Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Συνέχεια εξορμήσεως στο Θέρμο με στόχο… τ’ αστέρια (φωτο)

Συνέχεια εξορμήσεως στο Θέρμο με στόχο… τ’ αστέρια (φωτο)

Γράφει ο Νίκος Κωστακόπουλος*

Μια απόπειρα ήταν αρχικά, προ διετίας και κάτι, από την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας για διεκδίκηση της διοργάνωσης στον τόπο μας μιας Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων. Δράση που αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση στον τομέα ευθύνης των συλλογικών φορέων που έχουν ως αντικείμενο ενασχόλησης την ερασιτεχνική αστρονομία.

Μια απόπειρα που τελικά απέβη επιτυχημένη, καθώς κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί, με μεγάλη επιτυχία μάλιστα, η εν λόγω δράση για πρώτη φορά στον Δρυμώνα Θέρμου, το 2018.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Μόλις πρόσφατα υπήρξε και δεύτερη αντίστοιχη επιτυχία, καθώς αποφασίστηκε η πραγματοποίηση και της 14ης Πανελλήνιας Εξόρμησης στο ίδιο μέρος, η οποία θα διεξαχθεί κατά τον προσεχή Ιούλιο του 2020.

Πρόκειται ασφαλώς για κάτι που καταδεικνύει τις δυνατότητες που παρέχεται στους πολίτες για προσφορά στις τοπικές κοινωνίες μέσω της δραστηριοποίησής τους σε συλλογικούς φορείς.

Κι αυτό, γιατί τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι αυτή η διοργάνωση τείνει να γίνει θεσμός για την Αιτωλοακαρνανία και ειδικότερα για το ορεινό Θέρμο. Κάτι που ασφαλώς επιβεβαιώνει τις απόψεις εκείνες που υποστηρίζουν ότι είναι εφικτή η θεαματική αύξηση της επισκεψιμότητας στον τόπο μας και εν γένει η τουριστική ανάπτυξη αυτής της περιοχής. Κι ακόμη, καταδεικνύει τις δυνατότητες για έμπρακτη στήριξη ενός τόπου από τους ενεργούς πολίτες του.

Και η Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας το έχει αποδείξει αυτό εμπράκτως σύμφωνα με τα προαναφερόμενα. Γι’ αυτό και κάθε πολίτης αυτού του τόπου που ενδιαφέρεται για τον τόπο του δεν μπορεί παρά να αισθάνεται ευγνώμων για τις πετυχημένες προαναφερόμενες επιτυχείς απόπειρες του εν λόγω συλλογικού φορέα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα μέσα από αυτές τις λίγες γραμμές να εκφράσω σε προσωπικό επίπεδο την ευαρέσκειά μου προς την Αστρονομική και Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας και τις ευχαριστίες μου προς όλους όσοι συνετέλεσαν στη λήψη απόφασης για διεξαγωγή και της 14ης Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον τόπο μας, στον Δρυμώνα Θέρμου, πράγμα που εκφράζει, τολμώ να πω με βεβαιότητα, και τους συντοπίτες μου, διερμηνεύοντας τα αισθήματά τους.

Δεν θα μπορούσε βέβαια να μην γίνει ξεχωριστή αναφορά σε δύο από τους βασικότερους συντελεστές των εν λόγω δράσεων, στον συντοπίτη πρόεδρο της εν λόγω εταιρείας και Θέρμιο Κίμωνα Παπαθανασόπουλο και στον αντιπρόεδρο Κώστα Μπακολίτσα, με τον οποίο και είχα την τύχη να συμβαδίσω στα πρώτα βήματα του ονείρου του για τη διεκδίκηση της εν λόγω διοργάνωσης κατά την πρώτη διερευνητική επίσκεψή μας στην περιοχή που στη συνέχεια θα επιλεγόταν για τη διεξαγωγή των εν λόγω εξορμήσεων, στις νεραϊδόλακκες Δρυμώνα.

Η ευαρέσκεια της περιοχής μας, εξάλλου, είναι κάτι που θα αποδειχθεί εμπράκτως στην πορεία ως τη διεξαγωγή της εν λόγω εξόρμησης αλλά και κατά τη διάρκειά της και θα μεταφραστεί ως αρωγή τόσο από τον Δήμο Θέρμου όσο και από την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να στεφθεί με επιτυχία και αυτή η σημαντική διοργάνωση για τον τόπο μας.

Γιατί οι εξορμήσεις για τις αστροπαρατηρήσεις στον τόπο μας πρέπει να έχουν συνέχεια και ν΄ αποτελέσουν το έναυσμα και για πολλές άλλες εξορμήσεις με θεματικό ενδιαφέρον στην περιοχή του Δήμου Θέρμου.

Κι αυτό, γιατί η πλανεύτρα θερμιώτικη φύση προκαλεί καθέναν που έλκεται από τα θέλγητρά της όχι μόνο για ένα αλλά για πολλά ταξίδια.

Ταξίδια μέσα από ονειρεμένες διαδρομές και από ξεχωριστές δράσεις!

Ταξίδια στο όνειρο!!

Όπως είναι και οι εξορμήσεις στις νεραϊδόλακκες Δρυμώνα με στόχο …..τ΄ αστέρια!!!

Η σχετική ανακοίνωση για τη νέα Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Δρυμώνα, εδώ:
https://www.facebook.com/…/a.1015069291…/10157565916003771/…

*Εκπαιδευτικός – Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.