Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου, 2020

Σύντομα το Μεσολόγγι θα έχει το δικό του Αρχαιολογικό Μουσείο

Εγκαταστάθηκε ανάδοχος στο «Ξενοκράτειο»

Η υλοποίηση ενός οραματικού έργου για το Μεσολόγγι, η αποκατάσταση του Ξενοκράτειου κτιρίου και η μετατροπή του σε αρχαιολογικό μουσείο, περνά σε φάση υλοποίησης, μετά την εγκατάσταση του εργολάβου που έγινε σήμερα Τρίτη 12 Μαρτίου 2019, στην οποία παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
«Η έναρξη εργασιών στο Ξενοκράτειο αποτελεί την έναρξη υλοποίησης του οραματικού σχεδίου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η δημιουργία των προϋποθέσεων ένταξης Αρχαιολογικού Μουσείου στο Μεσολόγγι αποτέλεσε πολιτική επιλογή. Σήμερα, περνάμε σε φάση υλοποίησης. Αυτό, για μας αποτελεί ικανοποίηση. Γιατί ένας στόχος μας γίνεται πράξη. Γιατί αποδεικνύεται ότι δεν λέμε λόγια, αλλά «σηκώνουμε μανίκια» και δουλεύουμε. Γιατί μας αρέσει να δημιουργούμε για τον τόπο μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Η αποκατάσταση του «Ξενοκρατείου» κτιρίου αποτελεί ένα από τα έργα του εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (Ο.Χ.Ε.) Μεσολογγίου – Αιτωλικού, που χρηματοδοτείται με περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Η ανάγκη ενός σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου στο Μεσολόγγι συνδέεται με την εντυπωσιακή αύξηση των αρχαιολογικών ευρημάτων που τα τελευταία χρόνια ήρθαν στο φως κατά την εκτέλεση έργων υποδομής στην Αιτωλοακαρνανία. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσολογγίου θα αποτελέσει έναν ελκυστικό χώρο που θα συμβάλει στην ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων γύρω από την περιοχή της Ιερά Πόλης Μεσολογγίου. Η έκθεση θα διαθέτει τον απαραίτητο, σύγχρονο εκθεσιακό και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, εποπτικό υλικό (έντυπο και ψηφιακό), πολυμεσικές εφαρμογές, ώστε ο χώρος να είναι λειτουργικός και ικανός να επισημάνει στους επισκέπτες τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας.

Σε δήλωσή του για την έναρξη εργασιών του νέου αρχαιολογικού μουσείου, ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Νικόλαος Καραπάνος αναφέρει:«Ένα όνειρο για την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου γίνεται πραγματικότητα. Μετά την ολοκλήρωση των μελετών από το Δήμο και την υποβολή τους για ένταξη στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησαν οι εργασίες για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο που θα στεγασθεί στο Ξενοκράτειο κτήριο μετά την πλήρη αναμόρφωσή του. Στην ολοκλήρωσή του το Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα πραγματικό «στολίδι» για την πόλη, που θα στεγάσει ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι του  πολιτισμού της. Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου έχει παρελθόν, παρόν και δυναμικό μέλλον. Ότι γίνεται σήμερα, είναι αφιερωμένο στις επόμενες γενιές.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους προϊσταμένους κυρία Ολυμπία Βικάτου(Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας) και Γεώργιο Παπανδρέου (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου), για την άριστη συνεργασία και την επίσπευση των εργασιών του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Προχωράμε υλοποιώντας το έργο μας».

Η πορεία υλοποίησης
Η μετατροπή του «Ξενοκρατείου» κτιρίου από σχολείο σε μουσείο, με πρόβλεψη για τη δημιουργία και οργάνωση μόνιμης έκθεσης αρχαιολογικών συλλογών, είναι προϋπολογισμού 3,7 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο υποέργο είναι η «Αποκατάσταση “Ξενοκρατείου” διατηρητέου κτιρίου και αλλαγή χρήσης του σε χώρο μουσείου», προϋπολογισμού 2,6 εκατ ευρώ. Οι εργασίες ξεκινούν και θα υλοποιηθούν από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδος. Προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες επισκευής κτιρίου (συντήρηση, ενίσχυση, αποκατάσταση στέγης και δαπέδων, επισκευή, συντήρηση, αποκατάσταση κουφωμάτων, ελαιοχρωματισμοί, στατική ενίσχυση, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις).
Το δεύτερο υποέργο, αφορά τη «Δημιουργία – Οργάνωση μόνιμων συλλογών Ξενοκρατείου», προϋπολογισμού 520.000 ευρώ, έχει επίσης συμβασιοποιηθεί κι οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Το τρίτο υποέργο αφορά την «Προμήθεια και εγκατάσταση προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών Ξενοκρατείου», με προϋπολογισμό 580.000 ευρώ. Περιλαμβάνεται επίσης ο σχεδιασμός και η παραγωγή εποπτικού υλικού (λεζάντες, κειμενο-λεζάντες, αρχαιολογικός οδηγός, ενημερωτικά φυλλάδια, φυλλάδια Braille, εκπαιδευτικά έντυπα και υλικό, συμβατικά εποπτικά μέσα έκθεσης, ψηφιακές και πολυμεσικές εφαρμογές, παραγωγή πινακίδων Braille) και ο εξοπλισμός εργαστηρίων, αποθηκών, γραφείων κλπ.

Άλλα έργα της Ο.Χ.Ε Μεσολογγίου – Αιτωλικού
Μέσω της Ο.Χ.Ε Μεσολογγίου – Αιτωλικού δρομολογούνται μέχρι σήμερα έργα ύψους 8,9 εκατ ευρώ που αναδεικνύουν τη σημασία του σωστού σχεδιασμού παρεμβάσεων για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Η προσέγγιση συμπληρώνεται από άλλες παρεμβάσεις που υπηρετούν τον ίδιο στόχο και από έργα που ήδη έχουν ενταχθεί ή υποβληθεί προς ένταξη. Εκτός από τη μετατροπή του «Ξενοκρατείου» σε Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση Μεσολογγίου – Αιτωλικού έχουν επίσης ενταχθεί και δρομολογηθεί η «Ανάπλαση Διαύλου πόλης και Βυρώνειο Πάρκο – Ανάπλαση οδού Κύπρου» συνολικού προϋπολογισμού 2,8 εκατ. ευρώ, η «Ανάπλαση Νοτίου Τμήματος Αιτωλικού» προϋπολογισμού 2,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υποβληθεί και βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης η «Βελτίωση Προσβασιμότητας Περιοχής Τουρλίδας» προϋπολογισμού 3,3 εκατ. ευρώ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

9 Σχόλια

 1. Teste matte

  Μετα το πανεπιστημιο, το αεροδρομιο, την Ιονια κτλ θα εξαλειφθεί και το ήδη υπάρχον- σε υπολειτουργία εδώ και πάρα πολλά χρονια βεβαια- μοναδικό Αρχαιολογικό Μουσείο του νομού??????????!!!!!! Κανενας πολιτικός, πολιτικάντης έστω υπάρχει να μας απαντήσει?!!!!!????

 2. PABLITO

  Τα λέω καιρό τώρα, και θα τα δείτε σιγα σιγά .. Οι δυνατότητες τις ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου είναι τεράστιες. Απο την στιγμή που θα αξιοποιηθεί ο ιστορικός πλούτος ,σε συνδυασμό με τα νέα έργα που έχουν υλοποιηθεί , θα φέρουν νέες ευκαιρίες που δεν έχει ξαναδεί η περιοχή. Βεβαίως , ο τουρισμός και το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο γύρω απο το Μεσολόγγι και τις <> παραλιακές περιοχές , αλλά και στις λίμνες στα ενδότερα του νομού που ακόμα δεν φαίνεται καμία αξιοποίηση . Το θέμα είναι ότι κανένας δεν τρέχει τα ζητήματα αξιοποίησης ή δραστηριοτήτων σε αυτά τα φυσικά περιβάλλοντα, ενώ στο Μεσολόγγι φαίνεται ο κόσμος να είναι πιο <> και απαιτητικός ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες τις περιοχής.

 3. 👍

  PABLITO Δεν μας λες και κανένα νούμερο του τζόκερ ;; ΕΣΥ που τα ξέρεις όλα ;;
  Έχεις κουράσει , μάλλον σε άλλο πλανήτη ζεις. γράφεις σεντόνια ολόκληρα για εντυπώσεις …..
  Και κάτι άλλο κάντε κανένα ξενοδοχείο της προκοπής εκεί κατω , τώρα που θα έλθουν τα εκατομμύρια τουρίστες , γιατί τους βλέπω να έρχονται κατά το Αγρίνιο μεριά ….

 4. PABLITO

  Ναι μην σου πώ παίζει να βάλω και υποψηφιότητα φίλτατε. Βρε με δουλεύεις; Δεν έχω τίποτα με κανέναν, ούτε ψάχνομαι για τσακωμό. Λέω και αναρτώ στα σχόλια όσα γνωρίζω απο την ενασχόληση μου με τα εν λόγω θέματα. Φαίνεται να έχουν άλλη φιλοσοφία τα τελευταία χρόνια οι κύριοι της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα έχει για την πόλη τους και τις δραστηριότητες της περιοχής.

 5. Ανώνυμος

  Pablito, εύχομαι τα καλύτερα στο Μεσολόγγι ειλικρινά. Ωστόσο, παραμένει μια πόλη 10 χιλιάδων, χωρίς τίποτα να κάνεις, έχει λιμάνι αλλά ταυτόχρονα δεν έχει, έχει βρώμικη θάλασσα και μηδέν αγορά. Το Μεσολόγγι για να γίνει έστω μισό από το Αγρίνιο θέλει τουλάχιστον 100 χρόνια. Και ξέρεις γιατί δε θα γίνει ποτέ; Γιατί δεν είστε αυτόνομοι. Μεσολόγγι και Ναύπακτος προάστια της Πάτρας είναι.

 6. PABLITO

  Μιλάς για πράγματα που δεν ανέφερα ποτέ, (εκτός απο το τελευταίο) αλλα θα σου απαντήσω. Πολλά πράγματα στο Μεσολόγγι είναι σε εμβρυακή κατάσταση, αλλά φαίνεται να αλλάζει αυτο σιγα σιγά γιατί οι τοπικοί άρχοντες εκεί κατανοούν τις δυνατότητες που θα έχει η περιοχή μετά 1. την ανάπλαση της περιοχής της Τουρλίδας που είναι μια ανδιαμφισβήτητα πανέμορφη περιοχή που κοσμεί την Αιτωλοακαρνανία, 2. Πρίν λίγο καιρό είχαν παρουσιαστεί σχέδια για παραλιακή ξενοδοχειακή εγκατάσταση 3. Η ιστορία της πόλης και τα έθιμα αρχίζουν να αξιοποιούνται. 4. Πόλλες προσπάθειες ώστε το Αιτωλικό και οι περιοχές γύρω απο την πόλη να ενωποιηθούν. Όσα και να χάνει το Μεσολόγγι λόγω εγγύτητας με την πόλη της Πάτρας , τα κερδίζει σε άλλους τομείς πλέον γιατί έχει δίπλα του την Ιόνια οδό. Αν δείς τα μοντέλα υπολογισμού επιρροής αστικών κέντρων(με παράγοντες χρονοαπόστασης,πυκνότητας υπηρεσιών κτλπ) θα παρατηρήσεις πως υπάρχουν σημεία που ονομάζονται “sweetspots” στα οποία η δυναμική απορρόφησης είναι ίση με την δυναμική προσφοράς. Αυτά τα sweetspots λοιπόν μετακινήθηκαν κατά κάποια εκατοντάδες χιλιόμετρα με την ολοκλήρωση της Ιόνιας και Ολυμπίας οδού. Το Μεσολόγγι πλέον είναι σε μία ζώνη που ορίζεται ώς “Γειτνιαζόμενη με την Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης” και την “Παρα-Ιόνια” παραλιακή περιοχή, δηλαδή πλέον το Μεσολόγγι δεν περιορίζεται απο την υποχρεωτική αναβάθμιση υπηρεσιών που στεγάζονται στην πόλη, ούτε απο την παραγωγή της περιοχής. Αποκτά σιγά σιγά τουριστική- παραθεριστική αξία που δεν είχε μέχρι σήμερα και δεν θα είναι παραθεριστική περιοχή μόνο για την πόλη της Πάτρας ,αλλά και της Αθήνας.
  Με τις αναλύσεις που έχω δεί για την περιοχή του Αγρινίου , έχουν βγεί συμπεράσματα τα οποία υποστηρίζουν πώς η πόλη πρέπει να στηριχτεί σε μία ορισμένη βιομηχανική ζώνη κοντά στην πόλη (στην οποία θα πάνε οι όποιες βιομηχανίες,μεταποιητικά κέντρα) και στον τουρισμό που μπορεί να αναπτυξει η λίμνη Τριχωνίδα. Κάτι άλλο που μελετήθηκε, ήταν αν μπορεί να τραβήξει κόσμο απο τον ορεινό τουρισμό της Ευρυτανίας συμπληρωματικά-βοηθητικά. Η προβληματική θέση της πόλης , η έλλειψη σύνδεσης με αυτοκινητόδρομους-αεροδρόμια-λιμάνια καθώς και ο ρόλος του Αγρινίου ως πληθυσμιακός “μετρονόμος” του δυτικού άξονα της ηπειρωτικής Ελλάδας, δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά. Μέχρι στιγμής απο τα παρατηρητήρια των οδικών αξόνων οι μεγαλύτεροι πόλοι που απορροφούν το Αγρίνιο ιεραρχικά απο την μεγαλύτερη επιρροή στην μικρότερη είναι : 1. Πάτρα , 2. Αθήνα 3. Ιωάννινα. Η πόλη του Αγρινίου προκειμένου να σταματήσει να απορροφάται και να εξανεμίζεται , πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο μύθο(όπως π.χ. τα Τρίκαλα) ή και να αξιοποιήσει τους κοντινούς προορισμούς, διότι η πόλη προσφέρεται ξεκάθαρα και μόνο για αυτά που είπες. Κάποιες κεντρικές υπηρεσίες του νομού, αλλά και την εμφανώς μεγαλύτερη αγορά απο εκείνη του Μεσολογγίου. Αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα και όχι μόνο απο την σκοπιά του επισκέπτη ή του μόνιμου κατοίκου, αλλά και του ερευνητή – επιστήμονα που μπορεί να δεί τις τάσεις και την εξέλιξη προς το μέλλον για κάθε περιοχή.

 7. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

  Περιγράφεις μια εικονική πραγματικότητα , ευσεβείς πόθους όνειρα θερινής νυχτός , και να είχαμε να λέγαμε .
  Από το μέτρημα εμάς θα μας βγάλτε, διότι σε λίγο θα αποτελούμε ( και τυπικά ). δικο μας δήμο , που θα είναι ποιο δυναμικός από τον δικό σας ,,,,,,, Εντάξει PABLITO ;;

 8. Νικος

  Αυτα Όλα ακούγονται από το 1980 επι νομαρχίας Θανοπούλου. Τότε λέγονταν ότι το 2000 το Μεσολόγγι θα είναι η πιο αναπτυσσόμενη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας ( ΤΕΙ ) με πληθυσμό παρόμοιο η και μεγαλύτερο του Αγρινίου ;; . Η πραγματικότητα έδειξε αλλά πράγματα, Όποτε όλοι οι επίδοξοι ξερόλες να κρατούν και μια πισινή .
  Υ.Γ Το Αγρίνιο φιλαράκι διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια στην Ελλάδα με 3. 050 μέτρα διάδρομο , και εξαιρετικές υποδομες. Εντός εξαμήνου θα ακούσεις κάτι σημαντικό για αυτό ……

 9. Ανώνυμος

  Pablito ωραία όσα λες. Απλά είναι θεωρίες. Η πράξη ποια είναι; Μεσολόγγι 10 χιλιάδες κάτοικοι. Η ανάπλαση της Τουρλίδας δε κάνει το Μεσολόγγι θέρετρο. Έχουμε πάει.. μια μέτρια πλαζ είναι. Δε βοηθάει η θέση του Μεσολογγίου για να έχει ωραίες καθαρές θάλασσες. Όσον αφορά την Ιόνια οδό, περνάει κ από την Άρτα μέσα. Είδες την Άρτα να γίνεται πόλη θαύμα; Δεν έχει δυνατότητες όπως ούτε το Μεσολόγγι. Η ιστορία δε λέει κάτι. Πιο πολύ πουλάει η αρχαιότητα παρά η τουρκοκρατία. Επίσης μη βάζεις το Αιτωλικό μέσα. Όσο απέχει από σας απέχει και περίπου από το Αγρίνιο. Τέλος, οι λίμνες γύρω από το Αγρίνιο είναι απίστευτα αξιοποιησιμες. Βασικά είναι ο,τι καλύτερο υπάρχει στον νομό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.