Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου: η ανακοίνωση της επιτροπής Πολιτών “Λιμνοθάλαζζα” αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του

ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου: η ανακοίνωση της επιτροπής Πολιτών “Λιμνοθάλαζζα” αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του

thumbnailΧθες έλαβε χώρα συνάντηση εργασίας αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου και της Επιτροπής Πολιτών «ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΖΖΑ». Η Επιτροπή Πολιτών εξέδωσε χθες ανακοίνωση με αιχμής για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά της βουλευτού Μαρίας Τριανταφύλλου.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου όπου αναφέρεται διεξοδικά στο πως προσεγγίζει την υπόθεση αναρωτώμενος ωστόσο «μήπως η ανακοίνωση της επιτροπής αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του αλλά και τον Υπουργό, όταν είναι σε όλους  γνωστό ότι η κυβέρνηση το 2016 απέτρεψε τη λειτουργία μονάδας βιομάζας στη Χρυσοβίτσα  Ξηρομέρου και πρόσφατα στα Βασιλικά Χαλκιδικής ; Με τη διαφορά όμως ότι εκεί υπήρξε έγκαιρη και εμπρόθεσμη προσφυγή κατοίκων, φορέων και Δήμου».

  Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου:

Την Τρίτη  10/10/2017 αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Πολιτών ‘’ Λιμνοθάλαζζα ‘’ επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου. Στη  σύσκεψη ήταν παρόντες τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και συνεργάτης της βουλευτού Μαρίας Τριανταφύλλου.

Αντικείμενο συζήτησης η κατασκευή  τεσσάρων  (4 ) μονάδων παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας με καύση 6.500 τόνων βιορευστών ανά έτος στον κάμπο του Ευηνοχωρίου.

Από την αντιπροσωπεία της Πρωτοβουλίας Πολιτών  επιδόθηκε κείμενο θέσεων που συνοδεύτηκε με σχετική ανακοίνωση και τονίστηκε ότι:

 • Οι τέσσερις (4) μονάδες θα κατασκευαστούν εντός προστατευόμενης περιοχής (Εθνικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας).
 • Το μικροκλίμα της περιοχής θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο.
 • Στη χώρα μας έχει στηθεί μια βιομηχανία αδειοδοτήσεων με αμφισβητούμενες και πλάγιες διαδικασίες.
 • Η αδειοδοτική διαδικασία είχε σοβαρές παραλήψεις. Οι αρχικές περιβαλλοντικές μελέτες δεν περιγράφουν καμία εναλλακτική βιώσιμη λύση ως προς την θέση εγκατάστασης του έργου, όπως ο νόμος και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ορίζουν.
 • ΄Εγιναν τροποποιήσεις των αρχικών εγκεκριμένων μελετών, κάτι που οδηγεί στην πλήρη ανατροπή του αρχικά αδειοδοτούμενου έργου.
 • Στις δε υποσχόμενες θέσεις εργασίας αποκρύπτουν ότι οι μονάδες αυτές είναι πλήρως αυτοματοποιημένες.

      Στο τέλος, κάλεσαν τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για το συγκεκριμένο έργο καθώς και την τοπική βουλευτή να συμπορευθεί στον δίκαιο αγώνα των πολιτών του Δήμου. Το θέμα επισήμαναν πως είναι καθαρά πολιτικό.

Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ τονίστηκε ότι  συμμερίζονται και στέκονται αρωγοί από την πρώτη στιγμή στην όλη προσπάθεια της επιτροπής. Συγκεκριμένα:

 • Έγινε επίκαιρη ερώτηση αμέσως – μόλις ανέκυψε το ζήτημα – από τη βουλευτή Μαρία Τριανταφύλλου προς τον αρμόδιο Υπουργό.
 • Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από την βουλευτή στο Ευηνοχώρι όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινότητας.
 • Με την διαμεσολάβηση της βουλευτού έγινε συνάντηση της επιτροπής και του Προέδρου της Κοινότητας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος  Σωκράτη Φάμελο.
 • Η παρουσία των μελών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχείς στις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες.
 • Παρέμβαση μέλους της επιτροπής στο ραδιοσταθμό ‘’ ΚΟΚΚΙΝΟ ‘’.

Τελικά μήπως η ανακοίνωση της επιτροπής αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές του αλλά και τον Υπουργό, όταν είναι σε όλους  γνωστό ότι η κυβέρνηση το 2016 απέτρεψε τη λειτουργία μονάδας βιομάζας στη Χρυσοβίτσα  Ξηρομέρου και πρόσφατα στα Βασιλικά Χαλκιδικής ; Με τη διαφορά όμως ότι εκεί υπήρξε έγκαιρη και εμπρόθεσμη προσφυγή κατοίκων, φορέων και Δήμου.

  Στην περίπτωση του Ευηνοχωρίου, όλοι γνώριζαν (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου ) από το 2013 και μάλιστα όχι μόνο γνώριζαν αλλά δεν αντέδρασαν επί της ουσίας και έγκαιρα.

Τέλος,  σαν ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα της επιτροπής και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην επικείμενη κατασκευή των συγκεκριμένων μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από βιορευστά.

 • Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσει τυχόν ενέργειες και σκόπιμες παραλήψεις συναρμοδίων υπηρεσιών.
 • Να εξαντληθούν από το Δήμο και τις τοπικές Κοινότητες κάθε είδους νομικές και θεσμικές ενέργειες.
 • Να ξεκαθαρισθεί οριστικά το χωροταξικό σχέδιο της περιοχής, ως περιοχή απόλυτης προστασίας από τέτοιου είδους ‘’ επενδύσεις ‘’ και ενόψει της διαβούλευσης με τις περιοχές NATURA και ειδικότερα για την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Η προστασία του περιβάλλοντος και η υγεία των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.