Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021

Σύνδεσμος Φιλολόγων: “Η απόφαση της Συγκλήτου να μεταφέρει το Τμήμα Iστορίας-Αρχαιολογίας αδικεί το Αγρίνιο”

Σύνδεσμος Φιλολόγων: “Η απόφαση της Συγκλήτου  να μεταφέρει το Τμήμα Iστορίας-Αρχαιολογίας αδικεί το Αγρίνιο”

“Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών να μεταφέρει το Τμήμα Iστορίας-Αρχαιολογίας αδικεί την πόλη που για 35 χρόνια φιλοξένησε πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει σκοπιμότητες διότι δεν έχει ληφθεί με ακαδημαϊκά κριτήρια”, αναφέρει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας σε ανοιχτή επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η επιστολή αναλυτικά:

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αιτωλοακαρνανίας, ως επιστημονικός και μορφωτικός φορέας στηρίζει την ίδρυση Ιστορικού – Αρχαιολογικού Τμήματος στο Αγρίνιο, τη μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Στερεάς με δυνατότητες πλαισίωσης της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών να μεταφέρει το Τμήμα αδικεί την πόλη που για 35 χρόνια φιλοξένησε πανεπιστημιακά τμήματα, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει σκοπιμότητες διότι δεν έχει ληφθεί με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Κάθε Πανεπιστήμιο καταξιώνεται με το έργο του, το ερευνητικό και το επιστημονικό, και δεν έχει ανάγκη άλλες Σχολές για να επιβιώσει και να επιβεβαιώσει την παρουσία του, ούτε χρειάζεται το πλήθος των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων διασκέδασης για να υπάρξει!

Το Αγρίνιο διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές (αίθουσες, εργαστήρια, βιβλιοθήκες) από το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών που πρόσφατα καταργήθηκε, επίσης διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο, Συνεδριακούς χώρους, επιστημονικούς και μορφωτικούς φορείς και η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για να δραστηριοποιηθεί επιστημονικά ( ανασκαφικό έργο).

Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί μια περιοχή με πλούσια ιστορία και σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις (αρχαίο Θέρμο, Πλευρώνα, Καλυδώνα, Στράτος, Οινιάδες, Τριχώνιο, Πάλαιρος, Ακρόπολη Θεστιέων, Μακύνεια, Βουκάτιον, Αλυζία, Φοιτίαι, Λιμναία…) και πολλές άλλες που ακόμη δεν έχουν αναδειχθεί γιατί δεν έχουν γίνει ανασκαφές. Συνεπώς η παρουσία του Πανεπιστημίου θα προσφέρει πολλά στην ανάδειξη και στη διάσωση της αρχαίας κληρονομιάς.

Κυρία Υπουργέ σας καταθέτουμε την έντονη διαμαρτυρία μας, ως φορέας της πόλης, και ζητάμε την άμεση παρέμβασή σας ώστε να ρυθμιστούν τα τρέχοντα ζητήματα. Το Ιστορικό –Αρχαιολογικό Τμήμα μπορεί να λειτουργήσει στην πόλη, όπως ήδη έχει αποφασιστεί, και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα του Αγρινίου μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αν αναιρεθούν α) η απόφαση κατάργησης του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και β) η απόφαση μεταφοράς του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πάτρα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ

Αδάμης Ευθύμιος Υφαντής Ηλίας

Γιοπάνου Ειρήνη

Κόκκαλη Πανωραία

Ζήβα Μαντώ

Θανέλλα Βασιλική

Σάρα Μαρία

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ

    ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ, ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΝΕΤΑΙ……..

  2. Κωστας

    Μπραβο σας! Συντομα ελπιζουμε ολοι να ψηφιστεί καινουρια αρχη και πρυτανεία στην πατρα

  3. Αληθινος Αντιμνημονιακος.

    Πολη 100.000 χωρις αυτόνομο ΑΕΙ. Η εγκατάλειψη σε όλο της το μεγαλειο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.