Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Συνοδός βουνού σε ΙΕΚ: Μία ειδικότητα που μπορεί να αξιοποιήσει την ορεινή Αιτωλοακαρνανία και να δώσει θέσεις εργασίας

Συνοδός βουνού σε ΙΕΚ: Μία ειδικότητα που μπορεί να αξιοποιήσει την ορεινή Αιτωλοακαρνανία και να δώσει θέσεις εργασίας

 

Του Λίνου Υφαντή,

Η Αιτωλοακαρνανία και ο δήμος Αγρινίου έχει αναξιοποίητους ορεινούς προορισμούς. Δεν είναι μόνο οι υποδομές που κάνουν τη διαφορά στην τουριστική ανάπτυξη αλλά πολλές φορές η ίδια επιχειρηματική δραστηριότητα. Γιατί πολλές φορές μπορεί δωμάτια να υπάρχουν για υποψήφιους τουρίστες, όμως δεν υπάρχουν άνθρωποι εξειδικευμένοι που να τους καθοδηγήσουν στις ομορφιές της περιοχής. Φυσικά ο τουριστικός χρόνος γεμίζει με πεζοπορίες και με άλλες δραστηριότητες και όχι μόνο με τσίπουρα και κρασοκατανύξεις.

Πολλές εταιρίες trekking που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες δραστηριοποιούνται σε άλλους περιοχές όπως Ευρυτανία και Ιωάννινα. Ένας καθοριστικός λόγος σε αυτό είναι ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι πιστοποιημένοι εργαζόμενοι που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες όπως ξενάγηση, αναρρίχηση ακόμα και υπαίθρια διαμονή στα βουνά των συγκεκριμένων περιοχών. Μία πολύ καλή περίπτωση πιστοποίησης είναι η ειδικότητα “Συνοδός Βουνού” που μπορεί να δοθεί από ΙΕΚ.

Μια τέτοια δραστηριότητα δίνει πολλές θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο ο Όλυμπος δέχεται κάθε χρόνο περισσότερους από 120.000 επισκέπτες, 60% των οποίων είναι αλλοδαποί.

Οι υποψήφιοι συνοδοί βουνού μεταξύ άλλων Θα πρέπει να έχει την ικανότητα να συνοδεύει ομάδες ή μεμονωμένα άτομα σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος. Σε αυτές   συμπεριλαμβάνονται τα εθνικά πάρκα, τα περιφερειακά και επαρχιακά και άλλες μορφές προστατευμένων περιοχών και να επεξηγεί
στα συνοδευόμενα άτομα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος που διέρχονται.
επίσης θα μπορούν  να συντονίζουν  διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες- εκδηλώσεις στις επισκεπτόμενες ορεινές περιοχές για τους συμμετέχοντες εκδρομείς, τηρώντας  με  απόλυτη ακρίβεια τους κανόνες ασφαλείας κατά την πραγματοποίηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων. Φυσικά μπορεί να κάνει προτάσεις βελτίωσης για τουριστικά προγράμματα αλλά και να πραγματοποιεί σχέδια διαφυγής και διάσωσης σε περίπτωση κινδύνου.

Η ειδικότητα αυτή λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία σε διάφορα ΙΕΚ της χώρας με χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Δ/ΙΕΚ Κόνιτσας. Θα μπορούσε με επιτυχία να λειτουργήσει και σε ΙΕΚ της Αιτωλοακαρνανίας. Άλλωστε η παράδοση σε υποψήφιους εκπαιδευτές και εκπαιδεύομενους υπάρχει. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγρίνιου,  Μεσολογγίου και άλλοι φορείς έχουν πλούσια δράση και έχουν δημιουργήσει πολλές γενιές που αγάπησαν το βουνό.

Ας έχουν γνώση οι φύλακες. Άλλωστε οι ορεινοί όγκοι του Παναιτωλικού, όπου υπάρχει ήδη καταφύγιο, η Κυρά Βγένα, ο Κούτουπας, το Ορεινό Θέρμο και η Ορεινή Ναυπακτία μαζί με τις τεχνητές λίμνες πέρα από υποδομές πρωτίστως θέλουν κόσμο που να ξεναγεί.

Διαβάστε αναλυτικά για την ειδικότητα αυτή εδώ:

http://www.gsae.edu.gr/internal_iek/phpdata/view/odhgoi/odigos143.pdf

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.