίνηση, αλλά και περηφάνια αντικρίζοντας από τη μια τα φέρετρα της τιμής ενός έθνους και από την άλλη τους ζωντανούς ήρωες και συγγενείς των αθανάτων.
«Εκείνες τις γεμάτες φωτιά και αίμα ημέρες του 1974, οι Κύπριοι είχαμε μία ελπίδα: Να φανεί από τον ορίζοντα η ελληνική βοήθεια. Να δούμε τα ελληνικά φτερά στον ουρανό μας, να έρχονται για να συνδράμουν τον υπέρτατο αγώνα.Σήμερα όλοι ξέρουμε ποια ήταν η τραγική κατάσταση. Τότε όμως ακόμη και όσοι  -λίγοι- γνώριζαν, δεν είχαν άλλη επιλογή παρά την πίστη στην ελληνική συμπαράσταση» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος.Στη συνέχεια ο κ Αναστασιάδης υπογράμμισε πως η ανασκαφή έγινε για να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις στην κάθε οικογένεια και να αποδοθούν οι τιμές που αξίζουν σε όσους εστάλησαν σε μια αποστολή θανάτου ενώ τόνισε πως συνιστά την υλοποίηση της δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναγνωρίσει τον αγώνα και τη θυσία έστω και ετεροχρονισμένα και να τιμήσει, όπως επιβάλλεται, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της ως κράτοςΣε ομιλία του στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως “σήμερα, με την παράδοση των 16 λειψάνων και αφού έχουμε πια διαμορφώσει μία ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη διαδικασία διαπίστωσης της ταυτότητας των νεκρών μας, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στους ήρωες και παραδίδουμε τα ιερά οστά τους στους οικείους τους”. Υπογράμμισε τη δέσμευση “να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά σε αυτό τον τόπο να υπάρξει πόλεμος. Να μην επιτρέψουμε ποτέ να χρειαστεί άνθρωποι να σπεύσουν σε τέτοιες συνθήκες να σώσουν την πατρίδα”, για να προσθέσει πως “αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της προσπάθειας που καταβάλλουμε προς επίλυση του Κυπριακού. Θέλουμε να δημιουργήσουμε επιτέλους συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, προκοπής”, τόνισε.

Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς ο πρόεδρος τους εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ και μια ευγνωμοσύνη “γιατί η συνδρομή των δικών σας ανθρώπων υπήρξε καθοριστική, επιβεβαιώνοντας την ιστορική συνέχεια, το βάρος του εθνικού δεσμού, την αδελφική σχέση», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως συγκλονιστική που θα παραμείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας.

Δύσκολες ώρες για τους συγγενείς
Χθες οι συγγενείς των 16 ηρώων  ενημερώθηκαν για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και το πώς εντοπίστηκαν τα οστά των αγαπημένων τους. Στο ίδιο χώρο εκτίθενται και φωτογραφίες από τη διαδικασία των εκσκαφών και των εκταφών στον Τύμβο. Ιδιαίτερα αυτή η στιγμή, η επίσκεψη στο εργαστήρι είναι η πιο δύσκολη για τους συγγενείς, σημείωσε ο Κύπριος Υπουργός ‘Αμυνας Φώτης Φωτίου επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά την απολογία της πολιτείας “γιατί αυτό που γίνεται σήμερα θα μπορούσε να γίνει εδώ και χρόνια”. Ο χρόνος δυστυχώς δεν μπορεί να γυρίσει πίσω, ούτε τα λόγια οποιουδήποτε μπορούν να είναι βάλσαμο για να επουλωθούν οι πληγές των ανθρώπων, πρόσθεσε. Θα προσπαθήσουμε μέσα από την ενημέρωση να εξηγήσουμε τι έχουμε κάνει, είπε ο κ. Φωτίου σημειώνοντας ότι στόχος από την αρχή της ανασκαφής ήταν να “δώσουμε πειστικές, επιστημονικές, τεκμηριωμένες εξηγήσεις στους συγγενείς”.

http://www.reporter.com.cy/

fcf668b7cb217865a662bfa87fcd3dfe_l

 1 2

4 5 6 7 8 9 10

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.