Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Συνεχίζεται η κατάρρευση των καπναποθηκών Ηλίου στο Αγρίνιο- Κίνδυνος στην οδό Μεσολογγίου

Συνεχίζεται η κατάρρευση των καπναποθηκών Ηλίου στο Αγρίνιο- Κίνδυνος στην οδό Μεσολογγίου

Έπεσε στο εσωτερικό του κτιρίου ένα ακόμη τμήμα της στέγης. Έκλεισε η οδός Μεσολογγίου.

Συνεχίζεται η κατάρρευση των καπναποθηκών Ηλία Ηλίου στο Αγρίνιο.

Σήμερα ένα ακόμη τμήμα της στέγης έπεσε εντός του κτιρίου και αν αυτή η εξέλιξη είναι πλέον αναμενόμενη δεν παύει  να  ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για τους διερχόμενους πολίτες και οχήματα.

Η σταδιακή κατάρρευση του  ιστορικού  αυτού κτιρίου είναι γνωστή τα τελευταία χρόνια. Έχει απασχολήσει κατά κόρον την τοπική κοινωνία, αρχές και φορείς. Συμβολίζει την απαξίωση της κληρονομιάς αυτής της πόλης.

Σήμερα, Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020, στις 11 το πρωί ένας δυνατός θόρυβος ανησύχησε τους περιοίκους. Γρήγορα έγινε αντιληπτό  πως προερχόταν από της Καπναποθήκες Ηλίου καθώς τμήμα της στέγης κατέρρευσε και πλέον εφάπτεται με τον τοίχο στην πλευρά της οδού Μεσολογγίου. Δεν αποκλείεται δηλαδή να συμπαρασύρει και τον τοίχο.

Ειδοποιήθηκαν οι αστυνομικές αρχές και η δημοτική αρχή που αναμένονται στο σημείο. Σύμφωνα με νεώτερη ενημέρωση ο δρόμος έκλεισε.

 

Το ιστορικό της …συνεχούς κατάρρευσης

Το ζήτημα της διάσωσης των καπναποθηκών Ηλία Ηλιού απασχολεί κατά  καιρούς την τοπική αρθρογραφία, κυρίως απασχολεί τους πολίτες που απογοητεύονται από την απαξίωση κτιρίων που συμβολίζουν την ιστορία του τόπου.

Με το θέμα καταπιάστηκαν δημοτικές αρχές, «πρωτοβουλίες πολιτών» ενώ το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε σε γνωμοδότηση σχετικά με την αναγκαιότητα διάσωσης του κτιρίου που κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Το ΤΕΕ τόνισε πως το κτίριο χρήζει άμεσης στερέωσης και συντήρησης καθώς παρουσιάζει εκτεταμένες βλάβες , τμήμα της στέγης έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα η τυχαία επίσκεψη στο εσωτερικό του να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την σωματική ασφάλεια.

Ωστόσο τίποτα δεν έχει γίνει και η εξήγηση ( ή το… άλλοθι) δίνεται στο περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς το κτίριο ανήκει σε ίδρυμα που δεν μπόρεσε  να λειτουργήσει καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκπροσωπηθεί η τεκτονική στοά της πόλης και να υλοποιηθούν οι επιταγές της διαθήκης Ηλιού.

Σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 3894/1937 διαθήκη του Ηλία Ηλιού όλη η ακίνητη περιουσία του, μετά το θάνατο της συζύγου του, θα διατίθετο για την ίδρυση και συντήρηση στο Αγρίνιο  ορφανοτροφείου «προς διατροφήν και εκπαίδευση απόρων ορφανών γηγενών και προσφύγων άνευ διακρίσεως ,εκ της Περιφέρειας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας” .

Η διοίκηση του ορφανοτροφείου θα αποτελείτο εκ του εκάστου Δημάρχου Αγρινίου, του Προέδρου Πρωτοδικών, του Εισαγγελέως, του Διευθυντού του υποκαταστήματος της Εθνικής Τραπέζης,  δυο συγκεκριμένων φίλων του Ηλιού ισοβίως και ενός  μέλους υποδεικνυομένου κατά τετραετίαν από την Τεκτονική Στοά.

Αυτά λοιπόν προέβλεπε η διαθήκη του Ηλία Ηλιού, ο οποίος υπήρξε εξέχων μέλος της ισχυρής (από τη δεκαετία του ‘30 τεκτονικής στοάς) του Αγρινίου που με την οικογένεια του είχαν έρθει από τη Σμύρνη.  Η διοίκηση ουδέποτε συνεστήθη ως σώμα  με αποτέλεσμα την μη λειτουργία του ιδρύματος και την πλήρη εγκατάλειψη του κτιρίου.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί και το κτίριο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί ως διατηρητέο θα γίνει αναγκαίο να χαρακτηρισθεί …κατεδαφιστέο. Για να μην κινδυνέψουν άνθρωποι.

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

  1. ΜΑΣΟΝΟΙ ΔΗΛΑΔΗ! Ε, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ, ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!

  2. Ιωάννινα

    Κρίμα !!!Στην Καβάλα έχει πολλά τέτοια κτήρια διατηρητέα τα προσέχουν !!Στο Αγρίνιο τα έχουν παρατήσει !!Οταν περνούσα από εκεί το χάζευα !!!!

  3. Άμστερνταμ

    Σχόλια όπως του sΣ, δείχνουν το επίπεδο τών κατοίκων της πόλης…. Ευτυχώς όμως είναι ελάχιστοι.,.

  4. Βασίλης

    Οι μασόνοι σαν μαραναν η το κουτοχορτο που σας ταιζουν τόσα χρόνια. Το επίπεδο του λαού μας η μη συνεργασία με την τεκτονική Στοά λόγω Παπαδαριού και πολιτικού κόστους στέρησε από την πόλη μας ένα κτίριο πολιτισμού και μουσειου καπνού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.