Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Συμβιβασμός της ΔΕΥΑ Αγρινίου με εργαζόμενους της που δικαιώθηκαν στις μισθολογικές τους διεκδικήσεις

Aπόφαση για εξωδικαστικό συμβιβασμό επί δικαστικών διαφορών με εργαζόμενους της έλαβε  η ΔΕΥΑ Αγρινίου καθώς σχετική πρόθεση εκφράστηκε και από το Σωματείο τους.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η Επιχείρηση να τους επιστρέψει τις μειώσεις αποδοχών 3 % και 7 % των νόμων 3833/2010 και 3845/2010 καθώς το νομικό ζήτημα έχει κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο (Ολομέλεια Αρείου Πάγου). Παράλληλα συμφωνήθηκε και να συμψηφιστούν οι οφειλές της επιχείρησης προς εργαζομένους με αντίστοιχες δικές τους.

Ως είναι γνωστό εργαζόμενοι της Δ.Ε.Υ.Α Αγρινίου προχώρησαν σε αγωγές   σχετικά με τις μειώσεις αποδοχών των νόμων 3833/2010 και 3845/2010 και έχουν εκδοθεί τελεσίδικες αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αγρινίου για το διάστημα 2010-2012 και πρωτόδικες αποφάσεις από το Ειρηνοδικείο Αγρινίου για το διάστημα 2013-2016 που τους δικαιώνουν επιδικάζοντας σε καθέναν από αυτούς τα σχετικά ποσά.

Τα ποσά αυτά οφείλονται από τη ΔΕΥΑ έντοκα και η καθυστέρηση στην εξόφλησή τους όσο και η έγερση νέων αγωγών για το μετέπειτα διάστημα επιβαρύνει την επιχείρηση με περιττά έξοδα ενώ το νομικό ζήτημα έχει ήδη κριθεί από τον Άρειο Πάγο, προτείνουμε τον παρόντα εξώδικο συμβιβασμό.

Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑ καλούνται  να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν με προσωρινά εκτελεστές αποφάσεις που όμως στη συνέχεια ανατράπηκαν σχετικά με τα έξοδα κίνησης, τα οποία και αναγνωρίζουν και δέχονται να συμψηφίσουν με οφειλές τις επιχείρησης προς αυτούς.

Με βάση τα παραπάνω, το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΑ πρότεινε και έγινε αποδεκτό από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ να παραιτηθούν οι εργαζόμενοι και η επιχείρηση από τη συνέχιση της δικαστικής διαμάχης , παραιτούμενοι από τόκους και έξοδα οι εργαζόμενοι για το διάστημα 2017 και μέχρι και σήμερα, τα οποία ποσά θα πρέπει να αναγνωρίσει η επιχείρηση ότι οφείλει και να τα καταβάλει.

Παράλληλα   σε όσους εργαζόμενους μετά τον συμψηφισμό και τις νόμιμες κρατήσεις και εισφορές θα οφείλουν ακόμα προς την επιχείρηση να γίνει αποδεκτή μια ρύθμιση της οφειλής με ορισμό μηνιαίων δόσεων που θα εκκινεί από τον Ιανουάριο του 2021. Αντίθετα, όσοι εργαζόμενοι θα έχουν υπόλοιπο να λάβουν από την επιχείρηση θα πρέπει να τους καταβληθεί εφάπαξ και πάλι τον Οκτώβριο του 2020.

Η ΔΕΥΑ Αγρινίου έλαβε την απόφαση να δεχθεί τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για όλες τις δικαστικές διενέξεις θεωρώντας πως η λύση αυτή είναι νόμιμη και προς το συμφέρον της επιχείρησης, αφού θα γλιτώσει ένα σεβαστό ποσό από τόκους και δικαστικά έξοδα, καθώς και θα καταφέρει ανέξοδα να εισπράξει τα οφειλόμενα και αχρεωστήτως καταβληθέντα από την πλευρά των εργαζομένων.

Εξάλλου δεν αμφισβητούνται από την υπηρεσία τα πραγματικά περιστατικά των αγωγών και τα ποσά έχουν υπολογιστεί από την επιχείρηση

Έθεσε ωστόσο  η ΔΕΥΑΑ τους εξής όρους και προϋποθέσεις:

1) Οι εργαζόμενοι να παραιτηθούν από όλες τις διεκδικήσεις έναντι της επιχείρησης έως τον Αύγουστο του 2020 η οποία θα είναι και η ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας.

2) Οι οφειλέτες προς την ΔΕΥΑΑ, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν με τις προσωρινά εκτελεστέες αποφάσεις και αφορούσαν τα έξοδα κίνησης, όπως αυτά αποτυπώνονται στους επισυναπτόμενους πίνακες χρεών που συνέταξε η υπηρεσία.

3) Οι εργαζόμενοι παραιτούνται από την διεκδίκηση των τόκων και την καταβολή των δικαστικών εξόδων για τις οφειλές της ΔΕΥΑΑ που αφορούν το διάστημα 2017-2020.

4) Οι εργαζόμενοι αποδέχονται τον συμψηφισμό των οφειλών τους προς την επιχείρηση με τα ποσά που τους οφείλει η επιχείρηση, όπως αυτά αποτυπώνονται στους πίνακες που συνέταξε η υπηρεσία

5) Οι οφειλέτες προς την ΔΕΥΑΑ δηλαδή εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, θα εκκινήσουν την καταβολή των ποσών υπό την μορφή δόσεων την 1η Ιανουαρίου 2021 και το ύψος της δόσης θα ανέρχεται σε 100,00€ και είναι ανεξάρτητη άλλων οφειλών.

6) Η ΔΕΥΑΑ θα διενεργήσει την Εκκαθάριση των αποδοχών σύμφωνα με τον πίνακα χρεών, έως τα έτη 2012 τον Σεπτέμβριο 2020, και των ετών 2013 έως 30/6/20 τον Ιανουάριο του 2021, ώστε να αποδοθούν σταδιακά οι φόροι και εισφορές προς τα Δημόσια Ταμεία τα ποσά αναγράφονται στο Ισοζύγιο στους λογ.33.99.00 & 33.99.01.

7) Η καταβολή από την ΔΕΥΑΑ των οφειλόμενων ποσών στους δικαιούχους θα γίνει τον Οκτώβριο του 2020.

8) Η ΔΕΥΑΑ θα ενσωματώσει στις μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων τα δεδικασμένα ποσά 7% και 3% τα οποία έχουν τελεσιδικίες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.