Σάββατο, 6 Μαρτίου, 2021

Συμφωνία των Πρεσπών και πατριδοκαπηλία

Συμφωνία των Πρεσπών και πατριδοκαπηλία

Γράφει ο Γιώργος Καραθάνος
Φιλόλογος

H   επανεμφάνιση του «Μακεδονικού»   ως υπαρξιακό πρόβλημα των χωρών της χερσονήσου του Αίμου ήταν παραπάνω από αναμενόμενη σε μια περίοδο ,που οι γεωπολιτικοί   ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι έντονοι και αναζωπυρώνονται ταυτοτικά ζητήματα ,τα οποία ποτέ δεν είχαν λυθεί.

Ταυτόχρονα, η ακροδεξιά   λαϊκίστικη στροφή, που παρατηρείται διεθνώς και καθορίζει την ατζέντα πολλών πολιτικών χώρων, έχει κυριεύσει σε σημαντικό βαθμό και τις κοινωνίες των ανθρώπων. Αυτά τα δύο άλλωστε είναι αλληλένδετα.

Η μόνη απάντηση ,που επιχειρείται από  την πλευρά αυτή είναι η συντήρηση και η αντίδραση. Το μίσος και η ένταση. Το διαπιστώνουμε παντού. Από την Τουρκία έως την Αμερική το σύνθημα είναι ένα: Πίσω ολοταχώς.

Στην ελληνική κοινωνία κυριαρχούν ακόμη αντιλήψεις και στερεότυπα ,που σχετίζονται με την ιστορική γέννηση του νέου ελληνικού κράτους. Αντιλήψεις αυτό-υποτιμητικές και φοβικές για τον ελληνισμό ,που φυσικά καμία σχέση δεν έχουν με το πνεύμα και τη στάση των αρχαίων προγόνων μας. Έτσι, ο «μίζερος» πατριωτισμός, η πατριδοκαπηλία και η συναισθηματική λογική καθορίζουν , εν πολλοίς, την «κοινή γνώμη». Έτσι είναι αν έτσι μας φαίνεται.

«Μας πήραν τη Μακεδονία» , «μας πρόδωσαν οι πολιτικοί» ,φράσεις χωρίς λογικό ειρμό, έντονα συναισθηματικά φορτισμένες, που απηχούν την υποτιθέμενη θυματοποίηση των Ελλήνων ,αλλά και τη συνήθεια να πολωνόμαστε χωρίς να εξετάζουμε τα γεγονότα. Ποιος και γιατί πήρε τη Μακεδονία, από πού και πού την έδωσε;

Η καχυποψία, η διάχυτη έλλειψη εμπιστοσύνης  και προσανατολισμού ,καθοδηγούν τη δημόσια σφαίρα. Παντού  εχθροί, συνομωσιολογίες, συμφέροντα,  «αμερικάνοι» ,άνθρωποι που θέλουν να μας κάνουν ζημιά ,να μας πάρουν το όνομα, να μας πουλήσουν .

Μη ξεχνάμε  ,πως ακριβώς τα παραπάνω είναι το πολιτικό μανιφέστο του Ντόναλντ Τραμπ.

Η  κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, όμως ,δεν μπορεί να συγκαλύπτει και  δεν πρέπει να δίνει άλλοθι στην εμπέδωση αυτής της πορείας. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε την εξέλιξη των πραγμάτων ως νομοτελειακή. Να ασπαστούμε το λαϊκισμό ,το μίσος και την καταστροφή ,ως τις μόνες ρεαλιστικές πολιτικές.

Ο Ελληνικός πολιτισμός ,ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, δημιούργησε τις ενδοξότερες στιγμές του βασιζόμενος στη συνεργασία και στο συγκερασμό στοιχείων από όλη την περιοχής της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Ανακάλυψε τη δημοκρατία και επιδίωξε την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Μπόλιασε την  αρχαία κληρονομιά με το χριστιανικό διαφωτισμό και το Βυζαντινό μυστικισμό. Ηγεμόνευσε βασιζόμενος στην ήπια ισχύ του πολιτισμού και όχι διά της βίας.

Αυτά είναι τα ταυτοτικά μας στοιχεία.

Δεν θα πρέπει να θεωρούμε πως είμαστε ούτε ο «περιούσιος λαός» ,αλλά ούτε η θλιβερή ,φοβική  «ψωροκώσταινα» των Βαλκανίων.

Ο σύγχρονος πατριωτισμός πρέπει να μπολιάζεται με τα ταυτοτικά μας στοιχεία, αλλιώς μετατρέπεται σε ψηφοθηρική πατριδοκαπηλία και εθνικισμό. Η Ελλάδα κυρίαρχη χώρα εντός των συμμαχιών της ισότιμα ,αλλά με το δικό της ξεχωριστό ύφος ,ταυτότητα και πνεύμα.

Υπό αυτό το πρίσμα η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα κομβικό σημείο ,που απαντά με θετικό, εποικοδομητικό τρόπο ,σε όλα τα διεθνή προβλήματα. Δεν είναι απλά μια προοδευτική συμφωνία, είναι μια «επαναστατική» συμφωνία στις δοσμένες συνθήκες κυριαρχίας του εθνικισμού, του ρατσισμού και του σωβινισμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Μια συμφωνία φιλίας και συνεργασίας, ανάχωμα στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης ,διαμελισμού και διαίρεσης. Με μια φράση:  Ανάχωμα στην κυρίαρχη αντιδραστική  λογική και θετικό παγκόσμιο παράδειγμα.

Ο ξένος παράγοντας  σίγουρα θα επιχειρήσει ,να τη διαχειριστεί στα πλαίσια των παγκόσμιων  ανταγωνισμών. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό ή θετικό.

Το αν η συμφωνία θα λειτουργήσει σαν παράθυρο ελπίδας για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη επαφίεται στους λαούς και τις κυβερνήσεις των δύο εμπλεκόμενων Μερών. Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτά κλιμακούμενη σημασία η επιχειρούμενη ανασύσταση του πολιτικού προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα ,αλλά και σε όλη την Ευρώπη.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Μακεδόνας σημαίνει μόνο

    Ωραία η έκθεση ιδεών του κυρίου Καραθάνου !!!..σαν γνήσιος Έλληνας καθηγητής Φιλόλογος (Καργάκο μέγα που είσαι να δεις την προδοσία ; ) που στα πλαίσια του έθνομηδενισμού που τον διακατέχει μπολιάζει και συμφηφίζει την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας κληρονομιάς και παρακαταθήκης με την καταδίκη του όποιος υποστηρίζει τα εθνικά δίκαια και αντιδρά για την παραπάνω παραποίηση είναι ακροδεξιός , πατριδικάπηλος και λοιπές ανοησίες που χαρακτηρίζει τους αριστερούς ψευτοπροοδευτικούς !!!….να μην μπούμε στην ανάλυση τι διδάσκουν στα παιδιά μας αυτοί οι κύριοι στα σχολεία , θα ρωτήσω τα παρακάτω στον κύριο Καραθάνο που είναι και …φιλόλογος , είναι Μακεδόνες οι
    Σκοπιανοί ή Σλάβοι ; πότε ήρθαν στην περιοχή της vardaska ; Πότε έζησε ο μέγας Αλέξανδρος ; μπορεί να είναι οι Σλαβοαλβανοί Μακεδόνες όταν γνωρίσουν και οι πέτρες ότι Μακεδόνες είναι μόνο οι Ελληνες ; Ποιά ήταν τα πραγματικά όρια της αρχαίας Μακεδονίας ; γιατί ο κουτοπόνηρος Ζάεφ κάθε μέρα προκλητικά βγαίνει και λέει εμείς είμαστε οι μοναδικοί Μακεδόνες , κανένας δεν μπορεί να μας αμφισβητήσει την μακεδονική μας γλώσσα και ταυτότητα !! Μιλάνε Μακεδονικά κύριε καθηγητά οι Σλαβοαλβανοί ; τι θα μείνει στο τέλος ; ως Μακεδονία και Μακεδόνες ; ποιοί θα λέγονται και μόνο ποιοί , ή θα κοιτάει κανείς στις παραπομπές !!! Ότι οι Σλαβοαλβανοί της Vardaska δεν έχουν σχέση με την αρχαία Μακεδονία ; Ποιός ο λόγος να βιαστούμε ( εμείς κύριε Καραθάνο τους είχαμε στο χέρι λόγω του Βέτο στο ΝΑΤΟ για να υποχωρήσουν και να δεχθούν την αλήθεια και μόνο αυτή!!! , γιατί δεν ακολουθήθηκε η ενημέρωση όλων των αρχηγών όλων
    των πολιτικών κομμάτων για ενιαία γραμμή ; Γιατί δεν δόθηκε το δικαίωμα στο λαό να αποφανθεί με ένα δημοψήφισμα ; Γιατί για τον την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας απαιτούνται 180 ψήφοι ενώ για την προδοσία μόνο η πλειοψηφία ; ….και τι κερδίσαμε από συτή την προδοσία – αλητεία των προδοτών συριζαίων και λοιπών αποστατών που ακροδεξιοί πριν τις εκλογές γίνανε Συριζαίοι και αποστάτες – προδότες ; Καλά θα κάνουν εκεί στο Αγρίνιο να προσέχουν που στέλνουν τα παιδιά τους , να τα στέλνουν να μάθουν γράμματα και την αλήθεια και όχι την παραποίηση αυτής που το πρόσωπο σου και το πόστο σου προκλητικά και προδοτικά την εκφράζει-εκπέμπει – προπαγανδίζει ..θυμώνω όταν βλέπω ότι υπάρχουν τέτοια φίδια κολοβά ανάμεσά μας, άρα και επικίνδυνα , ο εχθρός λοιπόν βρίσκεται εδώ , είναι ανάμεσά μας και θέλει απομόνωση για να σωθεί ο τόπος από τους προδότες αποστάτες και κωλοτούμπηδες που γίνανε ξαφνικά και φιλοαμερικανοί και φίλο Γερμανοί πανάθεμά τους όταν οι ίδιοι φωνάζανε έξω από το Νάτο και go Merkel !!! Δεν είμαι Φιλόλογος , δεν τα γράφω ωραία ( δεν έγραφα ποτέ καλές εκθέσεις , δεν έχω φαντασία , μιλάω απλά και με μόνο γνώμονα την αλήθεια και εν προκειμένω την ιστορική πραγματικότητα ) για να παραποιώ την αλήθεια σε βάρος του τόπου μου εξυπηρετώντας τις εθνομηδενιστικές προδοτικές πολιτικές μοντέλου ΣΥΡΙΖΑ και αριστερών , τι δουλειά κύριε Καραθάνο είχε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ επί Γκρουέβσκυ , προσέξτε αγαπητοί αναγνώστες του agrinionews , του άκρως εθνικιστή και προκλητικού πρώην ηγέτη των Σκοπιανών , να παρευρίσκεται στα φεστιβάλ των Σκοπιανών και να τους υποστηρίζει σφόδρα να μην αποδεχθούν άλλο όνομα παρά μόνο Μακεδονία ; ποιόν εξυπηρετείτε επιτέλους ; και ενώ γινόταν διαπραγμάτευση στο Βουυκουρέστι ; …η Μακεδονία ήταν και θα είναι μόνο Ελληνική και η ιστορία δεν αλλάζει παρά την προδοσία , οι προδότες της συμφωνίας της λίμνης θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά για την επαίσχυντη προδοτική συμφωνία ..έχω πολλούς φίλους στο Αγρίνιο και συνιστώ σε όλους να απομονώσουν κάθε κύριο Καραθάνο που θέλει να μας παρουσιάσει την προδοσία ως επιτυχία και προπαγανδίζει τα Ελληνόπουλα με τα προδοτικά ανθέλληνικά του σύνδρομα !!…. καλημέρα σας .

  2. Σωτήρης

    Ο Καραθάνος έχει τη δική του άποψη! Είναι όμως ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ! Τέτοιες κουτουράδες κύριοι της ιστοσελίδας ΔΕΝ έπρεπε καν να τις δημοσιεύετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.