Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά στον ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν αρχίσει να πέφτουν στο τραπέζι τα πρώτα ονόματα που θα διεκδικήσουν την ηγεσία αν περάσει η μομφή του Παύλου Πολάκη στον Στέφανο Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή.
Ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται από σήμερα στην Κρήτη, για το 4ήμερο γλέντι που διοργανώνει για τον γάμο του με τον Τάιλερ Μακμπέθ, αλλά ο Παύλος Πολάκης έχει ήδη εγκαταλείψει τα Χανιά, όπως φρόντισε να ενημερώσει σε μια από τις πολλές αναρτήσεις του το τελευταίο 24ωρο. Και τους δύο πλέον δεν τους χωρά η Κρήτη και ειδικά ο Νομός Χανίων, κοινός τόπος καταγωγής τους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προγραμματίσει σύσκεψη για τις τέσσερις το απόγευμα στην οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, ενώ στο πρόγραμμά του, εκτός από τις προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις του γάμου του στις 28 με 31 Αυγούστου, θα εντάξει και συναντήσεις με φορείς και παράγοντες σε Ρέθυμνο και Χανιά.
Το βλέμμα στη ΔΕΘ
Στο μυαλό του ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται να έχει τόσο τις εσωκομματικές ισορροπίες, όσο την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και τις προτάσεις που θα παρουσιάσει το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.
Η παρουσία του, τελικά, θα είναι διήμερη στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στις αρχικές διαρροές της Κουμουνδούρου ότι λόγω κόστους θα παραχωρούσε μόνο την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Το επιτελείο του δίνει μεγάλη σημασία στην παρουσία του κ. Κασσελάκη στη Διεθνή Έκθεση, καθώς οι εξελίξεις ενδέχεται να είναι καταιγιστικές στην Κεντρική Επιτροπή, που θα έχει συνεδριάσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
Δεν αποκλείεται το ανώτερο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ να έχει άρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό του και η κούρσα διαδοχής να έχει ήδη ανοίξει όταν ο κ. Κασσελάκης θα ανεβαίνει για πρώτη φορά στη ΔΕΘ.
Μονόδρομος για τον Πολάκη
Είναι σαφές ότι η οργή του κ. Πολάκη έχει ξεχειλίσει για τον άλλοτε εκλεκτό του υποψήφιο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως τονίζουν συνομιλητές του, «ο Παύλος δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει με τον Κασσελάκη, είναι μονόδρομος η μομφή».
Το μόνο βέβαιο σε αυτή τη φάση είναι ότι ο Παύλος Πολάκης δεν σκοπεύει να επιστρέψει σε έναν ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, και γι’ αυτό θεωρείται μονόδρομος η μομφή.
Η διαγραφή του ήταν casus belli και δεν χωράει καμία έκπτωση από την πλευρά του, ούτε και σκοπεύει να νερώσει το κρασί του, διαμηνύουν άνθρωποι που γνωρίζουν τις προθέσεις του κ. Πολάκη.
Πάντως, την επιχειρηματολογία όσων δηλώνουν έτοιμοι να ριχτούν στη φωτιά για χάρη του Παύλου Πολάκη ενισχύει και το ότι ακόμη και σε αυτή τη συγκυρία «οι γάμοι Κασσελάκη» επιβεβαιώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της ηγεσίας, παράγει περισσότερη παραπολιτική από πολιτική και θέσεις», καθώς το γεγονός, όπως σημειώνουν, θα επισκιάσει για μια ακόμη φορά την όποια αντιπολιτευτική ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρών ο Φαραντούρης
Η μομφή Πολάκη ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά πολλών στο εσωτερικό του κόμματος προτού ακόμη ο ανεξάρτητος βουλευτής βάλει το θέμα ηγεσίας στην Πολιτική Γραμματεία.
Πρώτος που δηλώνει δυναμικά, και μάλιστα με συμβολικό τρόπο, «παρών» για τη διεκδίκηση της ηγεσίας είναι ο Νίκος Φαραντούρης.
Η δήλωση του κ. Φαραντούρη έγινε από τις Πρέσπες, τη λίμνη-σύμβολο για τον Αλέξη Τσίπρα και τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πάρει οριστικά τις αποστάσεις του.
Το σημαίνον στην περίπτωση αυτή έχει να κάνει και με το ότι και ο Στέφανος Κασσελάκης, όταν διεκδικούσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε επιλέξει τη λίμνη των Πρεσπών ως ντεκόρ της προεκλογικής του καμπάνιας.
Εδώ, απ' τη λίμνη των #Πρεσπών, σύμβολο ενότητας & συνεργασίας των λαών, σύμβολο μιας Ελλάδας δραστήριας & διεκδικητικής και μιας Αριστεράς αυτοπεποίθησης & αξιοπρέπειας, ένα μήνυμα έχω: #Αντεπίθεση #Εξωστρέφεια #Ελπίδα.
Μπορούμε. Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε. pic.twitter.com/jsEJFk55kQ— Νικόλας Φαραντούρης / Nikolas Farantouris (@NFarantouris) August 25, 2024
Με μια αξιοσημείωτη επίδοση στις ευρωεκλογές, ερχόμενος δεύτερος σε σταυρούς, με μικρή απόσταση από τον πρώτο Κώστα Αρβανίτη, βγαίνει μπροστά, αποδεσμεύοντας πιθανότατα και άλλες δυνάμεις και σίγουρα διευκολύνοντας τις εξελίξεις για την προσφυγή στη βάση.
Το σκέφτεται η Δούρου
Ήδη όπως είχε γράψει το iefimerida, πολλοί ήταν εκείνοι που βολιδοσκοπούσαν μέσω συνεργατών και ανθρώπων της επιρροής τους στην ΚΕ άλλα μέλη και στελέχη του κόμματος. Ανάμεσα στα ονόματα για τα οποία γινόταν βολιδοσκόπηση για μια τυχόν υποψηφιότητά της είναι και το όνομα της Ρένας Δούρου.
Η κ. Δούρου μέχρι τώρα έχει αποφύγει να πάρει μέρος σε οποιαδήποτε εσωτερική σύγκρουση, διατηρώντας καλές σχέσεις με τη σημερινή ηγεσία και συντηρώντας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε πολύ καλό επίπεδο τις σχέσεις της με την ομάδα Πολάκη.
Στην περίπτωσή της φαίνεται να επαναλαμβάνεται η αναγκαιότητα συγκράτησης της βάσης από τη φυγή, που έναν χρόνο πριν είχε λάβει διαστάσεις διχασμού, και σήμερα αποκτά και πάλι χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης εξαιτίας των εξαιρετικά χαμηλών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «87», ο Σπίρτζης και η μομφή
Το βλέμμα, αναπόφευκτα, στρέφεται στους «87» και στο τι θα πράξουν σε αυτή την περίπτωση. Είναι εκείνοι που εδώ και μήνες έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της ηγεσίας να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά σε κυβερνητική τροχιά ή έστω ανάταξης στα ποσοστά του 2023.
Πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα αποφασίσει το Πειθαρχικό για τον Χρήστο Σπίρτζη, του οποίου τη διαγραφή ζητάει, με τις 70 υπογραφές, «η φράξια Κασσελάκη».
Η παραπομπή του με το ερώτημα της διαγραφής του στην Κεντρική Επιτροπή θα ανάψει το φιτίλι της σύγκρουσης.
Στους «87», πάντως, κυριαρχούν δύο τάσεις σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να τηρήσουν απέναντι στις εξελίξεις που δρομολογεί η μομφή Πολάκη στον Στέφανο Κασσελάκη.
Έχοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αυξήσει την επιρροή της η ομάδα από τους 87 σε περισσότερους από 100, μια ισχυρή μερίδα επιμένει ότι θα πρέπει να δώσουν τη μάχη στην ΚΕ, κι αν γίνει και η μομφή, να την υπερψηφίσουν.
Μια άλλη μερίδα στελεχών επιμένει στην έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας των εκφυλιστικών φαινομένων που συντελούνται στο κόμμα και τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συγκρότησης ενός νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς.
Στελέχη των «87» θυμίζουν ότι ήταν πρώτη η φρουρά Τσίπρα που από τον περασμένο Δεκέμβριο έθετε ζήτημα ηγεσίας, με κορύφωση το συνέδριο, όταν το διακύβευμα της αμφισβήτησης ήταν η σοβαρότητα, όπως το είχε θέσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την περίφημη επιστολή του.
Ο Αλέξης Τσίπρας μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του, με το περιβάλλον του να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα εμπλακεί με κανέναν τρόπο στις εσωκομματικές εξελίξεις.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει την προσοχή του στραμμένη στο κόμμα, ωστόσο και η δική του στάση θα καθοριστεί πλέον από όλα όσα αποφασίσουν συλλογικά οι «87».