Παρασκευή, 23 Ιουλίου, 2021

Συλλαλητήριο στον Άγριλο την Κυριακή- Τι ειπώθηκε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχίας

Συλλαλητήριο στον Άγριλο την Κυριακή- Τι ειπώθηκε στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχίας

Μετά από μια ομαλή διαλογική συζήτηση το δημοτικό συμβούλιο Αμφιλοχίας, που συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, αποφάσισε τις πρώτες ενέργειες στις οποίες θα προβεί τα επόμενο διάστημα αντιδρώντας στις κυβερνητικές προθέσεις για δημιουργία ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας μεταναστών –προφύγων στο παλαιό στρατόπεδο Ψαρογιάννης στην περιοχή Άγριλος.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου την ερχόμενη Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2020, στον Άγριλο. Αποφασίστηκε επίσης ο δήμος να καταθέσει τις προτάσεις στην Κυβέρνηση απορρίπτoντας το σχέδιο για Άγριλο και προτείνoντας να φιλοξενήσει 170-200 άτομα (περίπου όσους αντιστοιχούν αναλογικά στον δήμο) σε άλλους χωρους που θα βρεθούν με ευθύνη του.

Στη συνεδρίαση , που διήρκησε σχεδόν τρεις ώρες, απείχε η αντιπολίτευση ενώ παρέστησαν και μίλησαν οι δήμαρχοι Ακτίου-Βόνιτσας Γ.Αποστολάκης και Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλάκης. Μίλησε εξάλλου ο μόνος βουλευτής που παρέστη, ο Μάριος Σαλμάς, η αντιπεριφερειάρχης Μ.Σαλμά, οι επικεφαλής παρατάξεων του δήμου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι κοινοτήτων,εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Eπιστολή Φαρμάκη από Γενεύη 

Στη συνεδρίαση κλήθηκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και –καθώς βρισκόταν στη Γενεύη- για να καταστεί δυνατή η παρουσία του άλλαξε η αρχικώς προγραμματισμένη ώρα (12.00 μ.μ.) έναρξης.

Τελικώς καθυστέρηση στην πτήση από Γενευή δεν επέτρεψε στον περιφερειάρχη να παραστεί και για το λόγο αυτό απέστειλε επιστολή που αναγνώστηκε.

Σε αυτή ανέφερε πως «η περιφερεια με σοβαροτητα και ειλικρίνεια θα σταθεί απέναντι στο ζητημα», σημειώνοντας πως θεμελιώδης αρχή είναι «οποισδήποτε σχεδιάσμος να απαιτεί κοινωνικη συναίνεση». Σύμφωνα με το περιφερειάρχη η «τοπική κοινωνία ξέρει καλύτερα τα όρια των δυνατοτητων της περιοχής της» και ζήτησε να μιλήσουμε με  «ειλικρίνεια στον πολίτη» αλλά και «να αποφύγουμε ακρότητες»

Aπούσα η αντιπολίτευση 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η απόφαση της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Αμφιλοχίας να απέχει από τη συνεδρίαση.
Σε ανακοίνωση της η «Ενωτική Πρωτοβουλία» χαρακτηρίζει την συνεδρίαση «επικοινωνιακό τέχνασμα εξάλειψης και επιμερισμού ευθυνών οι οποίες καθόλου δεν μας αγγίζουν και δεν μας αφορούν» (αναλυτικά η ανακοίνωση ΕΔΩ).

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας σχολιάζοντας την απουσία της μείζονος αντιπολίτευσης  εξέφρασε την έκπληξη του υποστηρίζοντας πως η ανακοίνωση της   είναι «συρραφη από κακόβουλα σχόλια στο ίντερνετ» και πως τα μέλη της «ανδρώθηκαν σε παράταξη με ακραίο πατερναλιστικό χαρακτήρα και πελαγοδρομούν».

Kατσούλας: σχεδιάζουν Δομή Φιλοξενίας «ελεγχόμενη» για 720 ανθρώπους

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας καταρχάς ενημέρωσε για όσα όσα ειπώθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών κατά την οποία υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος και υπηρεσιακά στελέχη και σε αυτή έγινε γνωστό πως ο σχεδιασμός αφορά για Δομη Φιλοξενίας «ελεγχόμενη» για 720 ανθρώπους που θα φιλοξενηθούν σε λυόμενα-προκατ

Προβλέπεται επιδότηση ποσού 150 ευρώ το άτομο μηνιαίως το οποίο όμως θα μειώνετι ανα άτομο σε πολυμελής οικογένειες, για παράδειγμα για επταμελή οικογένεια θα αντιστοιχούν 750 ευρώ.

Στη σύσκεψη στην Αθήνα ο δημαρχος εξέφρασε την επιχειρηματολογία που περιλαμβάνει και το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου τονίζοντας πως η Αμφιλοχία πάσχει από υποδομές καλώντας «να επομισθούν το φορτίο πιο ανεπτυγμένες περιοχές». Υπογράμμισε πως ο χώρος του παλαιού στρατοπέδου είναι δημοτικός και σκοπός της δημοτικής αρχής είναι η ανάπτυξη του ως θεματικού πάρκου.

Αναρωτήθηκε ο κ.Κατσούλας «γιατί και από ποιούς στοχοποιήθηκε ο χώρος που είναι ένα απλό χωραφι  και δεν εχει υποδομή» ενώ επισήμανε πως η Κυβέρνηση «θα βρει μαγικό τρόπο να τα παρακάμψει το ιδιοκτησιακό» υπογραμμίζοντας πως οι κυβερνώντες «δεν μου απάντησαν σε τίποτα».

Ευχαρίστησε εξάλλου ο κ.Κατσούλας τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.Κοσμά  καθώς προέβη σε παρέμβαση του προς τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή ζητώντας τη μη εγκατάσταση κέντρου μεταναστών στον Άγριλο καθώς εντός του παλαιού στρατοπέδου υπάρχει ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου .«Το 2011 εγκαταλείφθηκαν οι σκέψεις για κέντρο μεταναστών. Τώρα τι έγινε; Αλλαξε το θρησκευτικό φρόνημα;», αναρωτήθηκε ο κ.Κατσούλας.

“Το ζήτημα αφορά όλους τους Αιτωλοακαρνάνες” 

Στην πρωτολογία του, μεταξύ άλλων ο κ. Κατσούλας απευθύνθηκε στους κατοίκους όλης της Αιτωλοακαρνανίας επιθυμώντας να καταδείξει πως το ζήτημα τους αφορά όλους. Με νόημα μάλιστα ανέφερε πως το πράττει καθώς υπάρχουν σενάρια πως πολιτικοί παράγοντες αγωνίστηκαν για να μην γίνει το κέντρο μεταναστών σε άλλα αστικά κέντρα του νομού υπονοώντας προφανώς το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.
Ανέφερε λοιπόν χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμφιλοχίας: «Θεωρεί κανείς ότι το πρόβλημα θα είναι μόνο της Αμφιλοχίας; Αυτή η δομή θα είναι στα 10 λεπτά από την Αμφιλοχία και στα 22 λεπτά από το Αγρίνιο. Θα τους απαγορεύσει κανείς να επισκέπτονται τις άλλες πόλεις του νομού στις πολύωρες άδειες που θα λαμβάνουν; Αποκλείει κανείς να οργανωθούν ολίγωορες εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία που θα τους κατεβάζει στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου; Θελουμε διπλα μας και συμπαραστάστες τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας».

Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας: να ξεκινήσουν από την Αχαΐα…

«Η θέση μας είναι «όχι» στη δομή στον Άγριλο. Δεν μπορούμε όμως  να κλεισουμε τα μάτια αλλά θεωρούμε σωστή την ίση κατανομή του 1% που λέει η Κυβέρνηση αλλά να τηρηθεί», είπε στην παρέμβαση του ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης.

Με νόημα ζήτησε «να ξεκινήσουμε από την Αχάια που είναι ο μεγαλύτερος νομός και την Πάτρα που έχει υποδομές». Σημειωτέον πως η αναφορά αυτή έγινε όταν είναι γνωστό πως σε αυτό το στάδιο η Αχαΐα εξαιρείται και κέντρα μεταναστών προγραμματίζονται σε Πύργο και Άμφιλοχία.

Ο κ.Αποστολάκης επισήμανε την παρουσία της δημοτικής του ομάδας και άλλων παραγόντων του δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στη συνεδρίαση τονίζοντας πως ο δήμος του έχει κοινή γραμμή. Τόνισε πως η περίπτωση του Άγριλου δεν αφορά μόνο τον δήμο Αμφιλοχίας αλλά και τους όμορους δήμους και εξέφρασε την ευχή οι 7 βουλευτές με τον περιφερειάρχη και όλους τους δημάρχους του νομού να πάρουν θέση και να συνεργαστούν υποδεικνύοντας και χώρους .

Υποστήριξε εξάλλου πως οι μετανάστες που θα έρουν θα πρέπει να είναι οικογένειες Σύριων προσφύγων που όταν θα αποχωρήσουν η δομή να κλείσει και ζήτησε να μην καταστραφεί η προσπάθεια να γίνει   η περιοχή  τουριστικό φιλέτο.

Αρχικά αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση του μεταναστευτικού τονίζοντας πως «για τη ζωή τους γίνεται πλιάτσικο , οι δουλέμποροι δρουν ανενόχλητοι, πνίγοντας ανθρώπινες ζωές. Δεν τιμά τη χώρα μας ούτε εμας τους ίδιους. Εκτίμησε μάλιστα πως οι δουλέμποροι θα δουλέψουν στην Ιόνια Οδό ανεξέλεγχτοι.

Στη σύντομη παρέμβαση του ο δήμαρχος Ξηρομέρου Γιάννης Τριανταφυλλάκης επισήμανε πως το μεταναστευτικό είναι σύνθετο πρόβλημα και η διαχείριση του απαιτεί αξιακό σύστημα. Εξέφρασε τη διαφωνία του στη λογική της κυβέρνησης να επιβάλλει την άποψη αλλά τόνισε πως η αυτοδιοίκηση του νομού έπρεπε από κοινού να λάβει αποφάσεις. «’Εχει μια λογική το 1% και η αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουμε και στους πρόσφυγες αλλά και στους πολίτες αυτού του τόπου»

Σαλμάς: θα στηρίξω τη θέληση της τοπικής κοινωνίας 

Ο Μάριος Σαλμάς είναι ο μόνος από τους βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας που έδωσε το «παρών» στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αμφιλοχίας  για την αντίδραση  στην κυβερνητική πρόσθεση για μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο Ψαρογιάννη στον Άγριλο αν και σύμφωνα με τον δήμαρχο στη συνεδρίαση κλήθηκαν όλοι οι βουλευτές.
Η Αμφιλοχία άλλωστε είναι η γενέτειρα του Μάριου Σαλμά και ο ίδιος επισήμανε πως πρώτη φορά συμμετέχει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καθώς είναι πολύ σοβαρο το θέμα.

Στην παρέμβαση του ουσιαστικά ζήτησε να εκφραστεί η θέληση της τοπικής κοινωνίας την οποία και ο ίδιος θα στηρίξει εκτιμώντας πως «η δομή δεν ξεκινά αύριο άρα υπάρχει ο χρόνος για να γίνουν οι συζητήσεις».«Θα άρω τις επιφυλάξεις μου αν τις άρετε εσείς και όταν θα εχω καθαρή εικόνα για το θέμα. Θα υποστήρίξω ότι πείτε» είπε σημειώνοντας ωστόσο πως «το χειμώνα να κυκλοφορούν 200 αμφιλοχιώτες και 1500 ασιάτες δεν είναι η πόλη που θέλουμε. Είναι άλλη κουβέντα αν ήταν κλειστή δομή».

Σύμφωνα με τον κ.Σαλμά οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν έχουν ηδη ρίξει τον αριθμό των προσφύγων που προορίζονται για τον Άγριλο από 2000 σε 500. Δεν παρέλειψε ωστόσο να ρίξει και ένα καρφί: «Τώρα είμαι εδώ που ειμαι κυβερνητικός βουλευτής. Το 2011 δεν ήμουν στον Άγριλο αν και ήμουν αντικυβερνητικός βουλευτής. Γιατί ξέρω πότε πρέπει να είμαι».

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Παύλος

  Όπως και το περιμέναμε νομίζω όλοι ο Αιτωλοακαρνάνας Περιφερειάρχης Φαρμάκης δεν μπόρεσε να πάει και το ήθελε τόσο πολύ και με το κείμενο του αυτό που μένει στο τέλος είναι ένα τίποτα , εάν προσέξετε στο βίντεο οι κυρίες της περιφέρειας και κύριος με το καπέλο πρακτικά δεν είπαν τίποτα το ουσιαστικό αλλά είχαν όλοι ένα νευρικό ύφος με κομπιαστικό λόγο. Νεκτάριε μου σε λίγες μέρες ξέρω ότι θα φτάσεις στο σημείο του εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα (όπου ΓΚΡΕΜΌΣ και μετανάστες χιλιάδων και όχι μόνο στον Αγριλο και ξέρεις και ξέρω τι λέω και όπου ΡΈΜΑ το δεύτερο μεγαλύτερο ποτάμι της Ελλάδας που θα το κάνετε ρεματάκι) νομίζω πιο πρέπων είναι μια παραίτηση. Βλέπεις η πολιτική δεν χαρίζει σε έκαναν περιφερειάρχη και τώρα θα γευτείς τα ποτά που σε κερνάνε από Αθήνα μεριά.Τελος, θεωρώ δύσκολο να σε δώ και φέτος την Καθαρά Δευτέρα στην Αμφιλοχία αμέριμνο στην βεράντα πάνω από τα σουβλάκια του Σ.Π…. Αυτά.-

 2. Ένας Αγρινιώτης

  “απευθύνθηκε στους κατοίκους όλης της Αιτωλοακαρνανίας επιθυμώντας να καταδείξει πως το ζήτημα τους αφορά όλους”

  Η το καταλαβαίνουμε ότι ενωμένοι επιτέλους είμαστε δυνατοί η βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Πριν είναι αργά. Όταν τα παιδιά μας θα είναι μειοψηφία στα σχολεία, θα είναι αργά.
  Το ίδιο ισχύει και στο θέμα του Αχελώου.
  Η ιστορία θα καταγράψει, αν είμαστε παρόν στα γεγονότα.
  ΟΛΟΙ παρόντες στο συλλαλητήριο την Κυριακή.

 3. Ανώνυμος

  Αγρινιωτη, να ειστε ολοι παροντες, και μπροσταρη να βαλετε τον Μπαρμπαρουση…
  Μην ερθουν και σας αλλοιωσουν τον μπολιτισμο…
  ο αλλος ειπε τουριστικο φιλετο ο Αγριλος….
  με τις δεξαμενες πετρελαιου στα 10 χιλιομετρα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.