Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Συσκέψεις, λόγια και έργα…μηδέν για τα αντιπλημμυρικά στη διαδρομή της Ιόνιας

Συσκέψεις, λόγια και έργα…μηδέν για τα αντιπλημμυρικά στη διαδρομή της Ιόνιας

kakok-eksw-thumb-largeΑνοχύρωτη , σε μεγάλο βαθμό, στα πλημμυρικά φαινόμενα παραμένει η Αιτωλοακαρνανία παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και διακηρύξεις.
Το τραγικό την υπόθεσης είναι πως έτσι θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη αποδεικνύοντας πως τα γρανάζια της κρατικής μηχανής αδυνατούν να απαγκιστρωθούν από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις…
Το πάθημα της 2ας Δεκεμβρίου 2017 δεν έχει γίνει μάθημα για πολλούς από τους αρμοδίους οι οποίοι το πιθανότερο είναι πως στις επόμενες καταστροφές θα τα ρίχνουν… στην κλιματική αλλαγή.

Σε μία από τις πολλές συσκέψεις
Σε μία από τις πολλές συσκέψεις

28η Σεπτεμβρίου 2017 ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες σε σύσκεψη στο Μεσολόγγι ενημέρωσε πως ανατίθεται στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού η εκπόνηση συμπληρωματικών μελετών αδαπάνως για το δημόσιο αντιπλημμυρικών στη διαδρομή της Ιόνιας. «Θέλουμε να έχουμε ώριμες μελέτες αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να αξιολογήσουμε και αμέσως να προχωρήσουμε σε δέσμη παρεμβάσεων», είχε πει.

Αντίστοιχες αναφορές έγιναν σε πολλές συσκέψεις που ακολούθησαν. Την 5η Ιανουαρίου 2018 στο Υπουργείο. Την 28η Φεβρουαρίου 2018 στο Ζευγαράκι, την 30η Μαρτίου ξανά στο Υποδομών. Συσκέψεις παρουσία δημάρχων, περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών, βουλευτών. Συσκέψεις όπου οι λέξεις «συνεργασία , σχέδιο και αποτελεσματικότητα» ακουγόταν συνέχεια….
Ιούλιος 2018 πλέον και η λέξη «αποτελεσματικότητα» προκαλεί θυμηδία σε οποιονδήποτε ακούσει πως έπεσε στο κενό το σενάριο ανάθεσης στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού της εκπόνησης μελετών αντιπλημμυρικών στη διαδρομή της Ιόνιας. Στο ζήτημα προέκυψε εμπλοκή και τα σχετικά αντιπλημμυρικά έργα δεν έχουν προχωρήσει. Όχι βέβαια πως και τα υπόλοιπα αντιπλημμυρικά έργα προχωρούν με γοργό ρυθμό…

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος λόγω της επιλογής της απευθείας ανάθεσης στον παραχωρησιούχο», λέει στο agrinionews.gr ο Αποστόλος Κοιμήσης δήμαρχος Αμφιλοχίας , δήμο που διασχίζει η Ιόνια Οδός. Εμφανίζεται σφοδρά προβληματισμένος άλλωστε ο κ. Κοιμήσης κάνοντας λόγο για ματαίωση των έργων.
Εύκολα εξάλλου συμπεραίνεται πως οι παλινωδίες στο θέμα θα έχουν μεγάλο χρονικό κόστος καθώς μέχρι να καταρτισθούν μελέτες, να προχωρήσουν εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις θα απαιτηθεί πολύς καιρός. Καιρός που η Αιτωλοακαρνανία θα είναι ευάλωτη στα πλημμυρικά φαινόμενα που ,όπως θύμισε προχθές ξανά η Μάνδρα, μπορούν να προκύψουν και το κατακαλόκαιρο…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.