Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021

Ένα συγκινητικό βίντεο για τον Άγιο Γεώργιο Βασιλόπουλου όπου θα τελεστεί λειτουργία μετά από 43 χρόνια

Ένα συγκινητικό βίντεο για τον  Άγιο Γεώργιο Βασιλόπουλου όπου θα τελεστεί λειτουργία μετά από 43 χρόνια

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Βασιλόπουλου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Βασιλοπουλιωτών Ξηρομέρου “η βελά” ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 και ώρα από 7.30 π.μ. θα τελεστεί, για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια, Θεία Λειτουργία στην παλιά Μητρόπολη του Αγίου Γεωργίου, στο παλιό χωριό του Βασιλοπούλου
Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου σταμάτησε να λειτουργεί το 1976 περίπου, μετά και την εγκατάλειψη του λόγω μετεγκατάστασης του χωριού.
Το παλιό χωριό Βασιλόπουλο είχε υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές από τον καταστρεπτικό σεισμό (του έτους 1953) και κρίθηκε από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ακατάλληλο και επικίνδυνο πλέον για κατοίκηση.
Εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους οριστικά το 1965 μετακομίζοντας στο νέο χωριό που ανοικοδομήθηκε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.
Ο Ναός κηρύχθηκε από την Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων, ως μνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για τρίκλητη βασιλική ηπειρωτικού τύπου. Στα ανατολικά απολήγει σε τρεις τρίπλευρες αψίδες. Ο Ναός χρονολογικά ανάγεται στα τέλη του 19ου , αρχές 20ου αιώνα και είναι λιθόκτιστος και σοβατισμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Τρεις θύρες οδηγούν στο ναό και μπροστά από την δυτική υπάρχει λιθόκτιστο πρόπυλο. Το κεντρικό κλίτος καλύπτεται με καμάρα από τσατμά, ενώ τα πλάγια με επίπεδες στέγες. Η οροφή του Ναού απεικονίζει ουρανία, ενώ τα κλίτη διακοσμούνται με φυτικά θέματα και σταυρούς. Σώζεται επίσης το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ναού.
Ο ρυθμός του Ναού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σχεδόν μοναδικός αφού όμοιο του δεν συναντιέται σε άλλη περιοχή της Ελλάδος.
Ο Ναός σήμερα βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση με εμφανή τα σημάδια τους φθοράς του χρόνου και τους εγκατάλειψης.
Μετά τη λειτουργία, στον προαύλιο χώρο, θα γίνει ενημέρωση για την κατάσταση του Ναού και τους τρόπους σωτηρίας του, από πλήρη κατάρρευση.
Για τους επισκέπτες που θα έχουν χρόνο στη διάθεση τους μπορούν να περπατήσουν στα δρομάκια του παλιού χωριού και να δουν τη πέτρινη βρύση, το σχολείο, τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου (1865),του Αγίου Νικολάου και της Αγίας Παρασκευής. Επίσης κατά τη διαδρομή θα δουν όλες τις πέτρινες κατοικίες του παλιού χωριού, άλλες γκρεμισμένες, άλλες μισογκρεμισμένες και άλλες να στέκουν περήφανες σε πείσμα της εγκατάλειψης.
Οι παλιοί θα θυμηθούν και οι νέοι θα μάθουν τον τόπο που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι παππούδες τους.

Με αφορμή τη λειτουργία του Σαββάτου έχει την αξία του η εκ νέου προβολή του ακόλουθου βίντεο-ρεπορτάζ του Γιάννη Γιαννακόπουλου:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.