Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου, 2020

Συνάντηση Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Hermes

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας των Ελλήνωνεταίρωντου Ευρωπαϊκού έργου«Hermes-Heritage Rehabilitation as Multiplier cultural Empowerment within Social context», που πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουλίου 2020 στοχώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας. Το συγκεκριμένο έργο εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG V-AGreece -Italy,με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και της Ελλάδας. Το έργο προσβλέπει στην διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίαςσε θέματα κοινού πολιτιστικού ενδιαφέροντος των περιοχών Άρτας και Απουλίας,

Στο Έργο «Hermes» συμμετέχουν από την πλευρά της Ιταλίας ο Δήμος του Fasano, η Περιφερειακή Ένωση Μουσείων της Απουλίας και η Κοινοπραξία Δημοσίων Θεάτρων της Απουλίας,ενώτην Ελλάδα εκπροσωπούνη Εφορία Αρχαιοτήτων Άρταςκαι το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Χρυσόστομο Στύλιο. σε συνεργασίαΣτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαβούλευσημεταξύ των μελών των ομάδων εργασίας των δύο εταίρων, σχεδιάστηκαν και καθορίστηκαν οι επικείμενες δράσεις που βασίζονται στον εντοπισμό κοινών πολιτισμικών διαδρομών και στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομίας της Άρτας.

Πιο συγκεκριμένα , στα πλαίσια του έργου προβλέπεται ο σχεδιασμός και δημιουργία εικονικού περιβάλλοντος σε ιστορικά μνημεία της πόλης της Άρταςόπου θα αξιοποιηθούν πλήρως οι σύγχρονες τεχνολογίες τόσο της εικονικής (virtualreality),όσο και της επαυξημένης πραγματικότητας(augmentedreality). Η συμμετοχή της Εφορίας Αρχαιοτήτων στο έργο αποτελεί εχέγγυο για την πιστότητα και ακρίβεια του περιεχομένου που θα χρησιμοποιηθεί.

Οι δύο εταίροι συζήτησαν την πρόοδο των εργασιών, τονίζοντας τη σημασία του έργου για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Άρτας, καθώς χρηματοδοτούνται δράσεις αποκατάστασης συγκεκριμένων μνημείων και χώρων πολιτισμού που θα πραγματοποιήσει η Εφορία Αρχαιοτήτων Άρτας, ,όσο και στην πολιτιστική και τουριστική αξιοποίησήςτους μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας. Ιδιαίτερος λόγος έγινε από τονκαθ. Χ. Στύλιουστην ευκαιρία που παρέχεται στην πόλη της Άρτας να προβληθεί η τεράστια ιστορική σημασία των σημαντικότερων μνημείων της στο διάβα των αιώνων καθώς και η εξέλιξή τους..

Εν κατακλείδι, οι δύο φορείς έκλεισαν την συνάντησή καθορίζοντας τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση και ανάδειξη σημαντικών μνημείων και χώρων της πόλης ,τα οποίαέχουν ανεκτίμητη ιστορική αξία.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.