Αν διαβάσει κανείς σήμερα το «Έθνος», που είναι μια εφημερίδα όχι… εχθρική προς την κυβέρνηση θα καταλάβει ότι έρχεται η ώρα της απλής αναλογικής, την οποία, αίφνης, την θέλουν πολλοί περισσότεροι από την κυβερνητική παράταξη. Με διακόσιες ψήφους όπως στο θέμα των απόδημων, με συνεργασίες σε μια «κεντροαριστερά» που παλιά ήταν ριζοσπαστική; Με την ρήση του Β. Βενιζέλου ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι τρικομματική; Μάλλον με τριπλές εκλογές πλέον, σε αυτό συνηγορούν οι περισσότεροι.
Όπως και να είναι, θα πρόκειται για το μικρότερο καλοκαίρι, ειδικά των αυτοδιοικητικών. Περίμεναν πως θα έχουν άλλο ένα καλοκαίρι μπροστά τους για να πάνε χαλαρά σε ετούτο και να φορτσάρουν στο επόμενο. Να πάνε σε όσες περισσότερες Παναγίες μπορούν, να δουν όσα φεστιβάλ μπορούν και να σφίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα χέρια μπορούν.
Ήδη κάποιοι από τους πολύ γνωστούς και σε τοπικό επίπεδο έχουν πάει για λίγες μέρες αλλού διότι από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου θα έχει… τρέξιμο. Όλοι ξέρουν πως αρχές Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν κλείσει οι βασικές συμφωνίες και αν η προοπτική είναι απλής αναλογικής καταλαβαίνει κανείς τι άγχος επικρατεί.
Πάντως πρέπει να υπάρχει και αιφνιδιασμός και αμηχανία. Στην τελευταία μεγάλη μάζωξη τοπικών πολιτικών προσώπων, στην εκδήλωση που έκανε το Emileon τις προάλλες, έβλεπες μια σχετική παγωμάρα στους επώνυμους της πολιτικής σκηνής.
Στους βουλευτές γνωστός πολιτικός της περιοχής που μοιάζει να μην ασχολείται και πολύ διαμηνύει τώρα το «πάμε γερά, όπως μέχρι σήμερα». Στην Περιφέρεια που νόμισαν ότι θα έχουν πολύ χρόνο μέχρι τον Οκτώβριο του ’19 τώρα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, αποφεύγοντας τις «στηρίξεις». Και στο Αγρίνιο τα τηλέφωνα των τοπικών παραγόντων έχουν ήδη πάρει φωτιά από τις βολιδοσκοπήσεις.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι εκείνοι που πρέπει να τρέξουν αληθινά ίσως να μην μπορέσουν να κάνουν καθόλου διακοπές. Στο, δε, κόμμα που προηγείται στις δημοσκοπήσεις, την ΝΔ, μοιάζει να έχουν ήδη κλείσει το τοπικό ψηφοδέλτιο με όσο το δυνατόν πιο νέα πρόσωπα μπορούν. Τουλάχιστον τέσσερα.
Αν στο παλιό ΠΑΣΟΚ το δίλλημα είναι πως θα μπορούσαν να συνεργαστούν κατά τόπους με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Νέα Δημοκρατία το δίλλημα είναι άλλο: αν θα πρέπει να καθαρίσουν το κόμμα τους από τα παλιά συστατικά εντελώς ή καλό θα ήταν να αφήσουν και κανέναν έμπειρο, έτσι να βρίσκεται…
Γ.Σ.