Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022

Συντονιστική κατά της εκτροπής του Αχελώου: διχαστικός και ανιστόρητος ο λόγος του Άδωνι Γεωργιάδη

Συντονιστική κατά της εκτροπής του Αχελώου: διχαστικός και ανιστόρητος ο λόγος του Άδωνι Γεωργιάδη

«Η συνεχής επαγρύπνηση και η ετοιμότητα με κάθε νόμιμο μέσο εναντίον κάθε απόπειρας επανάληψης του εγκληματικού εγχειρήματος της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία», αποτέλεσαν τις κυρίαρχες κατευθύνσεις του οδικού χάρτη της Συντονιστικής Επιτροπής των Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της εκτροπής του Αχελώου, που συνεδρίασε στο Δημαρχείο Αγρινίου την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022.

Η Συντονιστική για μια φορά ακόμη κάλεσε «όλους εκείνους τους Κυβερνητικούς παράγοντες που εξακολουθούν να συντηρούν και να μεθοδεύουν το εγχείρημα της εκτροπής, να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε ενέργεια τους» ενώ απηύθυνε έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας να καταδικάσει απερίφραστα κάθε σχετική απόπειρα. 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου και ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης ενημέρωσαν διεξοδικά τους παρευρισκόμενους για τις πρόσφατες εξελίξεις και μεθοδεύσεις που αναπτύσσονται για την επανέναρξη των έργων της εκτροπής από την Κυβέρνηση και διάφορους θεσμικούς και μη, παράγοντες της Θεσσαλίας.

Ωστόσο ειδική αναφορά έκαναν στις «προσβλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη κατά των θεσμών της χώρας και όσων ανθίστανται διαχρονικά στην έκτροπη της λογικής της νομιμότητας και της αειφορίας».

Στο διάλογο που ακολούθησε μεταξύ των παρευρισκομένων μελών της συντονιστικής επιτροπής, επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες όλων σχετικά με τις παρασκηνιακές και όχι μόνο μεθοδεύσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της χώρας για την επανεκκίνηση των έργων της εκτροπής, προσδίδοντας τους μάλιστα και ενεργειακά χαρακτηριστικά αυτή την φορά.

Στο τέλος της συνεδρίασης και αφού υπογραμμίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης τα μέλη της επιτροπής ομόφωνα εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση:

«Το παρασκήνιο και οι μεθοδεύσεις Κυβερνητικών και Αυτοδιοικητικών παραγόντων της Χώρας επιμένουν να συντηρούν μέσα από μια σειρά αδιαφανών μεθοδεύσεων το σενάριο της επανεκκίνησης των καταστροφικών έργων της εκτροπής του Αχελώου ποταμού στην Θεσσαλία

Ένα εγχείρημα το οποίο έχει καταδικαστεί επανειλημμένως από την Ελληνική Δικαιοσύνη και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ δεν προβλέπεται ούτε ως εναλλακτική λύση στα νόμιμα ισχύοντα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής υδάτων της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας.

Πρόσφατα μάλιστα ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης καταστρατηγώντας κάθε έννοια δικαίου αλλά και πολιτικής δεοντολογίας έφτασε στο σημείο να συνδέσει την μη εκτροπή του Αχελώου με την ενεργειακή υποβάθμιση της χώρας και τις όποιες συνέπειες υφίστανται οι Έλληνες πολίτες εξ αιτίας της.


Μάλιστα και προκειμένου να τεκμηριώσει τα επιχειρήματα του στράφηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίων όλων των συλλογικοτήτων της χώρας που κάθε φορά εναντιώνονταν στην εκτροπή, ενώ υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα συμπαρέσυρε στον λόγο του και κορυφαίους θεσμούς της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Βέβαια ο διχαστικός και ανιστόρητος λόγος του κ. Υπουργού καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά δεδομένα της υπόθεσης, όταν μάλιστα η Αιτωλοακαρνανία εδώ και πολλά χρόνια πρωταγωνιστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ ) και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναμετρηθεί με το ύφος και το ήθος των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλων μας κατά της εκτροπής.
Άλλωστε η επίκληση εκ μέρους μας της Συνταγματικής Νομιμότητας μέσα από τις αλλεπάλληλες καταδικαστικές αποφάσεις του ΣΤΕ κατά της εκτροπής, εκ των πραγμάτων ακυρώνει κάθε ανάλογη ή παρεμφερή παρέμβαση από όπου και αν μεθοδεύεται, από όποιον και αν εκτελείται.

Αφήνοντας λοιπόν τον κ. Υπουργό στην κρίση του Ελληνικού λαού αλλά και της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, συνεχίζουμε τον ιερό μας αγώνα για την διασφάλιση της νομιμότητας των παρεμβάσεων μας αλλά και την περιφρούρηση της συνταγματικής έκφρασης της πατρίδας μας

Τέλος καλούμε για μια φορά ακόμη, όλους εκείνους τους Κυβερνητικούς παράγοντες που εξακολουθούν να συντηρούν και να μεθοδεύουν το εγχείρημα της εκτροπής, να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα κάθε ενέργεια τους, ενώ απευθύνουμε έκκληση στο σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας να καταδικάσει απερίφραστα κάθε σχετική απόπειρα

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της και Δήμαρχος Αγρινίου Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Περιφερειάρχης Δ.Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Αντιπερειφεριάρχης Περιβάλλοντος Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας Λίνος Μπλέτσας, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου Ιωάννης Καλλίμορφος και ο Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Δημοσθένης Καπώνης».

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. Δεη

  Να ανοίξουν τα λιγνιτικα εργοστάσια. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε τόσα πολλά στο ρεύμα.

 2. Γκούμας Κώστας

  Οι «μουρλοί» εναντίον «λογικών» και στη μέση ο … Αχελώος
  (Κώστας Γκούμας – Τάσος Μπαρμπούτης)*
  Μεγάλη ταραχή, σε πολλά επίπεδα, προκάλεσαν κάποιες δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη (δες εδώ {1} τον σχετικό σύνδεσμο) για τα εγκαταλειμμένα έργα Αχελώου, τα οποία όπως ισχυρίστηκε (προφανώς εάν είχαν ολοκληρωθεί) «…θα προσέφεραν μεταξύ άλλων και μεγάλες φθηνές ποσότητες ρεύματος…».
  Οι μεγαλύτερες όμως αντιδράσεις στις δηλώσεις του κ. Υπουργού προήλθαν από την άποψή του ότι τα έργα Αχελώου «…έχουν σταματήσει από την αντίδραση της Αριστεράς», καθώς και την προκλητική του κατάληξη ότι «…όταν σε κάθε προσπάθεια να αποκτήσουμε φθηνό ρεύμα, κάποιοι μουρλοί τρέχουν στο ΣτΕ και εμποδίζουν τις άδειες και τα έργα, δεν θα έχουμε ακριβό ρεύμα ; ».
  Είναι προφανής η προσπάθεια του κ. Γεωργιάδη να κάνει έναν (ανεπιτυχή κατά την άποψη μας) αντιπερισπασμό στην πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη ενεργειακή εξάρτηση στην οποία εκτέθηκε η χώρα μας (σε συνδυασμό με το ενεργειακό μίγμα που επέλεξε) και για τις απαράδεκτα υψηλές τιμές ενέργειας, επιχειρώντας ταυτόχρονα μία επίθεση στους ιδεολογικούς του αντιπάλους.
  Δεν θα εμπλακούμε σε σχολιασμό της σκοπιμότητας αυτών των δηλώσεων.
  Θα θέσουμε όμως ένα ερώτημα στον κ. Υπουργό : Γιατί η κυβέρνησή του, τον Δεκέμβριο του 2019, στο σχέδιο για την Ενέργεια (ΕΣΕΚ) που συνέταξε το ΥΠΕΝ, δεν συμπεριέλαβε ούτε ΕΝΑ νέο υδροηλεκτρικό έργο (που κατά τον κ. Γεωργιάδη παράγουν φθηνή ενέργεια) και επέλεξαν να ταυτιστούν απόλυτα με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατά των υδροηλεκτρικών έργων και με την μονομερή εξάρτηση από το φυσικό αέριο, όπως προέβλεπε και το δικό τους «αριστερό» ΕΣΕΚ ; Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
  Θα επιχειρήσουμε στα επόμενα να δούμε ποιοι τέλος πάντων ήταν αυτοί οι «μουρλοί» (που κατά τον κ. Υπουργό έτρεχαν υποβάλλοντας προσφυγές στο ΣτΕ κατά των έργων Αχελώου) και ποιοι ήταν οι «αποδέκτες» των αιτημάτων τους από το πολιτικό και το δικαστικό σύστημα.
  Ας δούμε πχ. τους πρωταγωνιστές της τελευταίας προσφυγής που υπήρξε στο ΣτΕ και η οποία οδήγησε στην (ακυρωτική) απόφαση 26/2014 :
  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Αγρινίου, Μεσολογγίου και άλλες τοπικές οργανώσεις της Αιτωλοακαρνανίας.
  Παγκόσμιο Ταμείο για την φύση –WWF Ελλάς, Ελληνική Εταιρία για την προστασία περιβάλλοντος και πολιτιστικής κληρονομιάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία και άλλες «οικολογικές» οργανώσεις.
  Ήδη οι τοπικές οργανώσεις που προαναφέραμε αντέδρασαν εντονότατα στις δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη. Και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται ότι πρόκειται για ιδεολογικούς αντιπάλους του κ. Υπουργού.
  Όσον αφορά στις «οικολογικές» οργανώσεις, όλες αυτές τελούν υπό την προστασία του Πρωθυπουργού κ. Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα σε μία εμβληματική συνάντηση με πολλές από αυτές τις οργανώσεις (συμπεριλαμβανομένων των…. «μουρλών» !), τον Οκτώβριο του 2019, έδωσε το στίγμα του στα θέματα αυτά. Σε κάθε περίπτωση μόνο εμπόδιο στην πολιτική του δεν τις θεωρεί !
  Σε ανάλογη κίνηση, με πολιτικά μηνύματα, προέβη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ) κα Κ. Σακελλαροπούλου, σε δημόσια προνομιακή συνάντηση στο Ζάππειο με κάποιες από τις οργανώσεις αυτές.
  Και περιττό να θυμίσουμε ότι ως «αποδέκτης» των προσφυγών τους, η κα ΠτΔ αλλά και ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Πικραμένος, αμφότεροι ως δικαστές (και στη συνέχεια πρόεδροι) του ΣτΕ, συνέβαλαν και προσωπικά στην έκδοση χαρακτηριστικά αντιφατικών και αναιτιολόγητα «εχθρικών» αποφάσεων για τα έργα Αχελώου.
  Ενδεικτικά, το 2000 το ΣτΕ απέρριψε τις αιτιάσεις των προσφευγόντων στο σύνολό τους, θεωρώντας ότι η εκτροπή Αχελώου δεν αντίκειται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Αντίθετα, το ίδιο δικαστήριο, χωρίς σεβασμό ούτε καν στο «δικό του» δεδικασμένο, το 2014 αποφάσισε ακριβώς το αντίθετο !
  Όσο για την πολύπαθη Μεσοχώρα, που δικαίως ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίζεται ότι χάθηκαν τεράστιες ποσότητες «φθηνής» ηλεκτρικής ενέργειας, το ΣτΕ ακύρωσε το χρησιμότατο αυτό υδροηλεκτρικό έργο της ΔΕΗ επειδή (υποτίθεται) δεν είχαν προβλεφθεί μέτρα προστασίας στο μοναστήρι Μυροφύλλου. Μόνο που δεν «πρόσεξαν» ότι το μοναστήρι αυτό ΔΕΝ βρίσκεται στην (υπό δημιουργία) τεχνητή λίμνη Μεσοχώρας αλλά σε άλλη λίμνη, εκείνη της Συκιάς !!
  Και είναι τέτοιο το μίσος του ΣτΕ για το έργο αυτό που ακόμη και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να το αδειοδοτήσει (με σύμφωνη γνώμη όλου του πολιτικού συστήματος), οι δικαστές και πάλι το ακύρωσαν (2020) εντοπίζοντας διοικητικές παραλείψεις…..
  Έτσι χάθηκαν πάνω από είκοσι (20) χρόνια λειτουργίας για το ΥΗΕ Μεσοχώρας.
  Με απλά μαθηματικά και σύμφωνα με την ορολογία του κ. Γεωργιάδη, [«μουρλοί» και ΣτΕ] εναντίον [έργων Αχελώου] : 20 – 0 (!) και βεβαίως η άνιση αυτή μάχη συνεχίζεται…..
  Είναι σαφές ότι οι δηλώσεις Αδ. Γεωργιάδη ενήργησαν σαν μία σπίθα σε ένα πολύ εύφλεκτο πολιτικό περιβάλλον για τα ζητήματα ενέργειας και τα έργα Αχελώου.
  Στην πραγματικότητα όμως, κυρίαρχο στοιχείο στην υπόθεση αυτή είναι το τεράστιο έλλειμμα πολιτικής βούλησης αλλά και τόλμης από τις κυβερνήσεις, ώστε να διαχειριστούν υπεύθυνα και αποτελεσματικά ένα ακανθώδες πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν και το οποίο όλοι αποφεύγουν να το «αγγίξουν».
  Οι δηλώσεις Κυρ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ («πονεμένη ιστορία» κλπ.) πιστοποιούν και τους δισταγμούς της σημερινής κυβέρνησης. Και στο θέμα αυτό, ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Γεωργιάδης, θα έπρεπε να θυμηθεί ότι η ΝΔ, ούτε ως αντιπολίτευση πίεζε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα Αχελώου (παρότι ενημερώθηκε διεξοδικά και επανειλημμένα), ούτε ως κυβέρνηση έφερε το θέμα στη Βουλή για να το ξεκαθαρίσει.
  Και φυσικά όλα αυτά δεν περνούν απαρατήρητα και στην γειτονική Αιτωλοακαρνανία, όπου πολλοί (κυρίως φιλικά προσκείμενοι προς την κυβέρνηση) τοπικοί παράγοντες βγήκαν στα «κάγκελα» φοβούμενοι μήπως προχωρήσουν τα έργα (δες εδώ {2} τον σχετικό σύνδεσμο) !
  Στο δια ταύτα : Για να μην εκτίθεται ο κ. Πρωθυπουργός, για να μην επιτίθενται, φίλοι και εχθροί, στον κ. Γεωργιάδη, για να μην βρίσκονται σε άβολη θέση οι συμπολιτευόμενοι βουλευτές Θεσσαλίας, για να σταματήσουν οι νοσηρές τοπικιστικές αντιπαλότητες, για να μειωθούν τα περιθώρια για πολιτικά παιχνίδια από ορισμένα κόμματα και οργανώσεις, και, κυρίως αυτό, για να εκλείψουν οριστικά τα οικολογικά προβλήματα και οι κίνδυνοι καταστροφών από πλημμύρες στα εγκαταλειμμένα έργα Αχελώου, ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΠΌΦΑΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ή (εάν δεν τα χρειαζόμαστε) ΓΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΧΕΛΩΟΥ.
  Είναι η μόνη έντιμη και πολιτικά ηθική διέξοδος από αυτόν τον σύγχρονο «γόρδιο δεσμό».
  *Γκούμας Κώστας, γεωπόνος, πρ. Δ/ντής Εγγείων Βελτιώσεων, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/Κεντρικής Ελλάδας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ,
  *Μπαρμπούτης Τάσος, πολιτικός μηχανικός, μέλος ΔΣ ΕΘΕΜ, πρ. γραμματέας ΤΕΕ/ΚΔΘ, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ
  {1} «Αν δεν υπήρχε η Αριστερά…» :
  https://www.skai.gr/news/politics/georgiadis-gia-aristera-kapoioi-mourloi-stamatoun-ta-erga-gia-ftino-reyma
  {2} Συντονιστική κατά της εκτροπής του Αχελώου : διχαστικός και ανιστόρητος ο λόγος του Άδωνι Γεωργιάδη :
  https://www.agrinionews.gr/syntonistiki-aitoloakarnanias-na-stamatisoyn-oristika-na-syntiroyn-na-methodeyoyn-to-egcheirima-tis-ektropis-achelooy/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.