«Ολική επαναφορά» του ζητήματος του Πανεπιστημίου λέει πως επιδιώκει ο συνδυασμός του Κώστα Πιστιόλα καταλογίζοντας στη δημοτική αρχή «μεγάλο χρονικό διάστημα αδράνειας και απάθειας». Η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» τονίζει την ανάγκη συμφωνίας σε έναν «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.
Ο συνδυασμός «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» έθεσε το ζήτημα στη Λογοδοσία της δημοτικής αρχής με τον επικεφαλής της, Κώστα Πιστιόλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, « να επιχειρεί να βγάλει απ’ τη λήθη το ξεχασμένο και προφανέστατα αφημένο στην τύχη του και στις διαθέσεις όλων εκείνων που τις δεκαετίες που πέρασαν έκαναν ότι μπορούσαν για να μην αναπτυχθεί ή, όταν αργότερα αυτονομήθηκε, για να καταργηθεί, θέμα του Πανεπιστημίου».
Ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης κάνει λόγο για Πανεπιστήμιο που διαρκώς συρρικνώνεται, «με το Δήμο να παραμένει παθητικός παρατηρητής, άβουλος, αμήχανος και μάλλον αδύναμος να πάρει οποιαδήποτε πρωτοβουλία».
O κ. Πιστιόλας, αφού παρέθεσε ένα σύντομο ιστορικό της γεμάτης μεθοδεύσεις πορείας του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο, εστίασε στη σημερινή πραγματικότητα των Τμημάτων που υποδέχονται πλέον υποδεκαπλάσιους φοιτητές απ’ ότι μερικά χρόνια πριν, εστιάζοντας στη διαφαινόμενη περαιτέρω απαξίωση και συρρίκνωση.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Πιστιόλας στο θέμα των υποδομών, περιλαμβανομένης της φοιτητικής εστίας, τονίζοντας ότι αυτές είναι που μπορούν να εγγυηθούν μια διαφορετική πορεία για το Πανεπιστήμιο.
Η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» τόνισε, τέλος, την ανάγκη συμφωνίας σε έναν «οδικό χάρτη» για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου, θέμα στο οποίο δεσμεύτηκε να επανέλθει.
Φωτάκης: «όταν ιδρύονταν πανεπιστήμια κάποιοι που είχαν την ευθύνη τότε κώφευαν»
Για το ζήτημα εκ μέρους της δημοτικής αρχής απάντησε ο αναπληρωτής δημάρχου, Βασίλης Φωτάκης.
«Είναι σημαντικό ζήτημα για τους δημότες της πόλης, όμως δεν άπτεται της Δημοτικής Αρχής. Είναι μία πολιτική απόφαση η ίδρυση πανεπιστημιακού ιδρύματος, απόφαση της Συγκλήτου η ίδρυση τμημάτων. Εμείς ως «μύγα» να τους ενοχλήσουμε όλους αυτούς και να σταθούμε επικουρικά στο έργο πολιτείας και πανεπιστημίου», σχολίασε.
Σύμφωνα με το κ. Φωτάκη «όταν ιδρύονταν πανεπιστήμια κάποιοι άλλοι που είχαν την ευθύνη τότε κώφευαν και λαμβάνονταν άλλες πολιτικές αποφάσεις από τις ανάγκες της κοινωνίας. Όταν είχαμε 4 τμήματα ήταν ασύνδετα μεταξύ τους στο να αποτελέσουν μία ενιαία σχολή. Βρήκαν τον εύκολο τρόπο να τα υφαρπάξουν».
Ο κ.Φωτάκης έκανε λόγο για συλλογική ευθύνη «όμως αυτοί που θα έπρεπε να λειτουργούν ως θεσμικά όργανα και να νομοθετούν ήταν απόντες. Οι δήμαρχοι ήταν όλοι εδώ. Συμμετείχαν στα δρώμενα, ζητούσαν και επιζητούσαν» προσθέτοντας πως «το θέμα είναι να ληφθεί πολιτική απόφαση για να ληφθεί αυτόνομο ίδρυμα ή αν θα αναπτυχθεί σχολή-σχολές. Ο κ. Μπούρας έχει δεσμευθεί για την ανάπτυξη της Πολυτεχνικής Σχολής. Αν υπάρξει ανάγκη να συνεπικουρήσουμε για εξοπλισμό-στέγη θα είμαστε παρόντες».