Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Συναντηση στη Ναύπακτο για το «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Συναντηση στη Ναύπακτο για το «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

To έργο «Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (Coastal Heritage Network – CoHeN) συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.) και την Εθνική Συμμετοχή των χωρών Ελλάδας και Ιταλίας (συνολικός προϋπολογισμός 6.420.600,00€).

Στόχος του είναι η δημιουργία μίας πολιτιστικής διαδρομής κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου, που θα αναδείξει ένα δίκτυο σημαντικών μνημείων της διασυνοριακής περιοχής.

Η τελευταία χαρακτηρίζεται άλλωστε από πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αποτυπώνεται στην πληθώρα μνημείων καθώς και στις προφορικές παραδόσεις, τελετουργίες κ.α. Η προστασία, η διατήρηση και η αξιοποίηση των μνημείων των εμπλεκόμενων περιοχών θα οδηγήσει στην προσέλκυση τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους.

Το έργο, χρονικής διάρκειας τριών ετών, υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας ως επικεφαλής εταίρο, καθώς και τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Ηλείας, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, ως εταίρους από την πλευρά της Ελλάδας, ενώ από την Ιταλία συμμετέχει η Περιφέρεια της Απουλίας (Regione di Puglia).

Προβλέπεται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε δεκαεπτά (17) μνημεία συνολικά, εκ των οποίων έντεκα (11) στην Ελλάδα και έξι (6) στην Απουλία. Ειδικότερα:

  • ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας: Κάστρα Ναυπάκτου και Βόνιτσας, Φρούριο Ακτίου, με προϋπολογισμό 995.600,00€
  • ΕΦΑ Ηλείας: Κάστρο Χλεμούτσι, με προϋπολογισμό 350.000,00€
  • ΕΦΑ Θεσπρωτίας: Κάστρα Ηγουμενίτσας και Μαργαριτίου, με προϋπολογισμό 650.000,00€.
  • ΕΦΑ Κέρκυρας: Παλαιό και Νέο Φρούριο και τα περιφερειακά Φρούρια Αγγελοκάστρου, Γαρδικίου και Κασσιώπης, με προϋπολογισμό 550.000,00€.
  • Περιφέρεια Απουλίας: Πύργοι San Felice, Pietra, Calderina και Φάροι San Cataldo, San Giovanni και Punta Palascia, με προϋπολογισμό 3.875.000,00€.

Όσον αφορά στα μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας οι εργασίες στα τρία μνημεία ξεκίνησαν από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους∙ αυτές περιλαμβάνουν αρχικά επιφανειακούς καθαρισμούς και αποψιλώσεις, αλλά και στοχευμένες δράσεις υποδομών για την καλύτερη δυνατή ανάδειξή τους.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αναστηλωτικές εργασίες, που θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένα σημεία του κάθε κάστρου. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δυο εκθέσεις, μια μόνιμη στο Κάστρο Ναυπάκτου που θα παρουσιάζει την ιστορία του κατά τη βυζαντινή, ενετική και οθωμανική περίοδο και μια ψηφιακή στην «οικία του Αλή Πασά» στο Κάστρο Βόνιτσας.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθούν δράσεις μέσω του Αναπτυξιακού Εργαλείου Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Heritage Management Development Tool – HMDT) για την από κοινού ενδυνάμωση των διακρατικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων στην Αδριατική και το Ιόνιο. Το έργο θα ολοκληρωθεί με ενέργειες προβολής και δημοσιότητας, όπως: παραγωγή ενημερωτικών πινακίδων, εκτύπωση φυλλαδίων, λευκώματος, εκπαιδευτικού υλικού, κ.λπ. Παράλληλα θα διοργανωθούν εργαστήρια με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, για την προώθηση και ανάπτυξη της ενιαίας παράκτιας πολιτιστικής διαδρομής.

Το CoHeN αποτελεί αναμφίβολα ένα εξαιρετικής σημασίας έργο, το οποίο αναμένεται να αναδείξει τον πολιτιστικό χάρτη κατά μήκος των ακτογραμμών της Αδριατικής και του Ιονίου. Η κατάλληλη διαχείριση και αξιοποίηση των μνημείων της περιοχής θα οδηγήσει στην ενίσχυση  της οικονομίας τους και εν γένει της βιωσιμότητάς τους.

Στο πλαίσιο του έργου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση (Info Day) την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 10.30 π.μ. στο Φετιχιέ Τζαμί (Φορμίωνος 8) στη Ναύπακτο.

Η συνάντηση θα διοργανωθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19. Για τη συμμετοχή σας απαιτείται προηγούμενη ενημέρωση. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Πληροφορίες: Μαρία Τριχιά, Αρχαιολόγος, Φραγκούλα Γεώρμα, Αρχαιολόγος, τηλ.: 26310-55654 και e-mail: efaait@culture.gr.

Η συνάντηση θα μεταδοθεί σε ζωντανή σύνδεση (live streaming) μέσω της σελίδας της Εφορείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook: Εφα Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος).

 

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.