Κυριακή, Αύγουστος 18, 2019

Συλλογική αμνησία, «μακεδονικό» και συλλαλητήρια…

mak

Η ιστορική μνήμη σε τούτη τη χώρα έχει το εξής απλό πρόβλημα. Επειδή έμαθε να αναφέρεται σε τρεις, τέσσερις, πέντε(σ.σ. κόψτε κάτι!) χιλιάδες χρόνια Ιστορίας, τελικά κατέληξε να μην θυμάται τι έχει γίνει ούτε πριν από πενήντα ή από εξήντα χρόνια.

Ας πάρουμε το απλό παράδειγμα, που προέρχεται από τις ανησυχίες της Εκκλησίας σχετικά πως θα λέγονται οι νέες μητροπόλεις που θα προκύψουν στο γειτονικό κράτος! Διότι αυτό είπε η Εκκλησία και η κυβέρνηση κατάλαβε εκείνο που ήθελε και την κατηγόρησε ότι συμπορεύεται με την Χρυσή Αυγή! Δικαιούται να μιλάει για τέτοια θέματα ή όπως είπε ο Κοντονής πρέπει «να μένει στα του οίκο της όπως η Ρωμαιοκαθολική»; Εδώ γελάμε όλοι μαζί μέχρι δακρύων και δεν απαντάμε καν.

Που την θυμήθηκαν όμως την Χρυσή Αυγή; Εδώ δεν την θυμούνται οι ίδιοι που την ψήφισαν κάποτε… Ίσως απλά να έρχονται εκλογές και ίσως για τον λόγο αυτό, εντελώς συμπτωματικά χθες συνελήφθησαν κάποιοι ακροδεξιοί τύποι που είχαν επιτεθεί σε μια «κατάληψη» ή «κοινωνικό χώρο» με εμπρηστικούς μηχανισμούς και μπορεί να λέγονται Combat 18 ή Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές(!).

Σε κάθε περίπτωση όμως, και καθώς αποκλείεται να καταλήξουμε στην περίφημη εκείνη αναθεώρηση του Συντάγματος που δεν θα επιτρέπει στον πρωθυπουργό να πετάει περιστέρια των Θεοφανείων, πρέπει με κάτι να αντικαταστήσουμε την αμνησία που μας έχει πιάσει σχετικά με το πώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα με τα Σκόπια. Και να διαπιστώσουμε πως την ίδια ώρα που έπεσε στο τραπέζι το «μακεδονικό» έρχεται το πολυνομοσχέδιο της επόμενης Δευτέρας για σχεδόν τα πάντα! Ποιο το αποτέλεσμα; Στους δρόμους είναι μόνο το ΠΑΜΕ και ο Λευκός Πύργος έχει πάνω μόνον ένα πανό «κάτω τα ξερά σας από την απεργία»! Και όλοι οι υπόλοιποι τσακώνονται-όμορφα και ωραία-για το «μακεδονικό»!

Αν μείνει μόνο ένας πολιτικός χώρος(που έχει ακτιβιστική τεχνογνωσία)να διαμαρτύρεται για τα απεργιακά και τα εργασιακά και όλοι οι υπόλοιποι δεν θυμούνται πως έγινε το «μακεδονικό» δεν περνούν άβρεχα και τα δύο ζητήματα; Ποιος θυμάται αλήθεια ότι από τον 7ο έως τον 14ο αιώνα μ.Χ. εγκαταστάθηκαν διαδοχικά στον χώρο της Μακεδονίας  Σλάβοι, Βούλγαροι, Εβραίοι, Οθωμανοί κ.ά. που όλοι τους ονομάζονταν Μακεδόνες αλλά αυτοπροσδιορίζονταν φυλετικά: Ελληνες Μακεδόνες, Τούρκοι Μακεδόνες κ.ο.κ; Πόσοι ότι μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913 προέκυψε η Ελληνική, η Βουλγαρική και η Σερβική Μακεδονία ως τμήματα των αντιστοίχων κρατών και ότι «έθνος» «Μακεδόνων» ανακήρυξε πρώτη φορά –και στα χαρτιά μόνον– η Σοβιετική Ενωση το 1933 για να ελέγξει τον κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο; Ότι το 1943 ο Τίτο κατασκεύασε πρώτη φορά έθνος «Μακεδόνων» και ονόμασε «Δημοκρατία της Μακεδονίας» την έως τότε Βαρντάρσκα Μπανοβίνα προκειμένου να ενσωματώσει την ελληνική Μακεδονία μέσω του Εμφυλίου των Ελλήνων; (Καθημερινή: Ν. Ι. Μέρτζος συγγραφέας, τέως πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών)

Αλήθεια ποιος δημοφιλής ιεράρχης ήταν πρωτεργάτης στα συλλαλητήρια του 1992 στη Θεσσαλονίκη που τελείωσαν κάπου στα 1994 με ένα μεγάλο συλλαλητήριο στον Πειραιά; Ο Χριστόδουλος; Λάθος! Ο Χριστόδουλος ανέλαβε το 1998 και όλοι μπλέκουν στο μυαλό τους τα δικά του συλλαλητήρια για τις ταυτότητες!

Ποιος έκανε το συλλαλητήριο του 1,5 εκ. στη Θεσσαλονίκη, η Εκκλησία; Λάθος. Ο Κοσμόπουλος, δήμαρχος της πόλης, ναι με την βοήθεια του μητροπολίτη Παντελεήμονα. Τι, δεν ήταν ο Άνθιμος; Όχι, δεν ήταν.

Και στον Πειραιά το 1994 έγινε κάτι ανάλογο από ποιον δήμαρχο; Τον αριστερό Λογοθέτη με την σύμπραξη του μητροπολίτη Καλλίνικου! Μόνο ένα κόμμα τότε δεν μετείχε στην εθνική έξαρση, το ΚΚΕ, γι΄ αυτό και σήμερα μπορεί να ασχοληθεί μόνο του, μαζί με το ΠΑΜΕ, με το πώς θα αποφασίζονται οι απεργίες.

Ο καθένας στον τομέα του, δηλαδή. Κάθε «πυλώνας» της νεότερης Ελλάδας παίζει έναν ξεχωριστό ρόλο στο παμπάλαιο θέατρο που παίζεται σε τούτα τα χώματα.

 

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Pane-6

    ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΑΟΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΟΥΝ ΕΙΡΗΝΙΚΑ. ΟΜΩΣ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ. ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ.ΛΟΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΥΤΟ. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΑΝ ΚΟΜΜΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.