Τετάρτη, Ιανουάριος 16, 2019

Συνδιασμός σύντομης ζέστης και έντονης αστάθειας για το 2ο δεκαήμερο του Ιουνίου

iliofaneia-kryo-kairos Δύο όψεις σχεδόν αντίθετες θα παρουσιάσει ο καιρός για το επόμενο δεκαήμερο στη χώρα μας όπου το πρώτο διάστημα (για τις επόμενες 3-4 ημέρες) θα χαρακτηριστεί ως ένα ακόμα «σφηνάκι» ζέστης και το δεύτερο διάστημα (15-20/06) ο πολύ άστατος καιρός της κεντρικής Ευρώπης θα επεκταθεί και στα Βαλκάνια ρίχνοντας παράλληλα και τη θερμοκρασία σχεδόν στα φυσιολογικά επίπεδα της.

Ας δούμε αναλυτικά την τάση του καιρού στην Ευρώπη για το επόμενο δεκάημερο.

evropaikos-xartis-11me14-06-2018

Περίοδος: 11-14/06/2018

Θερμές αέριες μάζες θα επεκταθούν από τα παράλια της βόρειας Αφρικής στη νοτιοανατολική Ευρώπη επηρεάζοντας τη κεντρική και νότια Ιταλία , την Ελλάδα , την Τουρκία και τοπικά τμήματα των κεντρικών – ανατολικών χωρών των Βαλκανίων.
Η θερμοκρασία την Τρίτη και την Τετάρτη θα παρουσιάσει αισθητή άνοδο στα κεντρική ηπειρωτικά τμήματα και θα ανέλθει περίπου στους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου. Άνοδο θα παρουσιάσει παράλληλα η θερμοκρασία και στις υπόλοιπες περιοχές με τις μέγιστες να φτάνουν τους 34-37 βαθμούς Κελσίου με εξαίρεση τις νησιωτικές περιοχές όπου το θερμόμετρο θα φτάσει τους 32-34 βαθμούς Κελσίου.
Σημαντικές βροχές θα δεχτεί το Ηνωμένο βασίλειο και η Σκανδιναβία με ισχυρούς δυτικούς – νοτιοδυτικούς ανέμους από οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό. Αστάθεια με μπόρες στη κεντρική και σε τμήματα της ανατολικής Ευρώπης.
Για την Ελλάδα η αστάθεια περιορίζεται στις ορεινότερες περιοχές των κεντρικών και βορείων γεωγραφικών τμημάτων με τη μορφή μεμονωμένων καταιγίδων.

evropaikos-xartis-15me20-06-2018

Περίοδος: 15-20/06/2018

Αλλάζει σημαντικά ο καιρός ξανά και το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου θα είναι ο πολύ άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες στην ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στη χώρα μας ο καιρός θα καταστεί αρκετά άστατος με μπόρες που τοπικά στα ηπειρωτικά τμήματα θα είναι έντονες και η εμφάνιση τους δεν θα περιορίζεται μόνο τις ώρες της ημέρας αλλά και της νύχτας. Βροχές θα δεχτούν και οι νησιωτικές περιοχές του Ιονίου και του Αιγαίου.

Η θερμοκρασία σε αυτό το διάστημα θα σημειώσει πτώση περίπου 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας καθώς το κύμα ζέστης θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί και οι μέγιστες αναμένεται να είναι μεταξύ 26-30 βαθμών Κελσίου στα κεντρικά και βόρεια ενώ στα ανατολικά / νότια θα φτάσει τους 28-32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα καθώς στο μεγαλύτερο διάστημα θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις και μόνο τοπικά στο Ιόνιο και Αιγαίο από βορειοδυτικές διευθύνσεις έως 5 Μποφώρ.

Ο καιρός στη δυτική και σε τμήματα της βορειοδυτικής Ευρώπης θα παρουσιάσει βελτίωση με άνοδο της θερμοκρασίας.

Επιμέλεια: Στέλιος Φουρτουλάκης (Stelios_F)- www.meteoclub.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.