Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024, στο Δημαρχείο Αγρίνιου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εκ νέου προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣΤΕ ), κατά της 2ης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δ. Ελλάδος, η οποία και αποφασίστηκε ομόφωνα.
Η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής:
Όπως είναι γνωστό από τα μέσα Ιουνίου του τρέχοντος έτους έχει υπογραφεί και επισημοποιηθεί με ΦΕΚ, η 2η Αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), των υδατικών διαμερισμάτων της χώρας.
Δυστυχώς όμως και αυτή την φορά επανέρχεται στο υπό αναθεώρηση σχέδιο διαχείρισης Θεσσαλίας η έκτροπη του Αχελώου ποταμού με τον παραπλανητικό τίτλο: Μεταφορά 250 εκατ κυβικών νερού ετησίως από τον Αχελώο στην Θεσσαλία για κάλυψη αρδευτικών αναγκών κλπ.
Μια κυβερνητική επιλογή η οποία επαναφέρει με εμμονικό τρόπο την εκτροπή, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι έχει κριθεί αρνητικά και σε επίπεδο χώρας μέσα από την έκδοση έξι καταδικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), αλλά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με την έκδοση σχετικών Κοινοτικών Οδηγιών και γνωμοδότησης του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Μπροστά σε αυτή τη σοβαρή εξέλιξη, η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής και αφού εξήντλησε το προηγούμενο διάστημα μια σειρά διαδικαστικών ενεργειών συνεδρίασε σήμερα Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 στο Δημαρχείο Αγρίνιου.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η εκ νέου προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣΤΕ ), κατά της 2ης Αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ), των υδατικών διαμερισμάτων Θεσσαλίας και Δ. Ελλάδος, η οποία και αποφασίστηκε ομόφωνα.
Άλλωστε πάγια είναι και η θέση της Επιτροπής για την προσβολή κάθε ενέργειας που επαναφέρει στο προσκήνιο το τερατούργημα της εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία και μάλιστα στην σημερινή συγκυρία όταν ο Αχελώος ποταμός καλείται να συνδράμει στο μείζον πρόβλημα της υδροδότησης της Αθήνας.
Μια εξέλιξη η οποία αποτελεί και δικαίωση της πάγιας θέσης της Επιτροπής, ότι ο Αχελώος ποταμός αποτελεί το τελευταίο υδατικό απόθεμα της χώρας το οποίο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκτραπεί στην Θεσσαλία.
Τέλος η Επιτροπή καλεί το σύνολο των Βουλευτών και των συλλογικοτήτων της Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος γενικότερα, όπως σταθούν σθεναρά απέναντι στο εγχείρημα της εκτροπής του Αχελώου στην Θεσσαλία.
Στην συνεδρίαση της Σ.Ε έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λίνος Μπλέτσας, ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δ. Ελλάδος και Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Γιάννης Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ντίνος Γιαννόπουλος , ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριντζής, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπύρος Κέκελος , ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου κ. Γιάννης Καλίμορφος και ο Γραμματέας της Επιτροπής κ. Δημοσθένης Καπώνης.
1 Σχόλιο
Τα Μ.Μ.Ε. μας βομβαρδίζουν καθημερινά με φράσεις όπως “κλιματική αλλαγή”και το φετινό καλοκαίρι έδειξε καθαρά και στους πιο δύσπιστους τι μπορούν να περιμένουν στο μέλλον όσον αφορά τα αποθεματικά νερού σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας.Η λέξη” λειψυδρία”είχε επίσης την τιμητική της στα δελτία ειδήσεων των οχτώ.Στη δική μας περιοχή η φύση έδωσε απλόχερα το νερό το οποίο δεν μπορούμε να αφήσουμε στον έλεγχο μιας κεντρικής διοίκησης ,η οποία αποφασίζει με το έτσι θέλω ,με την έκδοση ενός ΦΕΚ,να το παραχωρήσει σε περιοχές οι οποίες βάζουν χιλιάδες φωτοβολταϊκά και εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.Αραγε ποιος είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν δεν μπορεί να ελέγξει ούτε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα που αφορά το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της; Δεν γίνεται να “παρακάμπτεται” ο νομός μας ,σ’ αυτές τις αποφάσεις να μένει αμέτοχος και να του ανακοινώνουν με ένα ΦΕΚ την βούληση τους να δράσουν ενάντια στο συμφέρον του.Η παράκαμψη μιας πόλης ολόκληρης όπως είναι το Αγρίνιο,που κάποιοι ιθύνοντες αποφάσισαν ότι ξέρουν καλύτερα ποιο είναι το συμφέρον του και το έβγαλαν έξω από τις εξελίξεις, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοροϊδία και αδιαφορία για το μέλλον χιλιάδων συνανθρώπων μας αλλά να βρουν μπροστά τους αυτόν τον δυναμικό λαό της περιοχής μας που ατομικά, μόνος του ο καθένας κάνει θαύματα με τα ελάχιστα που του προσφέρονται αλλά μειονεκτεί στο θέμα της συνεργασίας με τους συμπολίτες του.Πρεπει να καταλάβουμε ότι ζούμε στον ίδιο τόπο και να αναρωτηθούμε αν θα τον παραδώσουμε στα παιδιά μας καλύτερο ή αποψιλωμενο από τον πλούτο του; ευχαριστώ!