Οι δίπλες ή αλλιώς ξεροτήγανα είναι ελληνικό επιδόρπιο που το κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. Ο Άκης Πετρετζίκης έχει τη συνταγή για τραγανές, σιροπιασμένες σπιτικές δίπλες.
Υλικά για τις δίπλες του Άκη Πετρετζίκη
- 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 5 αυγά, μεσαία
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 1-2 κ.σ. νερό, προαιρετικά
- 400 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
- 800 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 800 γρ. νερό
- 2 στικ κανέλα
- χυμό λεμονιού, από 1/2 λεμόνι
- 50 γρ. μέλι
Για το σερβίρισμα
- μέλι
- καρύδια, σπασμένα
Βήμα-βήμα η διαδικασία
Για τις δίπλες
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, αλάτι, τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Το μείγμα δεν θα δέσει καλά στο μίξερ. Αφαιρούμε και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας.
- Μόλις σχηματίσουμε τη ζύμη με τα χέρια μας τη μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ και χτυπάμε για 1-2 λεπτά. Αν είναι πολύ σφιχτή η ζύμη τότε προαιρετικά βάζουμε το νερό.
- Κόβουμε σε 5 κομμάτια, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας μας και βάζουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη.
- Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό να πάρει χρώμα.
- Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης.
Για το σιρόπι
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις κανέλες, τον χυμό λεμονιού, το μέλι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και βάζουμε τις δίπλες για 5 δευτερόλεπτα.
- Αφαιρούμε και σερβίρουμε με μέλι και καρύδια.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO